Νιτρορύπανση: Εκδόθηκαν οι προσκλήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί από τις 14/3/2022 έως τις 15/4/2022 αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Στην έκδοση των δυο Προσκλήσεων για τη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (νιτρορύπανση) του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, προχώρησε το ΥπΑΑΤ.
Οι Προσκλήσεις αφορούν:
- Τις Δεσμεύσεις Α «Εφαρμογή Αγρανάπαυσης» και Β «Εφαρμογή Αμειψισποράς» για αρόσιμες εκτάσεις, με προϋπολογισμό 120.000.000 ευρώ.
- Τη Δέσμευση Γ «Εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες» με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ.
Η διάρκεια των δεσμεύσεων είναι δύο (2) έτη, 2022-2023 και η εφαρμογή τους ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης των Προσκλήσεων, καθώς υπήρξε προδημοσίευση της Πρόσκλησης στις 06.10.2021.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από την Δευτέρα 14/3/2022 έως Παρασκευή 15/4/2022 αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ και η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1014/ .
Κάθε υποψήφιος μπορεί να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης της αίτησης στήριξής του μέσω του ΠΣ και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr και του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr.
Η Δράση εφαρμόζεται στις ακόλουθες 30 περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ευπρόσβλητες από τη Νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (ΖΕΝ), καθώς και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων, όπως φαίνονται στους παρακάτω Πίνακες:
Στο Παράρτημα Α φαίνονται οι Καλλικρατικοί Δήμοι που εμπίπτουν ολικώς ή μερικώς στην περιοχή παρέμβασης της Δράσης και στο Παράρτημα Β οι επιλέξιμες περιοχές αποτυπώνονται σε χάρτη.
Η ειδική δέσμευση Α (Εφαρμογή Αγρανάπαυσης) και Β (Εφαρμογή Αμειψισποράς) εφαρμόζεται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες.
Η ειδική δέσμευση Γ (Εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες) εφαρμόζεται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια εντός των παραπάνω περιοχών παρέμβασης, τα οποία καλλιεργούνται με οποιαδήποτε ποικιλία επιλέξιμης δενδρώδους καλλιέργειας (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, ελιά-ελαιοποιήσιμη-βρώσιμη-διπλής κατεύθυνσης) ή με συγκαλλιέργεια των ως άνω επιλέξιμων καλλιεργειών.
Τα ύψη ενίσχυσης ανά ειδική δέσμευση αναλύονται στους παρακάτω πίνακες:
*Το ύψος ενίσχυσης για τους δικαιούχους της ειδικής δέσμευσης Α που είναι υπόχρεοι της πρακτικής του πρασινίσματος «περιοχή οικολογικής εστίασης (EFA)» και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ως EFA αγρανάπαυση, υπολογίζεται ως ποσοστό ενίσχυσης του παραπάνω Πίνακα με βάση συγκεκριμένο τύπο, προκειμένου να μην προκύπτει διπλή χρηματοδότηση.
*Το ύψος ενίσχυσης για τους δικαιούχους της ειδικής δέσμευσης Β που είναι υπόχρεοι της πρακτικής του πρασινίσματος «περιοχή οικολογικής εστίασης (EFA)» και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ως ξηρική αμειψισπορά αποκλειστικά καλλιέργεια ψυχανθών και ως EFA πάλι καλλιέργεια ψυχανθών, υπολογίζεται ως ποσοστό ενίσχυσης του παραπάνω Πίνακα, με βάση συγκεκριμένο τύπο, προκειμένου να μην προκύπτει διπλή χρηματοδότηση.
Η πρόσκληση θα βρίσκεται αναρτημένη στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» www.diavgeia.gov.gr, στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί με συνέπειακαι συνέχεια, παρεμβάσεις με θετικό αντίκτυπο στην επίτευξη του εθνικού και ευρωπαϊκού στρατηγικού στόχου για περιβαλλοντικά βιώσιμη γεωργική δραστηριότητα, όπως αυτός αποτυπώνεται στη νέα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (European Green Deal) και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις