Τα σπουργίτια κελαηδούν τα δικά τους playlist
Τα γνώριμα πτηνά μπορούν να δημιουργούν… «λίστες τραγουδιών» με διαφορετικούς ήχους.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έτσι θα γίνουν οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το αντίτιμο και οι ώρες διεξαγωγής
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
Τα σπουργίτια κελαηδούν χρησιμοποιώντας διαφορετικές μίξεις ήχων, ενδεχομένως ώστε να μην γίνονται… βαρετά και να προσελκύουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θηλυκά άτομα.
Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων με βάση το Πανεπιστήμιο Ντιουκ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, η συγκεκριμένη οικογένεια πουλιών χρησιμοποιεί ένα «συντακτικό» ήχων για να συνθέσει διαφορετικές μελωδίες.
Πρωτότυπη λίστα αναπαραγωγής
Στόχος των επιστημόνων ήταν να μελετήσουν εάν υπάρχει κάποιο μοτίβο στα τιτιβίσματα των σπουργιτιών ή αντίθετα εάν αυτά προκύπτουν με τυχαίο τρόπο. Για να αναζητήσουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές τοποθέτησαν μικρόφωνα σε επιλεγμένες θέσεις σε δάσος της Πενσυλβανίας και ηχογράφησαν τα τιτιβίσματα σπουργιτιών.
Έπειτα, εξέτασαν τα φάσματα ήχου τα οποία είχαν ηχογραφήσει, με σκοπό να διερευνήσουν εάν υπάρχουν επαναλαμβανόμενοι ήχοι και αν ναι με ποια συχνότητα εμφανίζονται. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα αρσενικά σπουργίτια διαθέτουν μία… λίστα αναπαραγωγής με διαφορετικούς ήχους, τους οποίους μπορούν να τιτιβίσουν με διαφορετική σειρά.
Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τα πτηνά αυτά μπορούν να επαναλάβουν έναν ήχο για πολλές φορές. Ωστόσο, για να επανέλθουν σε αυτόν τον ήχο, θα πρέπει να εξαντλήσουν τους υπόλοιπους ήχους της «λίστας αναπαραγωγής».
Ενδεχομένως για την προσέλκυση θηλυκών
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα πτηνά διαθέτουν την ικανότητα να θυμούνται τις μελωδίες τις οποίες έχουν «τραγουδήσει» μέχρι και τριάντα λεπτά πριν.
Η ικανότητα αυτή έχει παρατηρηθεί και στην περίπτωση των καναρινιών, τα οποία ωστόσο θυμούνται τις μελωδίες τις οποίες έχουν κελαηδήσει για ένα πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, περίπου πέντε δευτερολέπτων.
Αν και οι ερευνητές έχουν διατυπώσει την υπόθεση ότι η ικανότητα αυτή βοηθάει τα αρσενικά άτομα να προσελκύσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα θηλυκά άτομα του είδους, δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά πόσο αυτή η «στρατηγική» συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις