Ουκρανία: Πρόβες πολέμου και αμερικανικά σενάρια ρωσικής εισβολής – Ύστατες διπλωματικές προσπάθειες
Η Μόσχα αδιαφορεί για τις κυρώσεις, με τις οποίες την απειλούν και κάνει πρόβες πολέμου, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, μετά και την άκαρπη επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν
Κορυφώνεται η αγωνία για την κρίση στην Ουκρανία, με τα «σύννεφα» πολέμου να απλώνονται πάνω από την Ευρώπη.
Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή από διάφορα σημεία στην Ουκρανία.
Ένα από αυτά τα σενάρια, μάλιστα, προβλέπει αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τους Ρώσους να φτάνουν στις πύλες του Κιέβου μέσα σε 48 ώρες, από τη γειτονική Λευκορωσία, καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα απέχει σε ευθεία γραμμή εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα.
«Εάν η Μόσχα ακολουθήσει το δρόμο της επιθετικότητας και εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, η απάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων μας θα είναι γρήγορη και σκληρή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Το Κρεμλίνο, πάντως, συνεχίζει να κάνει λόγο για προπαγανδιστική υστερία.
«Η ένταση σχετικά με τις κινήσεις του στρατού μας στο δικό μας έδαφος, ακόμη και εάν δεν απέχουν πολύ από τα σύνορα της Ουκρανίας, οξύνεται επί πολλούς μήνες. Τις τελευταίες μέρες και ώρες, έχει γίνει παράλογη», δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο Ουσάκοφ δήλωσε, μάλιστα, ότι η συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν «διεξήχθη σε μία ατμόσφαιρα υστερίας σχετικά με την υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από Αμερικανούς αξιωματούχους – όλοι το γνωρίζουν αυτό».
Και προσέθεσε ότι «η πίεση γύρω από το θέμα της εισβολής έγινε συντονισμένα και η υστερία έφτασε στο αποκορύφωμά της».
Προς το παρόν η Ουάσινγκτον μιλά για οικονομικά, όχι στρατιωτικά αντίμετρα, αλλά ενισχύει με χιλιάδες στρατιώτες τις πρώην ανατολικές χώρες που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ.
Στο Κίεβο, μερικές χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν παρομοιάζοντας τον Πούτιν με τον Σαντάμ Χουσεϊν, τον Μιλόσεβιτς και τον Καντάφι. Ορισμένοι ανέμιζαν κοκκινόμαυρα λάβαρα των Ουκρανών φανατικών αντικομμουνιστών και συνεργατών των ναζί. Προειδοποίησαν τον πρόεδρο Ζελένσκι να μην υποχωρήσει στις αξιώσεις της Μόσχας.
«Ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός εντός της χώρας μας. Όλες αυτές οι πληροφορίες που τροφοδοτούν τον πανικό, δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Μετά την αποχώρηση πολλών δυτικών διπλωματών από το Κίεβο, πάντως, και το αμερικανικό προσωπικό στην αντιπροωπεία του ΟΑΣΕ στο Ντονέτσκ εγκαταλείπει εσπευσμένα την ανατολική Ουκρανία.
ΗΠΑ: Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει επίθεση στην Ουκρανία
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Κυριακή ότι μία ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών με τις άλλες χώρες, με στόχο να στερήσουν από τη Μόσχα τη δυνατότητα να στήσει μια αιφνίδια επιχείρηση αντιπερισπασμού προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση.
Μιλώντας στην εκπομπή του CNN «State of the Union», ο Σάλιβαν απέφυγε να πει εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης την προσεχή Τετάρτη 16 Φεβορυαρίου, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές.
Εισβολή
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, όμως λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και μία εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει, μία μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε ημέρα τώρα. Αυτό περιλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα, πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων», σημείωσε ο Σάλιβαν.
Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες πως η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία την Τετάρτη.
«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «Fox News Sunday», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια «μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε ημέρα τώρα».
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία ημέρα μετά την συνομιλία που είχε ο Αμερικανός ηγέτης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία ύσταση προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν γρήγορα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η διπλωματία και η αποτροπή, ως απάντηση στη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.
.@POTUS spoke with President Zelenskyy today to make clear the U.S. would respond swiftly and decisively to any further Russian aggression against Ukraine. The leaders agreed on the need to continue pursuing diplomacy and deterrence in response to Russia’s military build-up.
— The White House (@WhiteHouse) February 13, 2022
«Χε…καμε για τις κυρώσεις» απαντά Ρώσος διπλωμάτης στη Δύση
Η Μόσχα, πάντως, δεν πτοείται από την απειλή επιβολής κυρώσεων από τη Δύση, σε περίπτωση που αποφασίσει να εισβάλλει στην Ουκρανία, όπως ξεκάθαρα φάνηκε από την αντίδραση του Ρώσου πρεσβευτή στη Σουηδία, Βίκτορ Τατάριντσεφ, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία είναι μια χώρα που δεν επηρεάζεται από τις πιέσεις των ξένων δυνάμεων.
Ο Ρώσος διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η χώρα του έχει αυξήσει την αυτάρκειά της, εν μέσω των απειλών που δέχεται και κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν κατανοεί τη Ρωσία.
«Είμαστε πιο αυτάρκεις και έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, αλλά έχουμε μάθει να κάνουμε εξίσου καλά ρωσικά τυριά, χρησιμοποιώντας ιταλικές και ελβετικές συνταγές», ανέφερε ο Τατάριντσεβ, σύμφωνα με την Daily Mail, που δημοσιεύει αποσπάσματα της συνέντευξής του σε σουηδικό μέσο.
Ο βετεράνος διπλωμάτης δεν μάσησε τα λόγια του στη συνέντευξη. Αφού ζήτησε συγγνώμη για την αθυροστομία του, ανέφερε σε τόνο όχι και τόσο… διπλωματικό: «Χε…καμε για όλες τις κυρώσεις τους. Μας επέβαλαν ήδη τόσο πολλές κυρώσεις και υπό μία έννοια επηρέασαν θετικά την οικονομία και τη γεωργία μας. Η επιβολή νέων κυρώσεων δεν θα είναι κάτι θετικό, αλλά ούτε και τόσο αρνητικό όσο το κάνει να ακούγεται η Δύση».
Ο Τατάριντσεβ επισήμανε, μάλιστα, ότι η Δύση δεν καταλαβαίνει τον ρωσικό τρόπο σκέψης: «Όσο περισσότερο πιέζει η Δύση τη Ρωσία, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η ρωσική απάντηση».
Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ρώσο διπλωμάτη
Οι οικονομικές κυρώσεις που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τα όσα είπε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σουηδία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με διεθνή απομόνωση και ένα μακροπρόθεσμα δυσβάστακτο στρατηγικό κόστος.
Όπως τόνισε, «η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μια πιο αποφασιστική διατλαντική κοινότητα. Θα πρέπει να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις στην Κίνα. Θα αντιμετωπίσει μαζική πίεση στην οικονομία της και τους ελέγχους των εξαγωγών, που θα διαβρώσουν την αμυντική της βιομηχανική βάση. Και θα αντιμετωπίσει ένα κύμα καταδίκης από όλο τον κόσμο».
Σχετικά με την απάντηση της Ουάσινγκτον στο ενδεχόμενο να σημειωθεί μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υιοθετήσουν την παραδοσιακή προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν.
«Αντιθέτως», δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα υιοθετήσουμε μια προσέγγιση ‘ξεκίνα ψηλά, μείνε ψηλά’, στην οποία – σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας – θα επιβάλουμε σοβαρό κόστος στην οικονομία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, και άνευ προηγουμένου ελέγχους εξαγωγών σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για το Κρεμλίνο και τις φιλοδοξίες του προέδρου Πούτιν».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε πως όλες οι επιλογές «παραμένουν στο τραπέζι. Με τις αυστηρές ενέργειες που θα επιβάλουμε, το ήδη εξαντλημένο απόθεμα κεφαλαίου της Ρωσίας θα στερηθεί την τόσο αναγκαία χρηματοδότηση και τις άμεσες επενδύσεις. Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνδυασμό με την αφαίρεση βασικών εισροών υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, θα βλάψει την παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας και τις φιλοδοξίες της να ασκήσει επιρροή στην παγκόσμια σκηνή και θα κάνει την οικονομία της ακόμα πιο εύθραυστη».
«Αυτά τα έκτακτα και άνευ προηγουμένου μέτρα εξετάζονται μόνο για σενάρια στα οποία η Ρωσία εισβάλλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Το αν αυτές οι συνέπειες πλήττουν ή όχι τη ρωσική οικονομία είναι στα χέρια του Πούτιν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
- Σεισμός: 6,9 Ρίχτερ χτυπούν το Θιβέτ – Ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές στην πρωτεύουσα του Νεπάλ
- Νέα Ορλεάνη: Τον τόπο της επίθεσης επισκέφθηκε ο Μπάιντεν με τη σύζυγό του
- ΗΠΑ: Πρώτος θάνατος ανθρώπου εξαιτίας της γρίπης των πτηνών
- Λιβύη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον «εστιών» λαθρεμπορίου στη Ζαουίγια
- Βενεζουέλα: Χαρακτηρίζει «γκροτέσκα» την υποστήριξη του Μπάιντεν στον αντιπολιτευόμενο Ουρούτια
- Βενεζουέλα: Ο Μπάιντεν αξιώνει «ειρηνική» μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπολιτευόμενο Ουρούτια