Τι κρύβει το τουρκικό κρεσέντο απειλών
Πώς από το μορατόριουμ στο Αιγαίο φτάσαμε στις απειλές για αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Σε κρεσέντο απειλών προχωρά η Αγκυρα εναντίον της Αθήνας, με δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, με αιχμή τις διεκδικήσεις της περί αποστρατιωτικοποίησής τους.
Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης άλλωστε έχει επιχειρήσει η τουρκική πλευρά να φέρει και στον ΟΗΕ, με δύο επιστολές του Μόνιμου Αντιπροσώπου της, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανεβάζει τον πήχη, λέγοντας ότι η Αγκυρα εάν δεν εισακουστούν οι «προειδοποιήσεις της» έχει σκοπό να ανοίξει συζήτηση για το θέμα σε διεθνές επίπεδο.
Η κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα, από τον Τσαβούσογλου, έγινε ενώ είχε «κλειδώσει» η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών στις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, αλλά και η συνάντηση στο πλαίσιο της προώθησης της «θετικής ατζέντας» στις 21 Φεβρουαρίου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Αθήνας.
Με την Τουρκία να έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να θέσει το ζήτημα και στους προηγούμενους γύρους, με τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη να απορρίπτει κάθε συζήτηση.
Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για σαφή προσπάθεια αναβάθμισης των προκλήσεων από την Τουρκία, αλλά και προσπάθεια να ανοίξει όλη η βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων.
Σε μία περίοδο που η Αγκυρα επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το σύνολο των χωρών της περιοχής, πλην Ελλάδας και Κύπρου, επιχειρεί να αμφισβητήσει εμμέσως δηλώσεις που έχουν κάνει περί ανάγκης σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή που επιδιώκει ενίσχυση του blame game εναντίον της Αθήνας με νέα εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, σε επίπεδο προπαγάνδας, αλλά και της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης.
Αυστηρά μηνύματα
Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το τελεσίγραφο της Αγκυρας για τα νησιά δεν έχει βάση, ωστόσο η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει έναν γύρο διπλωματικών επαφών με στόχο να υπάρξουν και οι αντίστοιχες απορριπτικές δηλώσεις.
Σαφή θέση για το θέμα πήρε τις προηγούμενες μέρες η ΕΕ, μετά την επικοινωνία Δένδια – Μπορέλ, διά του εκπροσώπου της Κομισιόν, που σημείωσε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη», με αντίστοιχες τοποθετήσεις να γίνονται τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και από το βρετανικό ΥΠΕΞ. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον φινλανδό ομόλογό του, Πέκα Χάβιστο, καθώς και στις αυριανές επαφές του ΥΠΕΞ στη Νορβηγία.
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής της Αγκυρας θα είναι στην ατζέντα και της συνάντησης Δένδια – Λαβρόφ στη Μόσχα την Παρασκευή, η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη για σειρά διπλωματικών ζητημάτων.
Το ζήτημα της Τουρκίας συζητήθηκε και την Δευτέρα στη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Σε επιφυλακή για το 2023
Για την ελληνική πλευρά έχει σημασία η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και η στόχευση της Αγκυρας στη δημιουργία νέων εστιών έντασης, αυτή τη φορά σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ κάποιες πηγές δεν αποκλείουν και ενδεχόμενη προβοκάτσια, σε χρόνο που η τουρκική πλευρά θα θεωρήσει ότι το έχει ανάγκη.
Με το 2023 να χαρακτηρίζεται χρονιά-ορόσημο για την Τουρκία, τόσο για τη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους, όσο και γιατί θα είναι χρονιά εκλογών, με τον Ερντογάν στριμωγμένο.
Από το τουρκολιβυκό μνημόνιο άλλωστε και στη συνέχεια επιχειρείται μία νέα εκστρατεία «γκριζαρίσματος» και αμφισβήτησης περιοχών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διαφόρων διεκδικήσεων και προκλήσεων, με παράλληλη διατήρηση του casus belli.
Σε αυτές τις συνθήκες οι προσδοκίες απέναντι στις διερευνητικές είναι μάλλον μηδαμινές, ωστόσο τονίζεται ότι ο διάλογος πρέπει να μείνει ζωντανός.
Να σημειωθεί ότι στον τουρκικό Τύπο καταγράφεται για μία ακόμα φορά ενόχληση από την επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά σε ακριτικά νησιά, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «προβοκατόρικες».
Παράλληλα συνεχίζονται και οι διαρκείς επιθέσεις στην Αθήνα με αιχμή το Μεταναστευτικό, με ανάρτηση του τούρκου ΥΦΥΠΕΞ Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ενώ η «Χουριέτ» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο» και το ρεπορτάζ «Απάντηση στα τουρκικά drones με «σιδερένιο θόλο»», με τίτλο «Η Αθήνα ψάχνει αντίδοτο στα τουρκικά UAV».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις