Κοροναϊός: Εργοστάσια-κοντέινερ της BioNTech θα παράγουν εμβόλια mRNA στην Αφρική
Οι μονάδες παραγωγής «Biontainer» θα μπορούν να χωρέσουν σε επιφάνεια μόλις 800 τετραγωνικών μέτρων.
Η γερμανική BioNTech που συνεργάστηκε με τη Pfizer για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA κατά του κοροναϊού ανέπτυξε αρθρωτές μονάδες παραγωγής που θα σταλούν στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εμβολιαστική ανισότητα.
Οι νέες μονάδες, αποτελούμενες από κοντέινερ στάνταρτ διαστάσεων, θα παίξουν κρίσιμο ρόλο προκειμένου να εκπληρώσει η BioNtech την υπόσχεσή της για παραδόσεις εμβολίων στη Ρουάντα, τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη και την Αφρικανική Ένωση.
Μόλις το 10% των Αφρικανών έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα κατά της Covid-19, συγκριτικά με περίπου 70% στις ανεπτυγμένες χώρες.
Οι μονάδες παραγωγής «Biontainer» αποτελούνται από δύο υπομονάδες των έξι κοντέινερ η καθεμία και θα μπορούν να χωρέσουν σε επιφάνεια μόλις 800 τετραγωνικών μέτρων.
Διαβάστε επίσης: Η Νότια Αφρική αντέγραψε το εμβόλιο της Moderna χωρίς άδεια
Η συναρμολόγηση της πρώτης μονάδας προγραμματίζεται για τα μέσα του 2022 και από το 2023 θα ξεκινήσει η παραγωγή περίπου 50 εκατ. δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNtech κάθε χρόνο.
Στην παρουσίαση του πρωτοτύπου της μονάδας στο εργοστάσιο της BioNTech στο Μάρμπουργκ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους και οι πρόεδροι της Σενεγάλης, της Γκάνα και της Ρουάντα.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ανάμεσα στην Αφρικανική Ένωση και την ΕΕ, η οποία αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή της για επενδύσεις 150 δισ. ευρώ στην Αφρική.
Εκτός από εμβόλια κατά του κοροναϊού, τα «Biontainer» θα μπορούσαν μελλοντικά να παράγουν εμβόλια mRNA κατά της ελονοσίας και της φυματίωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις