Η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής – Στον Λευκό Οίκο με τέσσερις στόχους
Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και της ρωσοουκρανικής κρίσης, το Μαξίμου προετοιμάζει το ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον
Από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ απλώνει για τους επόμενους μήνες την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφενός το βάρος πέφτει στις διεθνείς επαφές του αυτή την εβδομάδα, καθώς και στον προγραμματισμό του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον, αφετέρου τα βλέμματα όλων είναι καρφωμένα στη βαριά σκιά της ρωσοουκρανικής κρίσης.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε σύσκεψη επεξεργασίας κάθε πιθανού σεναρίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας καθώς και σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η συνάντηση με Μπάιντεν
To Μαξίμου έχει την προσοχή στραμμένη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με εκτιμήσεις ότι έρχεται πιο κοντά ο καθορισμός ημερομηνίας για τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Ευρώπη και ΗΠΑ κινούνται με στρατηγική αλλαγής σελίδας στην πανδημία και συνεπώς υποχωρούν τα προσκόμματα των τελευταίων μηνών, που κρατούν σε εκκρεμότητα την αποστολή της πρόσκλησης του Οβάλ Γραφείου προς το Μαξίμου.
Ως ρεαλιστικό ορίζοντα αντικρίζει η Αθήνα τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο. Η κυβέρνηση θέλει «να επαναβεβαιωθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας ως σοβαρού παίκτη σε πολλά επίπεδα» και οι στοχεύσεις από τις επικείμενες επαφές επί αμερικανικού εδάφους εστιάζουν σε τέσσερις άξονες.
Οι βασικοί άξονες
Ο πρώτος είναι αυτός της άμυνας – ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς της στάσης της Τουρκίας αλλά και των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, την ώρα που η Αγκυρα επιλέγει να συντηρεί τις εντάσεις και την επιθετική ρητορική. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ξεκάθαρη αμερικανική στήριξη στο φόντο όσων συμβαίνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και επισφράγιση μιας νέας δυναμικής στον ρόλο της Ελλάδας.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας…» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Washington Post», ενώ αξιωματούχοι και των δύο πλευρών επισημαίνουν εδώ και μήνες το «άριστο επίπεδο» των ελληνοαμερικανικών δεσμών. Το πιστοποιούν, όπως λένε, η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, η ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον, το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ), η στήριξη σε ενεργειακά πρότζεκτ κ.λπ.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τις οικονομικές σχέσεις, με αιχμή τις επενδύσεις, καθώς ο Μητσοτάκης έχει σταθερά στο προσκήνιο το μεταρρυθμιστικό σχέδιό του και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Τρίτος άξονας είναι η Ομογένεια και τέταρτος είναι οι συνέργειες ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά επίπεδα, όπως οι τεχνολογίες αιχμής (τεχνητή νοημοσύνη, αλγόριθμοι κ.ο.κ.).
Με Πελόζι στο Μόναχο
Ο Μητσοτάκης θα συναντήσει την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο Μόναχο (την Παρασκευή), στο πλαίσιο κοινού πάνελ στη Διάσκεψη Ασφαλείας, στο περιθώριο της οποίας προγραμματίζονται τετ α τετ πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.
Μία μέρα πριν, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για την ευρωαφρικανική σύνοδο, ενώ η εξωστρέφεια συνεχίζεται στα Βαλκάνια με επαφές του Μητσοτάκη σε Βελιγράδι (αύριο) και Βουκουρέστι (23 Φεβρουαρίου).
- Η πρώτη επίσημη συνάντηση Ανδρουλάκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- Σοφία Βεργκάρα: Ετοιμάζεται για την φετινή Γιορτή των Ευχαριστιών με ένα ξεχωριστό χορό
- Ουκρανία: Στρατηγικές και μπλόφες – Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσίας
- Τέμπη: «Ατυχείς συμπτώσεις» λέει το ΑΠΘ για το ζήτημα με το τιμητικό πτυχίο της Κέλλυς
- Παναθηναϊκός: Δύσκολη «αποστολή» στο Κάουνας
- Η THEON εξασφαλίζει νέες παραγγελίες ύψους €74 εκατ., έχοντας ήδη ξεπεράσει τα €150 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2024