Ουκρανία: Το θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη – Είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή διάλογο με τη Ρωσία λέει ο Σολτς
Στην Ουκρανία βρέθηκε σήμερα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς
- Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου - Παραμένει στην εντατική
- Με λαμπρότητα τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά
- Άρπαξε 95.000 ευρώ από 66χρονη προσποιούμενος τον συντηρητή ασανσέρ
- Πέθανε ο Περικλής, ο γάιδαρος που ενέπνευσε το χαρακτήρα του Έντι Μέρφι στο Σρεκ
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει σαφή βήματα από τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι για σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
«Είμαστε έτοιμοι για έναν σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Γερμανός καγκελάριος αφήνει έτσι ανοιχτό παράθυρο προκειμένου να επέλθει ένας συμβιβασμός γύρω από την ουκρανική κρίση που απειλεί με ανάφλεξη την περιοχή.
Μήνυμα προς τη Μόσχα για δυνατότητα διαλόγου
Η αναφορά στα «θέματα ασφαλείας» δεν ήταν τυχαία, κάτι που εξηγεί και γιατί την υπογράμμισαν και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο Tass. Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει αποστείλει το προηγούμενο διάστημα επιστολές και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ επιδιώκοντας ένα συνολικό διάλογο πάνω στα θέματα συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα η Μόσχα έχει θεωρήσει μη ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έχει λάβει από τις ΗΠΑ, ωστόσο ο διάλογος δεν έχει σταματήσει.
Η τοποθέτηση του Σολτς είναι σαφές ότι στέλνει ένα μήνυμα προς τη Μόσχα ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα και μάλιστα σε μια μέρα όπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι απέχουν από το να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες διπλωματικής διεξόδου στην ουκρανική κρίση.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Ακόμα αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως δεν είναι θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
«Το θέμα της συμμετοχής της Ουκρανίας σε συμμαχίες πρακτικά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» είπε, προσθέτοντας ότι είναι περίεργο που η Μόσχα παρουσιάζει το θέμα αυτό ως «σοβαρό πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής». «Ωστόσο, πρόκειται για μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Όταν κάτι που είναι απολύτως εκτός συζήτησης γίνεται πρόβλημα», είπε. Τόνισε ότι η ελευθερία επιλογής συμμαχιών, «οι θεμελιώδεις αρχές του Ελσίνκι» δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Παρ’ όλα αυτά, ζήτησε να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητα.
Απέφυγε την ερώτηση για πιθανές προμήθειες όπλων από τη Γερμανία στην Ουκρανία, λέγοντας μόνο ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει κάθε τέτοιο αίτημα ξεχωριστά. «Θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η Γερμανία παρέχει τη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στην Ουκρανία και αυτό θα συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο από την πλευρά μας», δεσμεύτηκε.
Η αναζήτηση πεδίου συμβιβασμού
Η παρουσία Σολτς στο Κίεβο, ενόψει και της επίσκεψής του στη Μόσχα, αποτυπώνει την προσπάθεια να υπάρξει και μια διπλωματική διέξοδος. Με την ένταση να έχει κλιμακωθεί και κλίμα πολέμου να διαμορφώνεται, το ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει ένα σημείο ισορροπίας που να επιτρέψει σε όλες τις πλευρές μια αποκλιμάκωση της έντασης. Αυτό αφορά ιδιαίτερα χώρες όπως η Γερμανία όπου θα έχουν μεγάλο κόστος σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης και αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία που θα μπορούσαν και να διακυβεύσουν τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Μια συνέχιση του διαλόγου πάνω σε ζητήματα συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη μαζί με μια έμμεση παραδοχή ότι δεν επίκειται ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (θέμα που αποτελεί τη βασική «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας) θα μπορούσε να κατατείνει σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις