Εκτόξευση τιμών για τον μαύρο χρυσό
Η κρίση στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης πυροδοτούν νέες ανατιμήσεις, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών σκαρφάλωσαν ξανά οι τιμές του πετρελαίου, ενώ νέες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές και του φυσικού αερίου καθώς στην αυξημένη ζήτηση λόγω των συνθηκών της πανδημίας έρχονται να προστεθούν τώρα και οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο Ουκρανίας και Ρωσίας.
Νευρικότητα και διακυμάνσεις καταγράφονται επίσης και στα χρηματιστήρια, όπου οι παίκτες προσπαθούν να τιμολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που δημιουργείται, με τις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά τουλάχιστον υποχώρηση άνω του 3%.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα των 95 δολαρίων το βαρέλι, με ορατό το φάσμα να κινηθούν προς τα 100 δολάρια.
Την ίδια στιγμή το φυσικό αέριο έχει ξεπεράσει πάλι τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην αγορά της Ευρώπης και διαμορφώνεται σε υπερτριπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Οι ευρωπαϊκές τιμές στην ενέργεια έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% από τότε που οι ΗΠΑ παρενέβησαν με προειδοποίηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει σύγκρουση εντός των συνόρων της.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί πριν τελειώσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, κάτι που θα γίνει σε λίγες μόνο ημέρες. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υποβάθμισε τις εντάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Εάν υπάρξει κλιμάκωση όμως, δημιουργείται κίνδυνος να επιδεινωθεί η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, όπου τα αποθέματα δεν είναι στα καλύτερα δυνατά επίπεδα.
Η Ρωσία παραμένει η κορυφαία πηγή παροχής φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να γίνεται προς αυτήν μέσω ουκρανικών αγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η ζήτηση
Ειδικά όσον αφορά το πετρέλαιο, η ζήτηση για πετρέλαιο έχει ξεπεράσει την παραγωγή καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν αργά από την πανδημία. Πλέον θεωρείται ότι η αγορά έχει μικρό μόνο απόθεμα ασφαλείας για να μετριάσει πιθανό σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και εάν μια σύγκρουση στην Ουκρανία οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ροής ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την πολύ ευαίσθητη αυτό το διάστημα ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Αυτή η δυναμική οδήγησε τους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες να τιμολογήσουν ένα αρκετά μεγάλο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου ανεβάζοντας τις τιμές, σύμφωνα με στοιχεία της «Wall Street Journal» από αναλυτές.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεπέρασαν τελευταία φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2014 και πλέον είναι σε νέα υψηλά επταετίας. Ηδη στην αγορά ενέργειας υπήρχαν προβλήματα, με τις αγορές να ανησυχούν.
Στα χρηματιστήρια καταγράφεται ήδη αστάθεια εδώ και αρκετές εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για υψηλότερο πληθωρισμό και μεταφράζεται και σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας άλλων εμπορευμάτων, τροφίμων και πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, που θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, λένε αναλυτές και σύμβουλοι.
Οι επιπτώσεις
Μια συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να έχει νέες σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές της αμόλυβδης και πολλών καταναλωτικών αγαθών, οδηγώντας δυνητικά τον πληθωρισμό σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.
Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Επίσης εξάγει κάθε μέρα περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια άλλων πετρελαϊκών προϊόντων ή περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου τέτοιων προϊόντων. Περίπου το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας πηγαίνει στην Ευρώπη και ένα άλλο 30% πηγαίνει στην Κίνα.
Η ένταση με την Ουκρανία έρχεται καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ο OPEC+, δεσμεύτηκαν να αυξήσουν σταδιακά την ημερήσια παραγωγή καθώς ανακάμπτει η ζήτηση, αλλά δεν έχουν οδηγήσει ακόμη αυτή την παραγωγή στους στόχους που έχουν τεθεί.
- Μόνος του στην κορυφή ο Ολυμπιακός μετά την τεσσάρα επί της ΑΕΚ (pic)
- Βουλγαρία: Θα χρειαστεί πάνω από 500 τόνους χαρτονομισμάτων ευρώ αν ενταχθεί στην ευρωζώνη
- Τουρκία: Ρωσικό αεροπλάνο πήρε φωτιά από βλάβη στον κινητήρα [Βίντεο]
- Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1: Την έκανε… κομμάτια!
- Μάιλι Σάιρους: «Η διαφορά ηλικίας με τον Μαξ είναι αναζωογονητική»
- Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο