Κοροναϊός: Βιαζόμαστε πάλι, δεν είμαστε ασφαλείς – Αντιδράσεις ειδικών για την άρση μέτρων
«Είναι η οικονομία ανόητε», αλλά και η κούραση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα που μάλλον επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί χτυπούν καμπανάκι.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Μεγάλο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα, που «εξαφάνισε» ο κοροναϊος γίνεται το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, οπότε αίρονται και κάποια από τα τελευταία μέτρα που έχουν μείνει σε ισχύ. Επιστρέφουν οι όρθιοι στα μπαρ και στη διασκέδαση εν γένει, αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50% και μειώνεται το ποσοστό τηλεργασίας. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και για αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Η κόπωση των πολιτών είναι μεγάλη από τα μέτρα, γεγονός που σε συνδυασμό με την δυστοκία στην οικονομία απαιτεί γενναίες αποφάσεις είναι η άποψη που υιοθετούν πολλές χώρες, αρκετές από τις οποίες δεν δίστασαν να προχωρήσουν στην ανάληψη πολύ μεγαλύτερου ρίσκου από ό,τι η Ελλάδα.
Βεβαίως, για αρκετές από αυτές η ποιότητα των Εθνικών Συστημάτων Υγείας τους, η δημογραφική εικόνα τους, αλλά και τα υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμό τούς επιτρέπουν τολμηρές κινήσεις.
Ακόμη όμως και για αυτές, πόσο μάλλον για χώρες όπως η Ελλάδα που απέχουν αρκετά από το να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι ειδικοί κρούουν κώδωνα κινδύνου για την άρση των μέτρων. Δεν λείπουν οι φωνές που μιλούν για πρόωρη χαλάρωση και προειδοποιούν για την παγίδα της «ενδημικής αυταπάτης».
Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζονται και έλληνες επιστήμονες, τονίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και κυρίως των σκληρών δεικτών στην Ελλάδα είναι πολύ αργή και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πειραματισμούς.
Τρέμουν δε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί η αίσθηση στον κόσμο ότι όλα πλέον τελείωσαν, έχουμε δαμάσει τον κοροναϊο και μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σαν να μην υπάρχει.
Βιαζόμαστε….
«Βιαζόμαστε πάλι». Με αυτά τα λόγια, ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επεσήμανε ότι η σημερινή άρση μέτρων ήλθε μάλλον λίγο πρόωρα κι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.
Είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση, τονίζει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, απευθύνοντας έκκληση και προειδοποίηση να μην προκληθεί χαλάρωση στον πληθυσμό από την υπό εξέταση άρση περιοριστικών μέτρων.
«Είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση», τόνισε η δρ. Λινού, «πρέπει να ελαφρύνουν μερικά μέτρα, αλλά χωρίς να περάσει το μήνυμα ότι «είμαστε ασφαλείς», ότι δεν χρειάζεται σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο συνεργασίας να εφαρμόζουμε μέτρα».
Όσον αφορά στο Τριώδιο, τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, η καθηγήτρια ζήτησε «όσοι θέλουμε να χαρούμε αυτές τις ημέρες, ας κάνουμε έξυπνες κινήσεις. Οι επαγγελματίες ας αυξήσουν τις ώρες που θα λειτουργούν τα καταστήματα. Οι εκδηλώσεις ας μοιραστούν σε πολλαπλές εκδηλώσεις. Να μοιραστούν οι άνθρωποι, να μην αναγκαστούν να είναι πολλοί μαζί ταυτόχρονα. Ας αποφύγουμε να είμαστε σε κλειστούς χώρους. Ο καιρός είναι καλός, ας απολαύσουμε το ύπαιθρο και αραιά. Και όσοι μεταμφιεστούν, ας φροντίσουν να φορούν μια καλή μάσκα μέσα από την μεταμφίεση».
«Δεν μπορούμε να καταπιέσουμε άλλο τους ανθρώπους, αλλά ούτε πρέπει να καλλιεργήσουμε κλίμα αλαζονείας», συνέχισε, «την αλαζονεία του «είμαι τριπλά εμβολιασμένος άρα δεν κινδυνεύω». Ναι, δεν κινδυνεύεις τόσο πολύ, αλλά συνεχίζεις να κινδυνεύεις …».
Θωμαΐδης: Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν χαλαρότητα
Μικρή μείωση, στα όρια της στατιστικής αβεβαιότητας δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων στην Αττική τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, όπως είπε στον Αθήνα 9,84, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η θετικότητα παραμένει υψηλή στο 4 – 4,5 και συνεπώς δεν επιτρέπει αυτό το δίμηνο να είμαστε σε χαλαρή διάθεση χωρίς περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον δρ. Θωμαΐδη, από τις μετρήσεις φαίνεται ότι η «Δέλτα» είναι σε αποδρομή και σχεδόν καθολικά επικρατεί η «Όμικρον». «Η μεγάλη διαφορά με την Όμικρον είναι ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά με ήπια νόσηση και η πίεση στο ΕΣΥ είναι μικρότερη σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα παρά το ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια. Ο εμβολιασμός κι ειδικά η ενισχυτική δόση προστατεύει ιδιαίτερα από τη Δέλτα κι όσο προχωράει ο εμβολιασμός δε θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ» τόνισε.
Ο καθηγητής σημείωσε πως οι κλιματολογικές συνθήκες της εποχής ευνοούν τη μετάδοση κι εκτίμησε ότι μετά από τον Απρίλιο θα είμαστε καλύτερα.
«Τα πιο αποδοτικά μέτρα που έχουμε πάρει -σύμφωνα με τη βιβλιογραφία- είναι η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας, κάτι που είναι σαφές κι αποδεδειγμένο ότι προστατεύει, ο εμβολιασμός επίσης που έχει σώσει ζωές, ενώ και το να μην επιτρέπουμε τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων όπως τώρα το καρναβάλι, είναι ένα μέτρο προστασία γιατί στις συγκεντρώσεις γίνεται υπερ-μετάδοση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι ανοιχτά και λειτουργούν κανονικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κι αυτό είναι μια επιτυχία», κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις