Λουκίδης στο MEGA: Στα μέσα Μαρτίου η αποκλιμάκωση – Τι θα γίνει το Πάσχα
Αυτό που πρέπει να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε είναι ίσως η επόμενη μέρα, που έρχεται μάλλον μετά το φθινόπωρο», σημείωσε ο κ. Λουκίδης
Αισιόδοξος πως στα μέσα Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση στο μέτωπο της πανδημίας εμφανίστηκε μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο πνευμονολόγος και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.
Τι ισχύει για την 4η δόση
«Πρέπει να βασιζόμαστε στην αποδεικτική ιατρική. Απόδειξη για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αυτό που πρέπει να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε είναι ίσως η επόμενη μέρα, που έρχεται μάλλον μετά το φθινόπωρο, που πρέπει να βάλουμε ένα εμβολιαστικό πρόβλημα που θα δίνει μια εξάμηνη προφύλαξη, εφόσον ο ιός προχωρήσει στην ενδημικότητα», σημείωσε ο κ. Λουκίδης αναφορικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου.
«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε ανθρώπους όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και να μπούμε στη διαδικασία της αναστολής εξέλιξης της σοβαρής μόλυνσης. Ξεκινήσαμε με τα μονοκλωνικά και έρχονται και τα υπόλοιπα φάρμακα, και αυτό θα μας βοηθήσει να αποσυμπιέσουμε τα νοσοκομεία», συνέχισε.
Στα μέσα Μαρτίου η αποκλιμάκωση
«Είμαστε σε μια σταθερότητα αυτή τη στιγμή σε όλους τους δείκτες. Μόνο στη θνητότητα είμαστε ψηλά. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνονται. Οι ΜΕΘ είναι σε πτωτική τάση. Αν ένα μεγάλο ποσοστό μπει στη διαδικασία της 3ης δόσης, υπάρχουν τα αντιικά, και η νόσηση, νομίζω ότι από τα μέσα Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση», τόνισε ο κ. Λουκίδης.
«Για το Πάσχα θα μας οδηγήσουν τα περιστατικά»
Αναφερόμενος στο πώς θα περάσουμε το φετινό Πάσχα, ο κ. Λουκίδης είπε ότι «Έχουμε όλοι μια αισιοδοξία για τις γιορτές του Πάσχα. Θα μας οδηγήσουν τα περιστατικά, πιστεύω ότι θα μπορούμε να είμαστε πιο ελεύθεροι. Το να υπάρχει πρόσβαση μόνο για τους εμβολιασμένους στην εστίαση πιστεύω ότι θα παραμείνει για ένα διάστημα. Οι άνθρωποι με την τριπλή δόση κάνουν την πιο ήπια νόσο και κάνουν τις λιγότερες νοσηλείες. Η ομάδα που καθοδηγεί τη θνητότητα είναι η ομάδα άνω των 65. Για αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε κάποια μέτρα».
Σχετικά με το πότε θα πετάξουμε και εμείς τις μάσκες, ο ίδιος σημείωσε ότι «Όταν αρχίσει να μην επιβαρύνεται το σύστημα θα μπούμε και εμείς σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό».
«Νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνουμε με τα μέτρα που έχουμε στην εκπαίδευση», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.
Σχολιάζοντας, τέλος, το θέμα με τα τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε 3 χρόνια, ο κ. Λουκίδης είπε «Μπορεί να υπάρχουν γενετικές διαταραχές. Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα, το θέμα εξετάζεται σε επίπεδο δικαιοσύνης. Δεν έχω ειδίκευση πάνω στο θέμα».
- Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς
- Καιρός: Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία
- Σουδάν, μια εν εξελίξη ανθρωπιστική καταστροφή
- Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι