Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία
Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής
Αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές κινήσεις στα ουκρανικά σύνορα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενώ κορυφώνεται το θρίλερ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.
Ενώ η Δύση επιμένει πως η απειλή εισβολής είναι άμεση, η Ρωσία, σύμφωνα τον υπουργό Άμυνας, υποστηρίζει πως μέρος των δυνάμεών της που έχει αναπτυχθεί σχεδόν σε όλο το μήκος των βόρειων και ανατολικών συνόρων επιστρέφει στις βάσεις του.
Η ανακοίνωση για την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων
«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους» δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021, με αναλυτές πάντως να είναι ακόμη αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας.
Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.
Σε σχόλιό της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε: «Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα της αποτυχίας του δυτικού προπαγανδιστικού πολέμου».
Russia is pulling back troops from its southern and western military districts – the Ukrainian border, in other words – after completing “exercises,” the defense ministry says.
Could this be de-escalation, as Putin hinted with Lavrov and Shoigu? Currency markets think so pic.twitter.com/sGuNLSm7DT
— max seddon (@maxseddon) February 15, 2022
- Διαβάστε επίσης: Αυξημένη ρωσική δραστηριότητα λίγο πριν τη φημολογούμενη επίθεση – Οι 3 πιθανές διαδρομές
Οπτικοακουστικό υλικό
Τη μεγάλη κίνηση και συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία αναδείκνυαν βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Το οπτικό υλικό προέρχεται τόσο από προσωπικούς και δημόσιους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσοι και από επίσημες πηγές, και έχει πιστοποιηθεί η γνησιότητά του από το CNN και άλλους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
Οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται τόσο στα ρωσοουκρανικά σύνορα, στη νοτιοδυτική Ρωσία, όσο και στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, καθώς και στην κατεχόμενη εδώ και επτά χρόνια από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.
Military equipment in Obtyabrskiy, Belgorod Oblast. pic.twitter.com/CZZcb2j5fP
— Michael Sheldon (@Michael1Sheldon) February 13, 2022
Looks like 1st Tank Army in Seretino, Belgorod Oblast. MSTA-S, Borisoglebsk-2, and more. pic.twitter.com/DERomxBpgk
— Michael Sheldon (@Michael1Sheldon) February 14, 2022
Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι ειδικοί
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι δημοσιογράφοι στη Μόσχα αντιδρούν με ιδιαίτερη επιφύλαξη, καθώς -μεταξύ άλλων- το μέγεθος της απόσυρσης των στρατευμάτων παραμένει ασαφές και μπορεί να αφορά μόνο ένα μικρό μέρος των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.
Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Πιθανή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Πάντως, μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή -ίσως επίκειται και θα συνιστούσε απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης η οποία θα ενθάρρυνε τους επίδοξους εισβολείς σε όλο τον κόσμο- σύμφωνα με τη βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.
«Αυτό… αφορά την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης. Και αφορά την ευρύτερη, παγκόσμια σταθερότητα και το μήνυμα που στέλνουμε στους επίδοξους εισβολείς και πρέπει να το στείλουμε αυτό το μήνυμα και στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιβράβευση για την επιθετικότητα» δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Η Τρας συμφώνησε με πολιτικούς στις ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα πιθανόν να πραγματοποιήσει «επιχείρηση αντιπερισπασμού» για να πυροδοτήσει μια σύγκρουση.
Σύμφωνα με την ίδια, το Κίεβο είναι «σαφώς» στόχος για τη ρωσική κυβέρνηση καθώς η Δύση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης, την οποία θεωρεί επικείμενη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις