Το γαλανό/άσπρο κεράσι Αρχαγγέλου διεκδικεί τον τίτλο του ΠΟΠ
Έχουν γλυκιά και λεπτή γεύση, και καλλιεργούνται επί σειρά δεκαετιών σε 1000 μέτρα υψόμετρο, από 130 οικογένειες στον Αρχάγγελο του δήμου Αλμωπίας Πέλλας.
Έχουν το προνόμιο να ξεχωρίζουν, όχι μόνο λόγω χρώματος, αφού είναι γαλανά/άσπρα και όχι κόκκινα, αλλά κι επειδή είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη βροχή και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, αυτή η ανθεκτικότητά τους, τα καθιστά πιο χρήσιμα στους παραγωγούς από ποτέ, αφού λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αναζητούν διαρκώς ποικιλίες που μπορούν να προσαρμοστούν στις ακραίες εναλλαγές του καιρού. Πρόκειται για τη σπάνια ποικιλία κερασιών χρώματος γαλανού/άσπρου, που έχουν γλυκιά και λεπτή γεύση, και καλλιεργούνται επί σειρά δεκαετιών σε 1000 μέτρα υψόμετρο, από 130 οικογένειες στον Αρχάγγελο του δήμου Αλμωπίας (ΠΕ Πέλλας).
«Είναι ένα ακόμη δώρο της ελληνικής γης και είμαστε αποφασισμένοι να μην το αφήσουμε να εξαφανιστεί», υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της κοινότητας Αρχάγγελου Διονύσης Δρένος, γνωστοποιώντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενέργειες προκειμένου αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία να καταστεί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Τα γαλανά/άσπρα κεράσια καλλιεργούνται στον Αρχάγγελο του δήμου Αλμωπίας από τη δεκαετία του 1950 και λόγω των σακχάρων τους, που «όμοιά τους δεν θα βρει κανείς σε καμία άλλη ποικιλία του κόσμου», όπως τονίζει ο κ. Δρένος, διατίθενται κυρίως στη βιομηχανία για χρήση στη ζαχαροπλαστική.
«Τα ειδικά και υψηλά σάκχαρα που περιέχουν τα γαλανά κεράσια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, δίνουν στα είδη ζαχαροπλαστικής μια ιδιαίτερη νοστιμιά», σημειώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Αρχάγγελου και προσθέτει ότι παρά τη χαμηλή τιμή παραγωγού, που πολλές φορές τους ζημιώνει, όλοι «τα καλλιεργούμε, τόσο για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς, με κύριο στόχο να μην εκλείψουν σαν ποικιλία από τη χώρα μας». Άλλωστε, όπως εξηγεί, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι πλέον ξεκάθαρα ορατές «βλέπουμε ότι οι ελληνικές ποικιλίες ανταποκρίνονται καλύτερα στην ελληνική γη έναντι των ξενόφερτων».
Σήμερα, η παραγωγή γαλανού/άσπρου κερασιού στον Αρχάγγελο, ανέρχεται σε 1500 τόνους, όταν «κάποτε ξεπερνούσε ακόμη και τους 3.000 τόνους», θυμάται ο κ. Δρένος και προσθέτει ότι η συγκομιδή τους γίνεται από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με το υψόμετρο που κάποιος τα καλλιεργεί. Κατά τον ίδιο, η τιμή παραγωγού δεν ξεπερνά τα 45-50 λεπτά/κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 35 λεπτά/κιλό, με τα 25 λεπτά/κιλό εξ αυτών μάλιστα, να αφορά μόνο τα εργατικά έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με το αίτημα που έχει ήδη κατατεθεί προκειμένου το γαλανό/άσπρο κεράσι του Αρχάγγελου να καταστεί ΠΟΠ, οι παραγωγοί έχουν αιτηθεί κρατικής ενίσχυσης ανά κιλό, ή ακόμη και καθορισμό ελάχιστης τιμής αγοράς τους από τον καλλιεργητή, ώστε «να καταφέρουμε την απρόσκοπτη καλλιέργειά του», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δρένος.
Ο Αρχάγγελος είναι το πρώτο χωριό της Πέλλας όσον αφορά στην παραγωγή πρώτης ποιότητας κερασιών, επιτραπέζιων και βιομηχανικών. Στην περιοχή συνολικά καλλιεργούνται περίπου 120.000 δέντρα σε έκταση 8000 στρεμμάτων. Κάθε χρόνο παράγονται 7000-12.000 τόνοι τραγανά και γαλανά κεράσια, καθώς και ποικιλίες μεγαλόκαρπων κερασιών. Προς εξαγωγή κατευθύνεται το 80% και πλέον επί του συνόλου της παραγωγής κερασιών στον Αρχάγγελο του δήμου Αλμωπίας.
Στο διεθνές εμπόριο, όπως λέει ο κ. Δρένος, το χωριό μας είναι ήδη γνωστό, «μιας και το 30% με 40% της πανελλήνιας παραγωγής αφορά σε κεράσια που προέρχονται από τον δήμο Αλμωπίας». Στην Ελλάδα, κεράσια παράγονται κατά κύριο λόγο στο βόρειο τμήμα της χώρας -και ειδικά στην Έδεσσα, στην Πιερία και στα Γρεβενά- αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Χίο.
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»
- «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο όμορφο» – Πώς ήρθαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στα σαλόνια μας
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν