Απάντηση στα τουρκικά drones με «σιδερένιο θόλο»
Τα ισραηλινά συστήματα αντίμετρων που εξετάζονται από το «Πεντάγωνο» - Πώς θα εξουδετερώνουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Το αβαντάζ της Αγκυρας με τα δεκάδες τουρκικά drones – τα οποία προς το παρόν προχωρούν σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο για ψυχολογικούς λόγους και προβολή ισχύος – επιχειρεί να εξουδετερώσει η Αθήνα με την υπό εξέταση απόκτηση δύο υπερσύγχρονων συστημάτων: ενός αντιπυραυλικού και ενός anti-drone που θα στοχεύει αποκλειστικά στο να «τυφλώνει» τα τουρκικά UAVs.
O σχεδιασμός του «Πενταγώνου» δεν είναι τωρινός. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, καθώς οι παραβιάσεις από τα τουρκικά drones έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, επισπεύδεται ο σχεδιασμός της ελληνικής απάντησης. Δύο από τα συστήματα που εξετάζονται από τους επιτελείς είναι ισραηλινής προέλευσης, ο «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) και ο «Θόλος των Drones» (Drone Dome), προέρχονται δε από την ίδια εταιρεία. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ για τη συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του έγιναν παρουσιάσεις των παραπάνω συστημάτων αλλά και διεξοδικές συζητήσεις.
Αυτή εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά που οι επιτελείς του ΥΕΘΑ ενημερώνονταν για τα μυστικά αυτών των ισραηλινών υπερόπλων που μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και σε άλλες πυραυλικές απειλές. Tα δύο «έξυπνα» συστήματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσου» ακόμα και σμήνη από τουρκικά drones είχαν παρουσιαστεί από τους Ισραηλινούς και στην ελληνική αμυντική έκθεση DEFEA 21 το περασμένο καλοκαίρι, ενώ εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας είχαν επαφές και με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) τον περασμένο Μάρτιο.
Τυφλώνουν τον εχθρό
Το Drone Dome είναι ουσιαστικά ένα σύστημα αντίμετρων στα drones. Εχει τη δυνατότητα χάρη στα 360 μοιρών ραντάρ του να εντοπίζει εγκαίρως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να ειδοποιεί ταχύτατα την αεράμυνα. Η δράση του βέβαια δεν σταματάει εκεί. Αμεσα ο «Θόλος» ξεκινάει να «τζαμάρει» τα εχθρικά drones, δηλαδή να τα «τυφλώνει», να τους προκαλεί παρεμβολές και να διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς. Τα θέτει ουσιαστικά εκτός μάχης.
Το σύστημα μάλιστα καταφέρνει να εξουδετερώνει τα drones χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στα φίλια αεροσκάφη ή σε άλλα αεροπλάνα. Μπορεί να εγκατασταθεί σε σταθερό ή κινητό σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ευελιξία να δρα σε διάφορους χώρους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκθεση DEFEA είχε παρουσιαστεί ένα σενάριο για θωράκιση των ελληνικών συνόρων με εγκατάσταση πέντε τέτοιων Drone Domes από τον Βορρά έως τον Νότο.
Θωράκιση για τα νησιά
Αποτελεσματικό θεωρείται και ακόμα ένα οπλικό σύστημα που μελετάται, το οποίο όμως έχει ευρύτερη δράση. Πρόκειται για τον «Σιδερένιο Θόλο», ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει όχι μόνο drones αλλά και πυραύλους, βλήματα κάθε είδους, όπως όλμους, ρουκέτες. Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητά του αποδεικνύεται από τη δεκαετή χρήση του στο Ισραήλ. Είναι δοκιμασμένο στη μάχη με πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις και ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%.
Μπορεί κι αυτό να τοποθετηθεί σε στατικό σημείο ή σε κινητό αλλά και πάνω σε πλοίο. Οι Ισραηλινοί το χρησιμοποιούν κυρίως για προστασία των αστικών περιοχών από πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Ενα από τα «ατού» του είναι πως μπορεί να λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες. Και σε αυτή την περίπτωση ένα ραντάρ εντοπίζει εγκαίρως τα βλήματα ή τους πυραύλους. Ακολούθως ο «Σιδερένιος Θόλος» εκτιμά πόσο σοβαρή είναι η απειλή και στη συνέχεια αν απαιτηθεί ενεργοποιούνται οι εκτοξευτές που θα αναχαιτίσουν τα εχθρικά βλήματα.
Το Ισραήλ διαθέτει συστήματα σε περίπου 10 σημεία στη χώρα, καθένα από τα οποία διαθέτει 3-4 εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν περί τους 20 πυραύλους.
Εκτιμάται ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να θωρακίσει περαιτέρω τα ελληνικά νησιά και την αεράμυνά τους. Θα μπορούσε δε να ενισχύσει την ελληνική άμυνα χρησιμοποιούμενο συνδυαστικά με τα μεγάλα αντιπυραυλικά συστήματα και αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις (Patriot, S-300, TOR M1). Μάλιστα τη δυνατότητα απόκτησης του συστήματος έχει εξετάσει και η Κύπρος.
- Μεγάλο πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη στους παίκτες για να συνεχίσουν το σερί τους
- Πολάκης: Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- «Τρελάθηκε» με τον Ελ Κααμπί ο Μπαρτζώκας – Αποθέωσε τον Μαροκινό (vid)
- Απογοητευμένος ο Ηλιόπουλος: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του»
- Ελ Κααμπί: «Ευχαριστώ τον κόσμο – Είμαστε μια οικογένεια»