HIV: Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων προσέφερε πλήρη ίαση σε ασθενή
Τα βλαστοκύτταρα αναπτύσσονται γρήγορα αλλά τελικά αντικαθίστανται από κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος
- Βόμβα τα ενοίκια για το εμπόριο – Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Τρεις μήνες μετά τη θεραπεία και δεύτερου ασθενή, οι επιστήμονες φαίνεται ότι θεράπευσαν και τρίτο, την πρώτη γυναίκα, από τον ιό HIV -που προκαλεί AIDS- χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Η ασθενής υποβλήθηκε στη θεραπεία λόγω της λευχαιμίας από την οποία έπασχε. Υποβλήθηκε μια νέα μέθοδο με αίμα του ομφάλιου λώρου, το οποίο είναι πιο εύκολα διαθέσιμο από τα ενήλικα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται συχνά σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, σύμφωνα με τους New York Times.
Τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου επίσης δεν χρειάζεται να ταιριάζουν τόσο στενά με τον αποδέκτη όσο τα κύτταρα του μυελού των οστών.
«Υπολογίζουμε ότι περίπου 50 ασθενείς ετησίως στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο Δρ Koen van Besien, ένας από τους γιατρούς που συμμετείχαν στη θεραπεία.
«Η ικανότητα χρήσης μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου, που δεν ταιριάζουν πλήρως, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εύρεσης κατάλληλων δοτών για τέτοιους ασθενείς».
Η ομάδα των ερευνητών αποκάλυψε μερικές από τις λεπτομέρειες της θεραπείας στη Διάσκεψη για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στο Ντένβερ. Η γυναίκα αποκαλείται «ασθενής της Νέας Υόρκης» από τους επιστήμονες, επειδή έλαβε τη θεραπεία στο New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Center.
Το 2013 διαγνώστηκε με HIV. Τέσσερα χρόνια αργότερα, διαγνώστηκε με λευχαιμία. Σε μια διαδικασία γνωστή ως μεταμόσχευση απλο-λώρου, της χορηγήθηκε αίμα ομφάλιου λώρου από έναν εν μέρει ταιριαστό δότη για τη θεραπεία του καρκίνου της.
Στενός συγγενής της παρείχε επίσης αίμα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα καθώς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση.
Η διαδικασία της εν λόγω θεραπείας
Αφού οι ασθενείς λάβουν μεταμόσχευση αίματος ομφάλιου λώρου, τους χορηγούνται επιπλέον βλαστοκύτταρα ενηλίκων. Τα βλαστοκύτταρα αναπτύσσονται γρήγορα αλλά τελικά αντικαθίστανται από κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
Αν και το αίμα του ομφάλιου λώρου προσαρμόζεται καλύτερα από τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων, δεν αποδίδει αρκετά ώστε να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου σε ενήλικες. Ως αποτέλεσμα, στις μεταμοσχεύσεις απλο-λώρου, η πρόσθετη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων βοηθά στην αναπλήρωση της έλλειψης κυττάρων αίματος ομφάλιου λώρου.
«Ο ρόλος των κυττάρων δότη ενηλίκων είναι να επιταχύνουν την πρώιμη διαδικασία μεταμόσχευσης και να κάνουν τη μεταμόσχευση ευκολότερη και ασφαλέστερη» δήλωσε ο Van Besien.
Από τη μεταμόσχευση της γυναίκας τον Αύγουστο του 2017, βρίσκεται σε ύφεση η έξαρση της λευχαιμίας της για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Τρία χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, η ίδια και οι γιατροί της διέκοψαν τη θεραπεία για τον HIV. Δεκατέσσερις μήνες από τότε, δεν έχει εντοπιστεί καμία αναζωπύρωση του ιού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις