Κοροναϊός: Η αεροβική άσκηση μετά τον εμβολιασμό ίσως ανεβάζει τα επίπεδα αντισωμάτων
Εθελοντές που ασκήθηκαν σε στατικό ποδήλατο ή βγήκαν για περίπατο με γρήγορο βάδισμα παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα.
Ενενήντα λεπτά ήπιας έως μέτριας αεροβικής άσκησης αμέσως μετά τον εμβολιασμό ίσως ενισχύουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, δείχνει μικρή αμερικανική μελέτη που εξέτασε τα εμβόλια κοροναϊού και γρίπης.
Εθελοντές που ασκήθηκαν σε στατικό ποδήλατο ή βγήκαν για περίπατο με γρήγορο βάδισμα παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα από τους εθελοντές της ομάδας ελέγχου που δεν ασκήθηκαν μετά τον εμβολιασμό, καταλήγει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain, Behavior and Immunity.
Το ίδιο διαπιστώθηκε σε πείραμα με ποντίκια που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης και μετά έτρεξαν στον τροχό για μιάμιση ώρα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Άιοβα στις ΗΠΑ.
«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματά μας είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι η άσκηση μιας συγκεκριμένης διάρκειας μπορεί να ενισχύσει την απόκριση αντισωμάτων στο εμβόλιο Covid-19 των Pfizer/BioNTech και σε δύο εμβόλια γρίπης» δήλωσε η Μάριαν Κόχατ, καθηγήτρια Κινησιολογίας και επικεφαλής της μελέτης.
Από την ανάλυση αποκλείστηκαν εθελοντές που δεν γυμνάζονταν το προηγούμενο εξάμηνο και δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ασκήσεων με ασφάλεια, διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Στη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μην εστιάζουν στην απόσταση που διένυαν αλλά να κρατούν την καρδιακή συχνότητα σε υψηλά επίπεδα 120-140 παλμών ανά λεπτό, κάτι που πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να πετύχουν αγύμναστα άτομα.
Ωστόσο σχεδόν οι μισοί εθελοντές ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ένδειξη ότι η άσκηση «μπορεί να ωφελεί ανθρώπους σε διάφορα επίπεδα φυσικής κατάστασης».
Οι ερευνητές εξέτασαν αν το ίδιο όφελος μπορεί να επιτευχθεί με μόνο 45 λεπτά άσκησης, διαπίστωσαν όμως ότι αυτό δεν ανεβάζει τα επίπεδα αντισωμάτων.
Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, ωστόσο οι ερευνητές προτείνουν μια σειρά από εξηγήσεις. Για παράδειγμα, η φυσική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία αίματος και λέμφου, οπότε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έρχονται συχνότερα σε επαφή με τα αντιγόνα των εμβολίων.
Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν επίσης ότι μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος, η ιντερφερόνη α, εκκρίνεται κατά την άσκηση και ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Απαιτούνται όμως περαιτέρω έρευνες για να απαντήσουμε το γιατί και το πώς» τονίζει η δρ Κόχατ.
«Υπάρχουν πολλές αλλαγές που συμβαίνουν όταν ασκούμαστε –μεταβολικές, βιοχημικές, νευροενδοκρινικές, κυκλοφορικές. Πιθανότατα υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που συνεισφέρουν στην απόκριση που παρατηρήσαμε στη μελέτη» είπε.
Η ομάδα της συνεχίζει τώρα να παρακολουθεί τα επίπεδα αντισωμάτων στους εθελοντές και έχει ήδη ξεκινήσει αντίστοιχη μελέτη με εθελοντές που έλαβαν αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό.
- Τσουκάλας: Ο πολίτης πάει στο σούπερ μάρκετ και δεν του φτάνει το εισόδημα για επαρκή τρόφιμα
- Νέα Υόρκη: Ρομπότ πραγματοποίησε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με ΧΑΠ
- Ουκρανία: Mach 11 έπιασε ο βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας που χτύπησε το Ντνίπρο με 6 πολεμικές κεφαλές
- Η Σελένα Γκόμεζ ποζάρει για την Μόργκαν Μάερ σε ένα vintage editorial που φωνάζει «iconic»
- Λιανεμπόριο: Ποιοι ήταν οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο γ’ τρίμηνο [πίνακας]
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου