Ουκρανία ώρα μηδέν: «Η πιο επικίνδυνη στιγμή» στην κρίση
Το δεκαήμερο που ξεκίνησε σφραγίζεται από μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, που ισοδυναμούν με ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας
Ως «την πιο επικίνδυνη στιγμή» στην κρίση της Ουκρανίας χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, από τις Βρυξέλλες, όπου επισκέφθηκε την Πέμπτη την έδρα του ΝΑΤΟ και συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ίδια ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις βορείως και νοτίως της Ουκρανίας – στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου – που ισοδυναμούν ουσιαστικά με ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας.
Η τελευταία «απαντά» με τα δικά της γυμνάσια, διάρκειας επίσης δέκα ημερών, στα οποία δοκιμάζει και τα οπλικά συστήματα που έχει παραλάβει από τη Δύση και την Τουρκία.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι με τις ασκήσεις της καθιστά ουσιαστικά αδύνατη τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ολέκσι Ρεζνίκοφ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει απαγορεύοντας στα ρωσικά πλοία τον ελλιμενισμό.
«Ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζει να αυξάνεται. Ο χρόνος έγκαιρης προειδοποίησης για μια ενδεχόμενη επίθεση μειώνεται διαρκώς», σημείωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, συμφωνώντας για την κρισιμότητα των ημερών.
Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται και οι πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο. Διπλωμάτες από τις τέσσερις χώρες που απαρτίζουν το αποκαλούμενο «Σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία) συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν τη δυνατότητα μιας συνόδου κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες τους.
Αυτός ο στόχος, άλλωστε, τέθηκε σαφώς από τον Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, την περασμένη Δευτέρα – έστω κι αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν φρόντισε να βάλει «πάγο» στην όποια αισιοδοξία του, δηλώνοντας ότι άλλη χώρα ηγείται του ΝΑΤΟ.
Ο Ολαφ Σολτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, στους οποίους εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία για σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες αν κλιμακώσει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας.
Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπoρέλ, παρέδωσε στην πρεσβεία της Ρωσίας στις Βρυξέλλες την απάντηση των «27» στις προτάσεις της Μόσχας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν δώσει ήδη τις δικές τους απαντήσεις, που δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές από τη Ρωσία.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις επικείμενες επισκέψεις του Ολαφ Σολτς στο Κίεβο και τη Μόσχα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας – έστω και αν λίγοι πιστεύουν ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για μια λύση.
Το DNA του Μακρόν και η απόσταση από τον Πούτιν
Το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να αποκτήσει η Μόσχα πρόσβαση στο DNA του γάλλου προέδρου και έτσι δεν δέχθηκε να υποβληθεί σε τεστ PCR πριν από τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο.
Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με δύο πηγές από το περιβάλλον του Μακρόν τις οποίες επικαλέστηκε το Reuters, που οι δύο βρέθηκαν να κάθονται τόσο μακριά, στις άκρες ενός μεγάλου τραπεζιού, δίνοντας τροφή σε ποικίλα σχόλια, περί υποτιμητικής αντιμετώπισης του γάλλου ηγέτη.
Η μία από τις πηγές πάντως τόνισε ότι ο Μακρόν είχε υποβληθεί σε γαλλικό τεστ, όμως η ρωσική πλευρά επέμεινε να κρατήσει τον Πούτιν σε μια «υγειονομική φούσκα».
- Πρόστιμα σε ΑΕΚ, Άρη και Μαρούσι από τον Αθλητικό Δικαστή του ΕΣΑΚΕ
- Γιατί οι νέεοι άνδρες «κουβάλησαν» τον Τραμπ
- Grammy 2025: Ανακοινώθηκαν οι φετινές υποψηφιότητες – Έσπασε κάθε ρεκόρ η Μπιγιονσέ
- Megasports: Θα μιλήσει η τεχνολογία
- Μελόνι στην ΕΕ: Δεν μπορούμε να βασιστούμε στις ΗΠΑ – Φόβοι για χτύπημα Τραμπ στην οικονομία των «27»
- Super League: Με «σφραγίδα» Μαρινάκη, κεντρική τηλεοπτική διαχείριση και νέα χορηγία με ποσό ρεκόρ!