WSJ: Η τουρκική οικονομία θα μπορούσε να παγιδευτεί σε διασταυρούμενα πυρά Ρωσίας-Ουκρανίας
Ενδεχόμενο σύγκρουσης των γειτονικών χωρών της Τουρκίας θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις στο εθνικό της νόμισμά και τον πληθωρισμό
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να επιδεινώσει τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη γειτονική Τουρκία, η οποία, σε περίπτωση πολέμου, έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές ενέργειας και να διαταραχθεί το εμπόριο με τις δύο γειτονικές της χώρες στη Μαύρη Θάλασσα.
Η οικονομία της Τουρκίας έχει ήδη κλονιστεί από τον πληθωρισμό – από τους υψηλότερους σε παγκόσμιο επίπεδο – ως αποτέλεσμα μίας σειράς ανορθόδοξων οικονομικών βημάτων και της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος, το περσινό έτος.
Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και από τον τουρισμό που προέρχεται και από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η τουρκική κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια, ώστε να ελέγξει τον πληθωρισμό και, έτσι, σύμφωνα με οικονομολόγους, οποιαδήποτε κλιμάκωση στην Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές τροφίμων, ηλεκτρισμού και άλλων βασικών αγαθών.
Ο αχαλίνωτος πληθωρισμός στην Τουρκία έχει ήδη προκαλέσει, τους τελευταίους μήνες, διαδηλώσεις στους δρόμους και εργατικές αναταραχές.
«Η Τουρκία θα είναι στο μάτι της καταιγίδας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Σόλι Οζέλ, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας, στην Κωνσταντινούπολη.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αναπτύξει στενές προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ενέκρινε την αγορά ρωσικού συστήματος αεράμυνας, το 2017, γεγονός που προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις