Ουκρανία: Για προπαγάνδα της Δύσης κατά της χώρας του μιλά ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα
Αναφορές και στο ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας, στην πιθανή επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση, αλλά και για το πως βλέπει τις νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα
- Κατέθεσε τη μήνυση εναντίον του Πολάκη η Αθηνά Λινού - «Έφερα πάνω από 50.000 έγγραφα»
- Μιλένα Αποστολάκη: Στη συνείδηση του κόσμου το ΠΑΣΟΚ είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
Την ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα μιλά για προπαγάνδα της Δύσης κατά της χώρας του.
Ειδικότερα, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας από το 2014, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ertnews.gr, απαντώντας στο αν θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία, στο ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας, στην πιθανή επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση, αλλά και για το πως βλέπει τις νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα.
Δείτε αναλυτικά την συνέντευξή του:
Αξιότιμε κύριε Μάσλοφ, πριν από έναν μήνα ολοκληρώθηκε ένα ακόμα κοινό αφιερωματικό έτος (Ιστορίας) ανάμεσα στις χώρες. Προγραμματίζονται και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες;
Το αφιερωματικό Έτος Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας 2021 διεξάγεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Το πρώτο του μέρος συνέπεσε συμβολικά με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στην επιτυχία της οποίας η χώρα μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Στη Σύνοδο Κορυφής του Σότσι τον Δεκέμβριο 2021 αποφασίστηκε το πρόγραμμα του Έτους να παραταθεί έως τα μέσα του 2022. Μας περιμένουν νέες λαμπρές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες – συναυλίες, εκθέσεις, συνέδρια. Για παράδειγμα, προγραμματίζεται η παρουσίαση του δίγλωσσου ντοκιμαντέρ με θέμα την Πρώτη Αρχιπελαγική εκστρατεία του Ρωσικού στόλου υπό την διοίκηση του κόμη Αλεξέι Ορλώφ 1770-1774, που γυρίστηκε στο Αιγαίο τον Οκτώβριο του 2021 από τη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Το Έτος Ιστορίας είναι το τέταρτο κατά σειρά θεματικό σχέδιο από το 2016, μετά το Έτος Ρωσίας – Ελλάδας 2016, το Έτος Τουρισμού 2017-2018 και το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας το 2019-2020. Αυτή η καλή παράδοση θα συνεχιστεί.
Το περασμένο καλοκαίρι τα ρωσικά πτητικά μέσα τα οποία μίσθωσε η Ελλάδα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα μας. Υπάρχουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επαναληφθεί η μίσθωση τους;
Τον Αύγουστο πέρυσι, μετά το ελληνικό αίτημα, με απόφαση του Προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν στην Αθήνα έφθασαν δυο αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και δυο ελικόπτερα Mi-8. Με περίπου 60 πιλότους και τεχνικούς παρέμειναν στη διάθεση της Ελλάδας για 3 εβδομάδες.
Επίσης, στην Ελλάδα επιχειρούσε το νοικιασμένο υπερσύγχρονο αμφίβιο πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev, που συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι ήταν συντονιστές στο μεικτό πλήρωμα του Beriev, εξέφρασαν δημόσια τον θαυμασμό τους για το αεροσκάφος αυτό. Η αποτελεσματικότητά του ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία με την Ελλάδα. Απ’ ότι γνωρίζω, και η Ελληνική Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για αυτό.
Αλλά ας ελπίζουμε ότι φέτος δεν θα υπάρχουν πυρκαγιές εδώ.
Όλος ο πλανήτης έχει στραμμένα τα μάτια του στην ανατολική Ουκρανία. Πιστεύετε πως τελικά θα αποφευχθεί ένας πόλεμος;
Η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν έχει σχέδια επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Και όμως, στη Δύση ορισμένοι πολιτικοί και ΜΜΕ συνεχίζουν την προπαγάνδα τους για μια δήθεν «επικείμενη ρωσική εισβολή» – σαν να ζούσαν σε μια εικονική πραγματικότητα.
Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ, «δεν θέλουμε πολέμους, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να επιτίθεται ή να αγνοεί τα συμφέροντά μας».
Όσον αφορά τη διευθέτηση της ενδοουκρανικής κρίσης, το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη της επίλυσής της με χρήση βίας και να ασχοληθεί με την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, που εγκρίθηκαν με Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπουν το Σύνολο των μέτρων για τη διευθέτηση της κρίσης.
Ανάμεσα στο σχέδιο προτάσεων της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, υπάρχει και αίτημα για αποστρατικοποίηση του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Οι νατοϊκές και αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, δεν προβληματίζουν τη χώρα σας;
Οι ρωσικές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας σε μορφή προσχεδίων συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ στοχεύουν στη διασφάλιση της αρχής του αδιαιρέτου της ασφάλειας στην Ευρώπη, την οποία έχουν προσυπογράψει όλοι οι εταίροι μας. Αυτή η αρχή σημαίνει ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω την Ιδρυτική Πράξη Ρωσίας – ΝΑΤΟ του 1997, στην οποία το μπλοκ δεσμεύτηκε να μην αναπτύσσει «περαιτέρω και σε μόνιμη βάση σημαντικές δυνάμεις μάχης» στα εδάφη των νέων μελών του. Και η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να τηρήσει ακριβώς αυτό. Τίποτε παραπάνω.
Όσο για τον «προβληματισμό», που αναφέρατε, θα πρέπει να προβληματίζονται οι ίδιες οι χώρες που παρέχουν το έδαφός τους για χρήση ως κόμβο διέλευσης προσωπικού, όπλων και εξοπλισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προς τα σύνορα με τη Ρωσία.
Στην ανατολική Ουκρανία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς μας. Η Ρωσία λόγω των στενών σχέσεων που έχει με τους Ρώσους πολίτες των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ έχει κάνει συζητήσεις για την ασφάλεια τους;
Η Ρωσία είναι υπεύθυνο μέλος του σχήματος της Νορμανδίας για την επίλυση της ενδοουκρανικής κρίσης. Η εφαρμογή από την Ουκρανική κυβέρνηση του Συνόλου των μέτρων, που προβλέπονται από τις Συμφωνίες του Μινσκ, ακριβώς θα βοηθούσε στην εξασφάλιση της ασφάλειας όλων των πολιτών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και των ομοεθνών σας.
Στην ΕΕ υπάρχουν συζητήσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα στις σχέσεις Μόσχας-Βρυξελλών σε περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων και ποια η απάντηση της Ρωσίας;
Μόλις η ΕΕ επέβαλε παράνομες και παράλογες αντιρωσικές κυρώσεις το 2014, η χώρα μας απάντησε αμέσως με αντίμετρα, από τα οποία επλήγησαν πολύ σοβαρά οι οικονομίες των χωρών της ίδιας της ΕΕ. Είναι προφανές ότι αν τυχόν επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, θα αντιδράσουμε και πάλι με ανάλογο τρόπο.
Με βάση τη διπλωματική σας πείρα πιστεύετε πως θα υπάρξει ποτέ λύση στο Κυπριακό ζήτημα;
Η λύση πρέπει να βρεθεί από τις ίδιες τις δυο κοινότητες της Κύπρου, μέσω διαπραγματεύσεων, ελεύθερα, χωρίς έξωθεν πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Μια τέτοια λύση θα γίνει αποδεκτή απ’ όλη την παγκόσμια κοινότητα, μιας και το πλαίσιο της διευθέτησης του Κυπριακού έχει θεσπιστεί από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που βλέπουν την στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία ως απειλή; Ισχύει αυτό;
Η στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία μας με την Τουρκία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία στον τομέα ελέγχου εξοπλισμών και δεν στρέφεται εναντίον τρίτων. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ…
Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, το Ρωσικό Πατριαρχείο ίδρυσε Εξαρχία στην Αφρική. Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε ανάλογη κίνηση και στην Τουρκία;
Στη Ρωσία, σε αντίθεση, π.χ., με την Ελλάδα, υπάρχει διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας και η Εκκλησία είναι αυτόνομη στις διεθνείς της δραστηριότητες.
Μπορώ να σας παραπέμψω στις δηλώσεις του επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Αυτός σε πρόσφατη συνέντευξή του εξήγησε ότι με την ίδρυση της Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική η Ρωσική Εκκλησία «ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του αφρικανικού ευαγούς κλήρου». Επίσης έχει εκφράσει την ελπίδα ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες με κοινές προσπάθειες και τον «συνοδικό νου» θα βρουν τη διέξοδο από την κρίση, που προκλήθηκε λόγω της αναγνώρισης του σχίσματος στην Ουκρανία από το Φανάρι.
Ύστερα από έναν σχεδόν χρόνο, φαίνεται πως είναι κοντά η ώρα που ο ΠΟΥ και η ΕΕ θα εγκρίνουν το εμβόλιο Sputnik V. Από την στιγμή που λάβει έγκριση σε τι χρονικό διάστημα θα μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα;
Το εμβόλιο «Sputnik V» έχει ήδη εγκριθεί από 71 χώρες με συνολικό πληθυσμό 4 δισ. ανθρώπους και παράγεται σε αρκετά κράτη. Η διαδικασία καταχώρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προχωράει. Εντός του Φεβρουαρίου το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας αναμένει την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΠΟΥ για την τακτική επιθεώρηση παραγωγής του εμβολίου. Παράλληλα, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων γνωμοδότησαν πως το «Sputnik V» πληροί τα ευρωπαϊκά παραγωγικά πρότυπα.
- Διαβάστε επίσης: Επιμένουν οι ΗΠΑ: Πιθανόν μέσα σε μερικές ημέρες η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Το θέμα της προμήθειας του ρωσικού εμβολίου στην Ελλάδα μπορεί να εξεταστεί μελλοντικά στην περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ελληνική πλευρά.
Ένα πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες της Ρωσίας και της Δύσης, αφορά στην αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων των δυο κρατών. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την επίλυση αυτού του προβλήματος;
Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αυτή ήταν η πρόταση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν που υποβλήθηκε στη συνάντηση του σχήματος «G20» τον Οκτώβριο του 2021. Απ’ όσο γνωρίζω, έχει ξεκινήσει η πρακτική δουλειά με την ΕΕ για την αναγνώριση των πιστοποιητικών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις