Επιδημία ιλαράς με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μαίνεται στο Αφγανιστάν, όπου πάνω από 150 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από την άκρως μεταδοτική ίωση.

Η ιλαρά ήρθε έτσι να προστεθεί στο πρόβλημα υποσιτισμού των παιδιών λίγους μήνες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στα μέσα του 2021.

«Τα κρούσματα ιλαράς έχουν αυξηθεί σε όλες τις επαρχίες από τα τέλη Ιουλίου 2021» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κρίστιαν Λίντμάιερ στην τακτική ενημέρωσης του Τύπου στη Γενεύη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς αυξήθηκε κατά 18% την εβδομάδα της 24ης Ιανουαρίου και κατά 40% την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Συνολικά 35.319 ύποπτα κρούσματα, με το 91% να αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών, καταγράφηκαν τον Ιανουάριο. Περίπου 156 άνθρωποι, το 97% των οποίων ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών, πέθαναν από τη νόσο.

Διαβάστε επίσης: Εκατομμύρια βρέφη έχασαν το εμβόλιο της ιλαράς, κίνδυνος επιδημίας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση και αναμένεται να αυξηθούν. «Η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των θανάτων από την ιλαρά θα αυξηθεί κατά πολύ τις επόμενες εβδομάδες» επισήμανε ο Λίντμάιερ.

Πολλά παιδιά στο Αφγανιστάν υποσιτίζονται μετά την κατάρρευση της χώρας (Reuters)

Οι βασικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ιλαρά είναι εγκεφαλίτιδα, διάρροια, τύφλωση και σοβαρές λοιμώξεις που αναπνευστικού συστήματος.

Το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε μια βαθιά οικονομική κρίση μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία και το πάγωμα των αφγανικών πόρων στο εξωτερικό.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας απειλούνται από λιμό.

Η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική ασθένεια που γνωρίζουμε ως σήμερα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για την αναχαίτιση της επιδημίας η υψηλή εμβολιαστική πρέπει να φτάσει το 95%, όμως ο στόχος μοιάζει άπιαστο όνειρο στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο.

Τον Δεκέμβριο, εκστρατεία του ΟΗΕ επέτρεψε να εμβολιαστούν 1,5 εκατομμύριο παιδιά στις πλέον πληγείσες περιοχές του Αφγανιστάν.

Τον Νοέμβριο διανεμήθηκε σε 8,5 εκατομμύρια παιδιά βιταμίνη Α, η οποία μειώνει τις επιπτώσεις της ασθένειας και τη θνησιμότητα.

Ο ΠΟΥ ετοιμάζει μια νέα εκστρατεία τον Μάιο με στόχο των εμβολιασμών τριών εκατομμυρίων παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP