Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρόεδρος της Ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας Γρηγόρης Λέων μιλά για το θάνατο των 3 παιδιών στην Πάτρα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας Γρηγόρης Λέων μιλά για το θάνατο των 3 παιδιών στην Πάτρα

Λέων: Γενικά ένας ιατροδικαστής όταν έχει έναν αιφνίδιο θάνατο, διερευνά πλήρως το γεγονός και ουσιαστικά

Της Χριστίνας Ματθαίου*

O έμπειρος ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας μιλά στο in. για την υπόθεση των τριών κοριτσιών που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Στην ερώτηση μας ποιος είναι ο ρόλος ενός ιατροδικαστή σε έναν αιφνίδιο θάνατο αναφέρει: «Στους αιφνίδιους, αδιευκρίνιστους θανάτους ο ρόλος του ιατροδικαστή είναι κομβικός.

Είναι ο επιστήμονας εκείνος που δίνει απαντήσεις σε μια αλλοίωση ως αιτία θανάτου. Σκεφτείτε για παράδειγμα στα παιδιά της ίδιας οικογένειας που χάθηκαν, ουσιαστικά τα δύο από αυτά ήταν νοσηλευόμενα. Εάν είχαμε έναν αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του που να σχετίζεται με την πάθησή τους, ουσιαστικά δεν θα φτάναμε σε νεκροψία – νεκροτομή.

Γιατί ο θεράπων ιατρός πιστοποιεί ο ίδιος την αιτία θανάτου. Εδώ λοιπόν επειδή οι θεράποντες ιατροί δεν μπορούν να συνδέσουν την αιτία θανάτου με την νόσο για την οποία νοσήλευαν τα παιδιά,  γι’ αυτό ακριβώς έρχεται ο ιατροδικαστής με μια πλήρη διερεύνηση να δώσει απαντήσεις».

Συνεχίζει λέγοντας αν η υπόθεση θα μπορούσε να οφείλεται σε ιατρική αμέλεια ή ιατρικό σφάλμα: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέχρι το πέρας της τρίτης εξέτασης του θανάτου, δηλαδή του τρίτου παιδιού, αλλά και τη διερεύνηση προς τα πίσω των δύο προηγούμενων υποθέσεων, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο που αναφέρατε είναι υπαρκτό, ειδικά για τους δύο από τους τρεις θανάτους καθώς αυτά τα παιδιά ήταν νοσηλευόμενα είχαν ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη. Οπότε προφανώς κάτι τέτοιο διερευνάται».

Στην ερώτηση γιατί οι ιατροδικαστές δείχνουν ως κοινό σημείο αναφοράς και στους τρεις χρονικά διαφορετικούς θανάτους την ισχαιμία του μυοκαρδίου μας απαντά:

«Η ισχαιμία του μυοκαρδίου έχει αναφερθεί έχει αναφερθεί μια συγγενής καρδιοπάθεια στη δεύτερη περίπτωση. Στους δύο άλλους θανάτους -0 τρίτος όπως ξέρετε παραμένει αδιευκρίνιστος- ο δε πρώτος ήταν σε άλλο όργανο και σε άλλο σύστημα.

Ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Άρα δεν είναι κοινή η αιτία θανάτου. Εξάλλου αν είχαμε μια κοινή αιτία θανάτου στις δυο πρώτες απώλειες θα μιλούσαμε πολύ εύκολα για μια κληρονομική νόσο και δη του καρδιαγγειακού, άρα θα είχε λιγότερη σημασία για την διερεύνηση, κάτι που δεν ισχύει εδώ».

«Με σεβασμό στην οικογένεια, είναι οι μόνοι άνθρωποι που υποφέρουν πραγματικά με αυτή τη διαδικασία. Γενικά ένας ιατροδικαστής όταν έχει έναν αιφνίδιο θάνατο, διερευνά πλήρως το γεγονός και ουσιαστικά. Δεν κλείνει κανένα ενδεχόμενο μέχρι το σημείο τα ίδια τα επιστημονικά στοιχεία να τα αποκλείσουν».

Κοινά στοιχεία

Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών κύρια Αγγελική Τζιώλα έχει διενεργήσει την νεκροψία στην Ίριδα. Ρωτήσαμε αν η γνωμάτευση της έχει κοινά στοιχεία με τις γνωματεύσεις των άλλων δυο θανάτων και ο κύριος Λέων απάντησε:« Ο πρώτος με τον δεύτερο θάνατο που έχουν διερευνηθεί πλήρως ιατροδικαστικά και έχουμε τα πορίσματα, φαίνεται ότι δεν σχετίζονται.

Μάλιστα πρόσφατα, πριν λίγα εικοσιτετράωρα ακούσαμε από θεράποντα ιατρό ότι έχει κάνει γενετικές εξετάσεις στα παιδιά και δεν βρήκε κάποιο γενετικό πρόβλημα. Άρα σημαίνει αφενός το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι θάνατοι δεν σχετίζονται. Αφετέρου το γεγονός ότι ήδη έχουν γίνει γενετικές εξετάσεις με αρνητικό αποτέλεσμα, σημαίνει προφανώς ότι δεν υπάρχει γενετικά σύνδεση των τριών θανάτων».

Αν ο θάνατος της Μαλένας προήλθε από τη νόσο που είχε θεραπευτεί ή από άλλη αιτία, αναφέρει: «Εάν οι θεράποντες ιατροί που είχαν αυτό το παιδί υπό πλήρη παρακολούθηση και αποθεραπεία διαπίστωναν ότι κάποια επιπλοκή, για παράδειγμα της θεραπεία που του χορηγούσαν οδήγησε στο θάνατο, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα είχαμε μια πιστοποίηση του θανάτου από τους θεράποντες ιατρούς.

Στον ιατροδικαστή ένας θάνατος καταλήγει όταν ο θεράπων ιατρός σε ένα νοσηλευόμενο άτομο δεν μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό θανάτου γιατί δεν είναι βέβαιος ότι ο θάνατος σχετίζεται με τη πάθηση που έχει ο νοσηλευόμενος.

Εάν λοιπόν οι θεράποντες ιατροί έκριναν ότι συνδέεται με την φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία, σίγουρα θα εξέδιδαν πιστοποιητικό θανάτου κάτι το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε».

Συνεχίζει με την μικρή Ίριδα «Όπως ξέρουμε από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά είναι υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση . Όταν έχουμε μια συγγενή ανωμαλία και δη καρδιαγγειακού νοσήματος, είναι πιθανόν και από την γέννηση ένα παιδί να διαγνωστεί με κάτι τέτοιο. Γιατί προ του τοκετού και μετά του τοκετού υπάρχει πλέον στη χώρα μας μια πολύ επισταμένη φροντίδα, από τη μεριά και των γυναικολόγων, αλλά και των παιδιάτρων έτσι ώστε αυτά τα προβλήματα και να διαγιγνώσκονται ακόμα και πριν τον τοκετό, αλλά και μετά τον τοκετό, και πολύ άμεσα να βρίσκουμε τέτοια θέματα.

Εδώ αν είχαμε ένα πρόβλημα συγγενούς ανωμαλίας πρώτα από όλα θα έπρεπε να έχουμε κάποια στοιχεία από το παιδίατρο, ο οποίος να μας το δήλωνε. Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται τίποτα εάν δεν ολοκληρωθούν πλήρως οι ιατροδικαστικές και γενετικές αναλύσεις. Όμως αυτό που σας λέω ισχύει με τα μέχρι σήμερα δεδομένα».

Για την Τζωρτζίνα

Συνεχίζει με την Τζορτζίνα λέγοντας: «Εμείς βλέπαμε τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων και λέγαμε ότι μάλλον δεν είναι πιθανόν οι θάνατοι για κάποιο γενετικό λόγο. Εδώ η μαρτυρία του θεράποντα ιατρού που έγινε δημόσια γι’ αυτό ακριβώς και την χρησιμοποιώ είναι ότι αφενός έχει κάνει γενετικό έλεγχο και δεν έδειξε κάτι και αφετέρου ένα δεύτερο σημαντικό που μας είπε ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι ότι τοποθετήθηκε στη μικρή κοπέλα ένα μηχάνημα, το οποίο καταγράφει αλλά και επεμβαίνει σε περίπτωση αρρυθμιών.

Άρα το παιδί είχε ένα μηχάνημα επάνω του το οποίο εάν είχε καταλήξει από αρρυθμία θα μας έδινε μια σαφή ένδειξη. Ο συγκεκριμένος θεράπων ιατρός μας είπε ότι το μηχάνημα αυτό δεν έδειξε καμία ένδειξη, άρα αποκλείεται η αρρυθμία. Αυτό σημαίνει ιατροδικαστικά κάτι το οποίο δεν θα μπορούσαμε να δούμε πράγματι με την ιατροδικαστική διερεύνηση που είναι οι αρρυθμίες αποκλείεται λόγω της ύπαρξης αυτoύ του μηχανήματος. Άρα μην έχετε καμία αμφιβολία ότι για τον τρίτο θάνατο θα υπάρξουν απαντήσεις από την ιατροδικαστική διερεύνηση».

Κλείνοντας απαντά αν οι τρεις θάνατοι προέρχονται από άλλη αιτία πλην των συγκεκριμένων παθήσεων: «Εάν αποκλειστεί με βεβαιότητα η κληρονομική νόσος, προφανώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Και εκεί μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα εξεταστούν ενδελεχώς και από τους ιατροδικαστές και από τις προανακριτικές αρχές, όλοι οι ιατρικοί φάκελοι, να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει και αν χρειαστεί θα ανατρέξουμε ακόμα και σε εκταφές των παιδιών, έτσι ώστε να πάρουμε περαιτέρω πληροφορίες».

Καταιγιστικές θα είναι οι εξελίξεις, γιατί πλέον ξέφυγε ο προβληματισμός για το τι ακριβώς συμβαίνει και πέρασε στο να μάθουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθαν οι θάνατοι αυτών των μικρών παιδιών.

*Η Χριστίνα Ματθαίου σπουδάζει στη New Media Studies

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024