Αποκαλύψεις για το «θρίλερ της Πάτρας» – Τι λένε οι γιατροί για τα τρία παιδιά, τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ
Τι περιλαμβάνει ο φάκελος για τον μυστηριώδη θάνατο των τριών κοριτσιών - Τι λένε οι γιατροί που χειρίστηκαν τα περιστατικά, τα κενά στις διαγνώσεις και τι ψάχνει στοχευμένα η ΕΛ.ΑΣ.
Οι καταθέσεις 15 γιατρών και νοσηλευτών από τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας, οι αναφορές 7 ιατροδικαστών, αλλά και τα πορίσματα δύο ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο 20ήμερο, αναμένεται να φωτίσουν τις συνθήκες των τριών θανάτων, μέσα σε 32 μήνες, τριών κοριτσιών ηλικίας 6 μηνών, 3,5 και 9 ετών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα.
Σε μια υπόθεση που είχε αναδειχθεί στο φύλλο του «Βήματος της Κυριακής» της 6ης Φεβρουαρίου και η οποία παίρνει πλέον συγκλονιστική τροπή, με υπόνοιες ακόμη και για εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των τριών άτυχων παιδιών. Με τη σχετική έρευνα να ανατίθεται ενδεικτικά στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.
Ερευνα σε όλα τα πεδία
Κύρια εστίαση του ενδιαφέροντος των ερευνητών της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον θάνατο του τελευταίου από τα κορίτσια, της 9χρονης Τζωρτζίνας, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» πριν από λίγες ημέρες, που φαίνεται να σχετίζεται με ανακοπή καρδιάς, αλλά, όμως, έχει ιδιόμορφες, δραματικές ομοιότητες με τους θανάτους των δύο αδελφών της.
Σε μια έρευνα που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή, με στελέχη των αρμόδιων αρχών να αναφέρουν ότι «θα δοθεί μια ασφαλής απάντηση γιατί απεβίωσαν, με απροσδιόριστα αίτια θανάτου, τρία μικρά παιδιά της ίδιας οικογένειας. Αν δεν πρόκειται για εξάντληση του νόμου των πιθανοτήτων ή για κάτι που δεν αντελήφθησαν δεκάδες επιστήμονες που ασχολήθηκαν με καθένα από αυτά τα συμβάντα, τότε μπορεί να υπάρχει δυστυχώς μια σκόπιμη ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάζουμε κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις στο εξωτερικό, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν ύποπτα ευρήματα. Μέσα στον επόμενο μήνα θα δοθεί μια ασφαλής απάντηση και τότε ίσως το θρίλερ αυτό αποκτήσει μια νέα διάσταση».
«Η Μαλένα είχε νικήσει τη λευχαιμία»
Ο πρώτος θάνατος ήταν αυτός του δεύτερου κοριτσιού της οικογένειας, της Μαλένας, σε ηλικία 3,5 ετών, τον Απρίλιο του 2019, το οποίο νοσηλευόταν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» με ελαφράς μορφής λευχαιμία που θεωρούνταν από τους γιατρούς απολύτως ιάσιμη.
Την 9η ημέρα της χημειοθεραπείας η μικρή έπαιζε στον παιδότοπο του νοσοκομείου, έφαγε καλά και όταν γύρισε στο κρεβάτι της άφησε ξαφνικά την τελευταία της πνοή.
Οπως κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2019 η 33χρονη μητέρα της στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας (πραγματοποιήθηκε ύστερα από μήνυση κατά παντός υπευθύνου που υπέβαλε το ζευγάρι για τον θάνατο του κοριτσιού), «στις 16.40 το παιδί, που ήταν στο κρεβάτι (σ.σ. και εκείνη μόνο στο πλευρό του), τινάχτηκε, με κοίταξε, έβγαλε έναν βρόγχο και έμεινε με τα μάτια μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα «Μαλένα, Μαλένα», της πήρα από τα χέρια τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών να τους φωνάξω».
Οπως ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» η κυρία Μαργαρίτα Μπάκα-Καγιά, παιδίατρος-ογκολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ, που είχε χειριστεί το εν λόγω συμβάν, «επρόκειτο για ένα δραματικό και δυσεξήγητο περιστατικό. Η κατάσταση του κοριτσιού μετά τη διάγνωση της οξείας λεμφαδενοπάθειας εξελισσόταν άριστα».
Η ίδια είχε ενημερώσει τους γονείς της μικρής ότι όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν και πως η νόσος νικήθηκε. «Εμείς», συνεχίζει, «είχαμε προχωρήσει σε όλους τους καρδιολογικούς, ηπατικούς και άλλους ελέγχους στο κοριτσάκι χωρίς να βρεθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Μάλιστα ακριβώς γιατί δεν υπήρχε μια σαφής, πειστική εξήγηση, είχα ζητήσει τότε από εξειδικευμένους ιατρούς να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενδελεχείς ελέγχους».
Η εξέταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας οδήγησε στο αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με ιατροδικαστές, συμπέρασμα ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε «ηπατική ανεπάρκεια» με βάση και τα δεδομένα ιστολογικής εξέτασης.
Χωρίς να δίνεται πειστική απάντηση πως αυτή η ανεπάρκεια θα μπορούσε να προκαλέσει τον ξαφνικό θάνατο της Μαλένας, χωρίς να υπάρχει άλλο σχετικό σύμπτωμα.
Τελικά η διερεύνηση της υπόθεσης, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, ανατέθηκε το φθινόπωρο του 2019 στον ιατροδικαστή-πραγματογνώμονα κ. Σωκράτη Τσαντίρη, που κατέγραψε όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, χωρίς πάλι να αποσαφηνίζεται πλήρως ποια είναι η αιτία που προκάλεσε ανακοπή στη Μαλένα.
Με τον κ. Τσαντίρη να παρακολουθεί και να συνεκτιμά στη συνέχεια όσα προέκυπταν με τα παρόμοια αιφνιδιαστικά προβλήματα υγείας και τους θανάτους των δύο άλλων κοριτσιών της οικογένειας.
Ο δεύτερος θάνατος και τα ερωτήματα
Ο δεύτερος θάνατος ήταν αυτός του μόλις 6 μηνών παιδιού. Τον Μάρτιο του 2021 η μητέρα ανέφερε ότι βρήκε χωρίς σφυγμό το κοριτσάκι τους μέσα στην κούνια του σπιτιού τους στην Πάτρα. Στο σπίτι εκείνη την ώρα ήταν και η αδελφή της.
Η οικογένεια του κοριτσιού απέφυγε τότε να απευθυνθεί για ιατροδικαστική εξέταση (με ενδιαφέρον στην ιστολογική) στην Αθήνα λόγω των προηγούμενων διαφωνιών και ζήτησε σχετική διάγνωση από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κυρία Αντιγόνη Μητσέλου, που προσδιόρισε ότι η αιτία θανάτου του μωρού ήταν η σπάνια «αγενεσία φλεβοκόμβου».
Δηλαδή διαπιστώθηκε ότι από τον καρδιακό μυ έλειπε ένας όζος που λειτουργεί ως φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μητσέλου προσδιόρισε ότι επρόκειτο για ένα πρόβλημα εκ γενετής που δεν είχε εντοπιστεί και το οποίο εντοπίζεται σε μία ανά 100.000 γεννήσεις. Συμπληρώνοντας ότι αυτό το πρόβλημα υγείας «δεν θα επέτρεπε στο άτυχο κορίτσι να ζήσει περισσότερο από 15 χρόνια».
Το πόρισμα της κυρίας Μητσέλου καταγράφηκε και στην τελική πραγματογνωμοσύνη της ιατροδικαστού Πατρών, κυρίας Αγγελικής Τσιόλα, για τα αίτια θανάτου του μωρού, που αποδόθηκαν και αυτά σε ανακοπή.
Σημειώνεται ότι ο παππούς των τριών κοριτσιών (πατριός της μητέρας) είχε δηλώσει δημοσίως ότι η οικογένεια γνώριζε το συγκεκριμένο πρόβλημα του μωρού, αφού είχαν ενημερωθεί από τους γιατρούς αμέσως μετά τη γέννησή του. Κάτι ωστόσο που διαψεύδεται από γιατρούς.
Με καρδιοχειρουργούς να σημειώνουν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι «αν αυτό είχε διαγνωσθεί, κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να γίνει με ένα καρδιογράφημα που παρουσιάζει το επονομαζόμενο «έπαρμα», θα υπήρχε η δυνατότητα να τοποθετηθεί βηματοδότης στο παιδί και να ζήσει χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Ομως δεν είχε διαγνωσθεί οποιοδήποτε σχετικό καρδιολογικό πρόβλημα. Ούτε και όταν έγινε λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του καρδιολογικός έλεγχος από ιατρό της Πάτρας αναδείχθηκε οτιδήποτε. Επιπλέον, είναι τέτοια η σπανιότητα της εν λόγω νόσου που μας δημιουργεί νέα ερωτηματικά για τα πραγματικά αίτια θανάτου του μωρού».
Η Τζωρτζίνα «το κλειδί του γρίφου»
Ομως τα ερωτήματα πλήθυναν και έγιναν πιεστικά για άμεσες απαντήσεις με τον πρόσφατο θάνατο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» της εννιάχρονης Τζωρτζίνας, του πρώτου δηλαδή παιδιού της οικογένειας.
Και σε αυτή την περίπτωση το παιδί, που είχε μεταφερθεί στο εν λόγω νοσοκομείο της Αθήνας με κάποιας μορφής «νευρολογικό πρόβλημα», απεβίωσε αιφνιδιαστικά στον θάλαμο που νοσηλευόταν και ενώ στο πλευρό του ήταν μόνο η απελπισμένη μητέρα του που κάλεσε τους γιατρούς. Ενας θάνατος που προκάλεσε σοκ σε ιατροδικαστές, ιατρούς και άλλους επιστήμονες που γνώριζαν το ιδιόμορφο ιστορικό των τριών παιδιών.
Και έτσι σήμανε συναγερμός που οδήγησε και στην ανάθεση της έρευνας στην Ασφάλεια Αττικής ύστερα και από σχετική ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρη Οικονόμου.
Τα πρώτα προβλήματα υγείας της Τζωρτζίνας εμφανίστηκαν τον Απρίλιο του 2021, όταν εισήχθη για εξετάσεις στο Καραμανδάνειο – Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών με σπασμούς.
Τότε, όπως αναφέρουν ιατροί, υπήρξαν πλήρεις εξετάσεις στην εννιάχρονη χωρίς να καταδείξουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Ομως αιφνιδιαστικά και ενώ πάλι το κορίτσι ήταν στον θάλαμό του, χωρίς παρουσία ιατρών και νοσηλευτών (στο πλευρό του ήταν η μητέρα του), φέρεται να έπαθε ανακοπή για άγνωστο λόγο.
Το κορίτσι, για το οποίο δόθηκε η εντύπωση ότι είχε αποβιώσει, συνήλθε ύστερα από οκτώ λεπτά λιποθυμίας, αλλά είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Σε ένα συμβάν που κρίνεται «κλειδί» για τη διαλεύκανση όλων των θανάτων των κοριτσιών της εν λόγω οικογένειας.
Οι έλεγχοι στην καρδιά δεν έδειξαν πρόβλημα
Ακολούθησε νοσηλεία του στη ΜΕΘ Πατρών, όπου επιχειρήθηκε να σταθεροποιηθεί – με επιτυχία – η κατάστασή της, ενώ υπήρξαν εκ νέου έλεγχοι στην καρδιά που δεν είχαν αναδείξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Το ίδιο συνέβη και με εκτεταμένους ελέγχους που έγιναν ακολούθως στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Ελεγχος πραγματοποιήθηκε και από τον προϊστάμενο της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς κ. Αριστείδη Αναστασάκη, χωρίς πάλι σημαντικά ευρήματα. Οι έμπειροι ιατροί του Ωνασείου τοποθέτησαν μάλιστα και απινιδωτή στην άτυχη εννιάχρονη, που μέχρι το τέλος της ζωής της δεν φαινόταν – σύμφωνα με τις σχετικές ηλεκτρονικές καταγραφές εξ αποστάσεως σε ειδική συσκευή – να παρουσιάζει οποιαδήποτε καρδιακή αρρυθμία. Και όλα αυτά βεβαίως με δεδομένη την ευαισθησία των ιατρών λόγω και του θανάτου των δύο άλλων παιδιών.
Παράλληλα οι ίδιοι γιατροί προχώρησαν σε γενετικό έλεγχο των γονιών (ο πατέρας είναι τραγουδιστής, η μητέρα φαίνεται να έχει σπουδές νοσηλευτικής και να έχει παρακολουθήσει προσφάτως σεμινάριο Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) χωρίς οποιοδήποτε εύρημα για προδιάθεση σε οποιαδήποτε νόσο.
Ξεκινά η διαδικασία καταθέσεων
Ενδεικτικό του προβληματισμού των γιατρών για τις αιτίες θανάτου των τριών κοριτσιών ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου κ. Ανδρέα Ηλιάδη, που επισήμανε ότι «πιστεύαμε πως το είχαμε “ασφαλισμένο” αυτό το παιδί. Την περασμένη άνοιξη η Τζωρτζίνα είχε νοσηλευθεί στη ΜΕΘ. Τότε, με τη βοήθεια των γιατρών, τα είχε καταφέρει. Προ ημερών μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νευρολογικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου και απεβίωσε».
Οπως συμπλήρωσε, «η αιτία είναι “αιφνίδιο συμβάν”, όμως το περίεργο είναι ότι έχουμε τρία “αιφνίδια συμβάντα” σε τρία παιδιά με τραγική κατάληξη στην ίδια οικογένεια».
Κρίσιμες θεωρούνται πλέον οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας για να διαπιστωθεί όχι μόνο γιατί απεβίωσε, αλλά και γιατί είχε την ανακοπή πριν από έναν χρόνο στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, έτσι ώστε και με την εις άτοπον απαγωγή και με την επανεξέταση των φακέλων των άλλων κοριτσιών να προσδιοριστεί τι ακριβώς έχει συμβεί.
Οι αστυνομικοί, που έχουν ήδη ζητήσει τους τρεις ιατρικούς φακέλους των θανάτων των τριών κοριτσιών και οποιεσδήποτε καταγραφές υπάρχουν από άλλες κρατικές αρχές, θα αρχίσουν ίσως και την επόμενη εβδομάδα τις κλήσεις για κατάθεση των επιστημόνων, ενώ οι γονείς των παιδιών αναμένεται να κληθούν τελευταίοι.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνεκτιμούν ακόμη ιδιότυπες αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία διετία από άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση.
Επιπλέον διερευνούν περιστατικά στο εξωτερικό – στη Μ. Βρετανία, στις ΗΠΑ και αλλού – που έχουν σημαντικές ομοιότητες με τη συγκεκριμένη τραγωδία και εξιχνιάστηκαν από τις τοπικές διωκτικές αρχές. Μάλιστα, λόγω της ανάγκης διακρίβωσης τέτοιου είδους περίεργων συμβάντων, αποφασίστηκε σε ορισμένα νοσοκομεία στο εξωτερικό η τοποθέτηση επιπλέον καμερών σε χώρους των νοσοκομείων.
- Κόσοβο: Η Σερβική Λίστα θα συμμετέχει στις εκλογές, έκρινε δευτεροβάθμιο όργανο της εκλογικής επιτροπής
- Λίβανος: Βομβαρδισμός του Ισραήλ στην Μπααλμπέκ παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Μαγδεμβούργο: Ο ψυχίατρος είχε διατυπώσει απειλές τον Μάιο κάτω από ανάρτηση της υπουργού Εσωτερικών
- ΗΠΑ: Ο φαλακρός αετός κατάφερε να κατονομαστεί ως «εθνικό πτηνό» χάρη σε έναν 78χρονο με εμμονή
- Χούθι: Αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ με πύραυλο και drones
- Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ζητά από το Πεντάγωνο να εντατικοποιήσει τις παραδόσεις όπλων