Ουκρανία: Πολεμικό κλίμα και αμερικανικές πληροφορίες για ρωσική εισβολή με ημερομηνία και διαδρομές – «Λέτε ψέματα», απαντά η Μόσχα
Ο πλανήτης ετοιμάζεται για την ρωσική εισβολή που ο Πούτιν αρνείται...
Αυξάνεται η αγωνία για την ουκρανική κρίση, με τον Λευκό Οίκο να κάνει… ό,τι μπορεί για να ρίξει «λάδι» στη φωτιά, προειδοποιώντας πλέον πως είναι πιθανή μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».
Την ίδια ώρα, σημειώνεται μπαράζ δραματικών συστάσεων προς τους πολίτες τους από πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνον, να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος ή/και να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία, υπό τον φόβο μιας άμεσης ρωσικής απειλής.
Και ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι δεν έχει πρόθεση να κηρύξει τον πόλεμο στο Κίεβο, η ουκρανική κρίση μετατρέπεται καθημερινά σε έναν «ψυχροπολεμικό» παιχνίδι τακτικής μεταξύ Δύσης και Μόσχας.
Όσο για το ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα της προστασίας χωρών – κυρίως από… την Ρωσία – απλώνει τα πλοκάμια του προς ανατολάς, μπαίνοντας στο «ρουθούνι» του Πούτιν, που ονειρεύεται σφαίρες επιρροής α λα Σοβιέτ.
Και μέσε σε όλα, όπως ήταν φυσικό επόμενο, εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου, λόγω του φόβου για μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κοντά στις τιμές του πετρελαίου, να μην ξεχνάμε και τα γεωστρατηγικά παιχνίδια μέσω των αγωγών φυσικού αερίου, είτε αυτοί είναι ρωσικοί, είτε άλλων…
Λευκός Οίκος: «Ανά πάσα στιγμή» μπορεί η Ρωσία να εισβάλει
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, αφού αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι ο Βλαντιμιρ Πούτιν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή», κάλεσε τους Αμερικανούς που ζουν στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν άμεσα, γιατί οι ΗΠΑ δεν θα… επιστρέψουν για να σώσουν κανέναν!
«Ενθαρρύνουμε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που παραμένουν στην Ουκρανία να αναχωρήσουν αμέσως», είπε ο Σάλιβαν προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο: Οποιοσδήποτε Αμερικανός στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση τις επόμενες 24 έως 48 ώρες».
Και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε τονίσει νωρίτερα πως οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να φύγουν «τώρα» από τη χώρα.
Η CIA περιμένει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την ερχόμενη βδομάδα
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν την πιο επείγουσα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για άμεσο κίνδυνο ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, τόσο η CIA, όσο και η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, ενημέρωσαν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, την Παρασκευή, ότι με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχουν φόβοι πως η επίθεση αυτή μπορεί να γίνει ακόμα και μέχρι την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.
Το Spiegel αναφέρει ακόμη ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα και σημειώνει ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες μετέφεραν στοιχεία ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.
Όπως διευκρινίζει πάντως το γερμανικό περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 11/2) σε ποιες πληροφορίες βασίζεται η αμερικανική εκτίμηση, ωστόσο η παρουσίαση των Αμερικανών ήταν πολύ λεπτομερής και υποστηριζόταν από πολλές πηγές.
Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει και να προβλέψει κανείς μόνος του εάν επίκειται οπωσδήποτε επίθεση, επισημαίνεται, αν και, όπως μεταφέρει το Spiegel, μια χρονική στιγμή γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου θεωρείτο από καιρό εύλογη.
Παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα «πιστεύουν πάντως και ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να διέδωσαν συνειδητά την πληροφορία, προκειμένου να τορπιλίσουν τα ρωσικά σχέδια επίθεσης», γράφει το περιοδικό.
Συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά αύριο, Σάββατο, μετέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε, αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία για να εξαπολύσει μια μεγάλη εισβολή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια αεροπορική επίθεση.
Ο Πεσκόφ είπε ότι το τηλεφώνημα γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός σύμβουλος, Τζέικ Σάλιβαν, είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας πιθανής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο προέδρων, χωρίς να την προσδιορίσει χρονικά.
Δεν εκκενώνουμε, λέει η ΕΕ
H EE δεν προχωρά σε εκκένωση στην Ουκρανία, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, σημειώνοντας ότι προς το παρόν έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση, καθώς εξελίσσεται σύμφωνα με το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στο προσωπικό μας και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τα κράτη μέλη της ΕΕ».
«Δεν προχωράμε σε εκκένωση. Προς το παρόν, έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό», σημειώνει.
Έκτακτη ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τους Έλληνες στην Ουκρανία
Με ανακοίνωσή του, ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει σύσταση στους Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία, να είναι σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο.
Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:
Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
Άλλες 7 χώρες ζητούν από τους πολίτες τους να φύγουν
Η Βρετανία καλεί όλους τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ενώ υπάρχει οδηγία και εναντίον κάθε ταξιδιού προς την Ουκρανία.
«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, γι’ αυτό ακριβώς εμείς επικαιροποιήσαμε τις συστάσεις μας προς τους ταξιδιώτες», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Προτρέπουμε τους Βρετανούς υπηκόους στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα, όσο παραμένουν διαθέσιμα».
Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης».
«Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ομάδα ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.
«Επισήμανε την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που θα είναι έτοιμο να επιβληθεί, εάν η Ρωσία λάβει την ολέθρια και καταστροφική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το γραφείο του.
Η Νορβηγία προστέθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι, «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν.
Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας, που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.
Και η Λετονία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία, λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ολλανδία συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, μετέδωσε το ολλανδικό ραδιοφωνο BNR, επικαλούμενο τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Ουκρανία.
Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο, για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.
Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενη την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως, προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία, να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν, εάν έχουν τη δυνατότητα.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης».
Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προτρέπει επίσης τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».
Και το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε οδηγία προς τους Ιάπωνες υπηκόους της που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.
Η Κομισιόν για κυρώσεις στη Ρωσία
Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν στον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωσή του.
Νέα επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα μιλήσει το μεσημέρι του Σαββάτου τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την κρίση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής», ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή οι Δυτικοί ηγέτες, «επανέλαβαν ότι στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
Η Γερμανία για τις κυρώσεις
Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν από κοινού «γρήγορες και δραστικές» κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, «σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χεμπεστράιτ.
Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζάστιν Τριντό, ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για «σημαντική ανταλλαγή απόψεων για την πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία».
Όλες οι διπλωματικές προσπάθειες, όπως είπε, «έχουν ως στόχο την παρακίνηση της Μόσχας στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Το θέμα είναι να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη».
Μόσχα: «Λέτε ψέματα»
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι δυτικές χώρες, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, διαδίδουν παραπληροφόρηση υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία, για να εξαπολύσει μεγάλη εισβολή, η οποία πιθανότατα θα αρχίσει με αεροπορική επίθεση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις