Ουκρανία: Το NATΟ ετοιμάζει αντίποινα για ενδεχόμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις
Η απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει κυρώσεις ή και ηλεκτρονικά αντίποινα.
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν στην περίπτωση που δεχθούν κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία εν μέσω έντασης λόγω Ουκρανίας, δήλωσαν στο Reuters αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ανάλογα με τη βαρύτητα των επιθέσεων, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις ή να προχωρήσουν σε αντίποινα, είπαν.
Λίγες ώρες μετά τις κυβερνοεπιθέσεις στο υπουργείο Άμυνας και δύο τράπεζες της Ουκρανίας, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον συντονίζει προσπάθεια του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο.
«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στις ενέργειες της Ρωσίας. Όμως το τι θα αποφασιστεί εξαρτάται από την έκταση των κυβερνοεπιθέσεων. Υπάρχει μεγάλο εύρος, είναι δύσκολο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανική κρίση – Προειδοποίηση για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες
Εδώ και χρόνια οι ηλεκτρονικές επιθέσεις αποτελούν βασικό κομμάτι της ρωσικής στρατηγικής, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος υπενθύμισε τις κυβερνοεπιθέσεις που συνόδευσαν παλαιότερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις με τη Γεωργία και την Ουκρανία.
Οι πηγές του Reuters επισήμαναν πάντως ότι, παρόλο που οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο Καναδάς έχουν αποφασίσει το πακέτο κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία, δεν υπάρχει αντίστοιχο λεπτομερές σχέδιο απάντησης σε κυβερνοεπιθέσεις.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι δύσκολο και χρονοβόρο να βρεθούν οι ένοχοι, ειδικά σε επιθέσεις DDOS (Denial of Service, άρνηση παροχής υπηρεσιών) κατά τις οποίες οι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με αιτήματα σύνδεσης το δίκτυο-στόχο μέχρι να το θέσουν εκτός λειτουργίας λόγω υπερφόρτωσης.
Επιπλέον, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία γενικά αποφεύγουν να αποδίδουν δημόσια ευθύνες για κυβερνοεπιθέσεις, επισήμανε ένας από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σε περίπτωση ηλεκτρονικών κυβερνοεπιθέσεων με σοβαρές συνέπειες, η απάντηση της Δύσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει φυσικές ή ηλεκτρονικές επιθέσεις στους ενόχους, εκτίμησε ειδικός που γνωρίζει τον σχεδιασμό της Δύσης.
Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα σε ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους αφορούσαν περισσότερο τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία παρά στο ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Δεν υπάρχει λεπτομερής οδικό χάρτης για το τι θα κάνουμε σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης» είπε. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις