Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Αντιπαράθεση για τα μέτρα και το κόστος των εξοπλισμών – Το φάντασμα των αντοχών της οικονομίας στο προσκήνιο

Ακρίβεια: Αντιπαράθεση για τα μέτρα και το κόστος των εξοπλισμών – Το φάντασμα των αντοχών της οικονομίας στο προσκήνιο

Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία διεμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι η ακρίβεια γίνεται το «νούμερο ένα» πρόβλημα για την κοινωνία και υπ’ αυτή την έννοια μπορεί να γίνει και καταλύτης πολιτικών εξελίξεων καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει και μάλιστα κάνοντας ρεκόρ 25ετίας σκαρφάλωσε στο 6,2% τον Ιανουάριο.

Το κύριο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον η δημόσια πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση γύρω από τα μέτρα και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχει αρχίσει να θυμίζει τις εποχές της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και της λιτότητας, παρά το γεγονός ότι λόγω πανδημίας υπάρχει προσωρινή απαλλαγή από τον δημοσιονομικό κορσέ της προηγούμενης δεκαετίας. Ωστόσο όλη η πολιτική αντιπαράθεση κινείται με άξονα τις αντοχές της οικονομίας και ιδίως των δημοσίων οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την ακρίβεια ως το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Για παράδειγμα σήμερα η δημοσκόπηση της Marc δείχνει ότι οι πολίτες θεωρούν ως βασικό πρόβλημά τους σε ποσοστό 47% την ακρίβεια, ενώ στη δεύτερη θέση είναι η πανδημία με μόλις 24%.

Αυτό σε ένα βαθμό αποτυπώνει και την οξύτητα με την οποία βιώνουν οι πολίτες το ζήτημα της ακρίβειας. Για να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει η αύξηση σε τρόφιμα και καύσιμα που οι τιμές τους τραβάνε την ανηφόρα και εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα έχει σημασία να επισημανθεί ότι στην εν λόγω δημοσκόπηση μόλις ο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες θεωρεί την πανδημία ως το σημαντικότερο πρόβλημα που τον απασχολεί, όταν την ίδια στιγμή η χώρα μας έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες θνητότητας πλησιάζοντας τους 25.000 νεκρούς.

Αυτό το κλίμα περί των αναγκαίων μέτρων για την ακρίβεια και των αντοχών της οικονομίας αποτυπώθηκε και σήμερα στη Βουλή όπου η συζήτηση γύρω από την κύρωση των συμβάσεων για την προμήθεια των φρεγατών Belh@ra και των μαχητικών αεροσκαφών Rafale είχε και τη διάσταση του αν είναι σώφρωνα επιλογή να ξοδεύουμε τόσα δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα όταν ο κόσμος στενάζει και το εισόδημά του εξανεμίζεται καθώς το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται όλο και περισσότερο ακριβό.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2022

Ανάγκες της κοινωνίας και δημοσιονομικά περιθώρια

«Το υψηλό κόστος της αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τις αντοχές της εθνικής οικονομίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι είναι παράλληλες προτεραιότητες για την κυβέρνηση η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος.

«Η εναρμόνιση των αναγκών της κοινωνίας με τα δημοσιονομικά περιθώρια αποκτά επίκαιρη σημασία, τώρα, καθώς οι αναταράξεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά πολιορκούν το διαθέσιμο εισόδημα. Εισόδημα το οποίο μπορεί να τονώθηκε παραπάνω από 5% χάρη στην πολιτική μας για συνεχή μείωση φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοινώθηκε μόλις πρόσφατα, στην πρώτη δόση αύξησης του κατώτατου μισθού, στο διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου, τα οφέλη αυτά, ωστόσο, δεν παύουν να πριονίζονται από το ράλι των διεθνών τιμών. Μία κρίση που ελπίζουμε να είναι πρόσκαιρη, είναι όμως οδυνηρή για όλες τις χώρες και για την πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις τρεις κυβερνητικές δεσμεύσεις:

Πρώτον, ότι θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί γι’ αυτό 2 δισ. ευρώ, με ειδικές πρόνοιες για τους πιο αδύναμους.

Δεύτερον, 1η Μαΐου, θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ υψηλότερη της πρώτης.

Τρίτον, τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, δίνοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία

Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας την κρατική παρέμβαση στην οικονομία με το πρόγραμμα των 43 δισεκατομμυρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας άφησε να εννοηθεί ότι για δημοσιονομικούς λόγους δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις στους έμμεσους φόρους που πυροδοτούν την ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα, υπογραμμίζοντας με νόημα:

«Θέλω όμως να είμαι απολύτως σαφής. Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω. Κινήσεις που θα την ανάγκαζαν τελικά να καταφύγει γρήγορα στην επιβολή νέων φόρων, στερώντας την ανάπτυξη και τις δουλειές που αυτή φέρνει. Με άλλα λόγια, δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία. Κάθε βήμα προς τα εμπρός θα γίνεται σταθερά, ώστε να μην ακολουθούν μετά πολλά βήματα προς τα πίσω. Γι’ αυτό και κάθε μέτρο, στο εξής, θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα όταν δίνονται 7 δισ. για εξοπλισμούς

Από την δική του πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τη στιγμή που δίνονται 7 δισ. για εξοπλισμούς, λέγοντας ωστόσο ότι δεν υποστηρίζει να μην γίνουν οι εξοπλισμοί για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά ζήτησε σύνεση για να δίνουν και τα δύο.

«Επικαλεστήκατε πως δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και την πολιτική διεθνούς αναξιοπιστίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Και σας ακούει ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 25ετίας στο 6,2%, την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα; Χωρίς ούτε ένα ευρώ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία» τόνισε.

«Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, σε κομματικό σποτάκι. Των αεροσκαφών που πληρώθηκαν με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων» παρατήρησε.

«Τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης όταν ξέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το θέμα της ενέργειας. Και η Ελλάδα – εν μέσω Ρωσονατοικής κρίσης- διαπραγματεύεται με την Ρωσία την τιμή του φυσικού αερίου, και το προμηθεύεται 30% ακριβότερα από ότι η γειτονική Βουλγαρία» συνέχισε ακόμη.

Δεν παίζουμε με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για τη σημασία που έχει η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας ωστόσο τόνισε:

«Αλλά σε μια χώρα που πριν μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων, που βρίσκεται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθες, που οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στη χρεοκοπία. Και την ίδια στιγμή να επικαλείστε υπευθυνότητα και σύνεση. Και είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή, για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών» τόνισε.

«Με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού δε μπορούμε να παίζουμε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι τα επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για τα Rafale είναι κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ την ώρα που «βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κρίση και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίσουμε τη πρωτοφανή κρίση της ακρίβειας και της συρρίκνωσης του εισοδήματος».

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε μάλιστα ότι σε ερώτημά του τον Οκτώβρη αν αντέχουμε δημοσιονομικά και τα επιπλέον Ραφάλ και τις φρεγάτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης του είχε απαντήσει πως αντέχουμε, γιατί τα Ραφάλ θα πληρωθούν το 2021-22, που έχουμε τη ρήτρα διαφυγής, ενώ οι φρεγάτες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2025 και μετά. «Και διαβάζουμε στη σύμβαση που εσείς φέρατε, ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος. 1 δις 168 εκατομμύρια μέσα στο 2022 που λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ενίσχυση των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα» αποκάλυψε.

Και εξοπλισμοί και κοινωνικές δαπάνες

«Μη μου ξαναπείτε μετά, όταν ζητάμε να στηρίξετε την ελληνική κοινωνία που χειμάζεται από την ακρίβεια, ότι είμαστε ανεύθυνοι και δεν λογαριάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν μπορεί να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι» τόνισε.

«Δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά ζητώ σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να πράξουμε με σχέδιο και λελογισμένα και τα δύο. Όχι να αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη, να ψηφίζετε εδώ 7 δισ. και να λέτε δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επανήλθε στη δευτερολογία του στο θέμα αυτό και ανέφερε ότι «την ώρα που κρούουν όλοι τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική ευστάθεια, την ώρα που οι υπουργοί σας λένε δεν μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά στην ακρίβεια με ουσιαστικά μέτρα, μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν υπερηφίζουμε την αλόγιστη αύξηση των δαπανών.

»Αφού μπορούμε να δαπανάμε γιατί δεν μειώνετε το ΕΦΚ στα καύσιμα, γιατί δεν επιστρέφετε τον φόρο από το αγροτικό πετρέλαιο, γιατί δεν στηρίζετε τα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα φροντιστήρια των παιδιών τους;»

»Έχετε το θράσος να λέτε ότι δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων και τη διεθνή ανυποληψία. Ποιος έβαλε τη χώρα στα ελλείμματα και την ανυποληψία; Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 10%; Ποιος είναι αυτός που τότε ψήφιζε τους προϋπολογισμούς αυτούς;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης: Η ακρίβεια βάζει στον πάγο τις πρόωρες εκλογές

Τέσσερα δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και ψίχουλα για την ακρίβεια

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει και τα νέα εξοπλιστικά, εκτός όλων των άλλων επιχειρημάτων που κατέθεσε και αφού επισήμανε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο γίνεται αυτή η συζήτηση στη Βουλή τόνισε:

«Τι άλλαξε λοιπόν, μέσα σε ένα χρόνο και φέρνετε -και μάλιστα μέσα σε αυτό το κλίμα πανηγυρισμού- τις συμβάσεις για τα Rafale, και τις φρεγάτες Belhara στη Βουλή;
Μήπως βελτιώθηκε το εισόδημα των εργαζομένων; Το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων μικροεπαγγελματιών; Η μήπως των βιοπαλαιστών αγροτών, που παραμένουν στα μπλόκα γιατί δεν μπορούν να καλλιεργήσουν λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, των εξευτελιστικών τιμών για τα προϊόντα τους και της ΚΑΠ που οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους;

»Το λαϊκό εισόδημα, που εξανεμίζεται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, δεν βελτιώνεται με τις ανακοινώσεις για τα «ψίχουλα του μήνα», αλλά με αυξήσεις σε μισθούς, σε συντάξεις, με κατάργηση εδώ και τώρα του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, των φόρων στο ρεύμα και τα καύσιμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος είχε υπογραμμίσει ότι την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μισθούς των εργαζομένων με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», η χώρας μας δαπανά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Καταρρίπτεται το κυβερνητικό αφήγημα

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την άνοδο του πληθωρισμού τονίζει ότι καταρρίπτεται πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο έντονο και ότι είναι αποκλειστικά εξωγενές, έπειτα από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την «εκτίναξη» του πληθωρισμού στο 6,2%, πάνω από τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης και τον υψηλότερο της τελευταίας εικοσαετίας και πλέον για την χώρα.

Την ώρα που τα νοικοκυριά, οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες μας και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης, η κυβερνητική απραξία για τις τεράστιες στρεβλώσεις και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την σοβαρή εποπτεία της αγοράς, συνεχίζονται, επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ καταλήγοντας:

Η Κυβέρνηση αντί να κωφεύει και να απαξιώνει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής πρέπει επιτέλους να πάρει τώρα δραστικά μέτρα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και της οικονομίας. Όπως επανειλημμένως έχουμε προτείνει, χρειάζεται: αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην ενέργεια, μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καύσιμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για συνταξιούχους (νέο ΕΚΑΣ).

Must in

Πότε έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό o Νέιθαν Μενσά

Στην τελική ευθεία μπαίνει η άφιξη του Νέιθαν Μενσά, στην Ελλάδα, για τον Ολυμπιακό – Πότε θα ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο