«Η Τουρκία να έρθει στον 21ο αιώνα» – Η ελληνική απάντηση στις τουρκικές «κορώνες»
Με ψυχραιμία και διπλωματικές επαφές απαντά η Αθήνα στην τουρκική υστερία για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου
Το τουρκικό «κρεσέντο» προκλήσεων – πλέον, και απειλών – απέναντι στη χώρα μας, με επίκεντρο τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πήγε ένα βήμα παραπέρα τις απειλές περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και τις συνέδεσε ευθείως με αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, επισημοποιώντας ουσιαστικά ένα δεύτερο casus belli.
Ο επικεφαλής τής τουρκικής διπλωματίας, ουσιαστικά, κατέστησε σαφές ότι το Αιγαίο για την Άγκυρα αποτελεί όχημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς και άλλων, μετέπειτα συνθηκών, όπως των Παρισίων, που οδήγησαν στην παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, το 1947.
Πλέον, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, η Τουρκία το θέτει υπό το πρίσμα, όχι μόνο της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, αλλά προαναγγέλλει και ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας για την έμπρακτη αμφισβήτηση αυτής της κυριαρχίας.
Κάτι που εξυπακούεται ότι δεν περιλαμβάνει μόνο προκλητικές ή επιθετικές διπλωματικές ενέργειες, αλλά και στρατιωτικά μέσα.
Μετά τα 12 μίλια και η ελληνική κυριαρχία των νησιών «αιτία πολέμου»
Όπως γίνεται αντιληπτό, εδώ δεν μιλάμε πλέον για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά για την αμφισβήτηση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας μιας χώρας, με την Τουρκία να απειλεί ευθέως πια την ίδια την ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας.
Σημειώνεται δε ότι, μέχρι σήμερα, η Τουρκία είχε επισήμως ανακηρύξει ως αιτία πολέμου (casus belli) εναντίον της Ελλάδας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Στις 10 Φεβρουαρίου, όμως, ο Τσαβούσογλου έθεσε μια δεύτερη αιτία πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αμφισβητώντας την ελληνική ιδιοκτησία στα νησιά του Αιγαίου, που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες.
Απειλές και από τον Ερντογάν – Η ελληνική απάντηση
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τα ελληνικά νησιά προέβη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστήριξε πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε, φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα».
Ο Ερντογάν, μάλιστα, έδωσε τα… εύσημα στον υπουργό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως «μπορεί να μας αναγκάσουν (σ.σ. η Ελλάδα) να φέρουμε στην επικαιρότητα και να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός μου, τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο, για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε», κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος.
Δένδιας: Oι τουρκικές δηλώσεις για τα νησιά απορρίπτονται από ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία
Το μήνυμα πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών, καθώς και ότι καταδικάζει τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας, έστειλε κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Φινλανδό ομόλογό του στο Ελσίνκι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας, μιλώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, επεσήμανε σχετικά:
«Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να καταδειχθεί με κάθε μορφή, είναι πολύ περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου.
«Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει μεν τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά έναν διάλογο βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο.
Το μήνυμα του Μητσοτάκη
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, με φόντο τις απειλές για την κυριαρχία ελληνικών νησιών, έστειλε την Τρίτη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά, κάνοντας λόγο για ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων που κλιμακώνονται.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα διαστρέφει την αλήθεια με το αμόκ για τα ελληνικά νησιά, όμως κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Πήραν, όμως, άμεση απάντηση από όλους, ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η θέση της Αθήνας είναι σταθερή: «Η πόρτα παραμένει κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο ανοιχτό σε κάθε διάλογο, με βάση τη διεθνή νομιμότητα».
«Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες, για να αποσπά διεθνή προσοχή από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της, όπως δυστυχώς κάνουν οι γείτονές μας», επεσήμανε με νόημα ο πρωθυπουργός, σε μία ξεκάθαρη αναφορά στα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, με τον λαό της να πεινάει και να μαστίζεται από την ακρίβεια και τον Ερντογάν να συνεχίζει το… βιολί του.
Η Αθήνα απαντά στον Ερντογάν για τις απειλές: Στερούνται κάθε νομιμότητας
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην πρόκληση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στο πάγιο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τη Νορβηγίδα ομόλογό του στο Όσλο, ο κ. Δένδιας στάθηκε στη χρονική συγκυρία, την οποία επέλεξε η Τουρκία για να επαναφέρει το θέμα.
Ειδικότερα, επεσήμανε πως η Άγκυρα θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει ενότητα στην προστασία της ακεραιότητας μίας χώρας όπως η Ουκρανία.
Συμπέρανε, δε, πως η Τουρκία αμφισβητεί την ίδια την παρουσία της στο ΝΑΤΟ και θεμελιώδη δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών.
Όσον αφορά στις δηλώσεις αυτές καθ’ αυτές, ο υπουργός έκανε λόγο για μπαράζ παράνομων δηλώσεων, που στερούνται κάθε νομιμότητας.
Το «θερμό επεισόδιο» στη Νορβηγία
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε μία σκληρή αντιπαράθεση με τον τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία, ο οποίος συνέχισε στο ίδιο προκλητικό μοτίβο της χώρας του.
Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε, με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και χάρτες, τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία, με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες, που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».
Ο τούρκος πρέσβης ανέφερε ενοχλημένος ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στα 12 μίλια, διαστρεβλώνοντας τόσο τον πραγματικό χρόνο των γεγονότων, όσο και την αλήθεια, καθώς ουσιαστικά κατηγόρησε τη χώρα μας ότι… προκάλεσε το casus belli.
Μάλιστα, διέκοψε τον κ. Δένδια και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών του εξήγησε πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.
Δείτε το «θερμό» επεισόδιο στο βίντεο του MEGA:
«Κύριε πρέσβη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, γιατί επιβεβαιώσατε όσα είπα στην ουσία. Αν μου επιτρέπετε να επαναλάβω, είπατε ότι είναι νόμιμο για την Τουρκία να εκδώσει μια απειλή πολέμου», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας.
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αν είστε διπλωμάτης, θα το εκλάβω ότι το να διακόπτετε δεν είναι μέσα στους κανόνες επαφής. Ξεκινώ πάλι. Είπατε ανοιχτά σε κοινό – και ευτυχώς είστε και στο διαδίκτυο – ότι το να απειλείτε με πόλεμο μια χώρα είναι νόμιμο, αλλά αν θυμάμαι σωστά από ό,τι έμαθα στο πανεπιστήμιο, έχετε υπογράψει την Χάρτα του ΟΗΕ και αν θυμάμαι καλά αυτή το απαγορεύει».
Δένδιας: «Η Τουρκία να έρθει στον 21ο αιώνα»
Τους προκλητικούς ισχυρισμούς για το Αιγαίο, καθώς και το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που διατύπωσε ο τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία, αποδόμησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Απευθυνόμενος στον τούρκο πρέσβη, τόνισε πως «λέτε ανοιχτά σε ένα κοινό και πιθανότατα, επίσης, στο Διαδίκτυο, ότι «να απειλείς με πόλεμο οποιαδήποτε χώρα είναι νόμιμο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε παράλληλα πως η Τουρκία έχει υπογράψει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή χρήσης βίας.
Και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Είναι αυτή η λογική συμπεριφορά για να συμπεριφέρεται ένα κράτος στον 21ο αιώνα; Είναι πραγματικά μια πρόσκληση για διάλογο; Ή μήπως είναι μια ευθεία απειλή – και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω χειρότερες λέξεις από μια απλή απειλή».
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε εκ νέου πως η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να επιλυθεί με μία προϋπόθεση: «η Τουρκία να έρθει στον 21ο αιώνα. Εάν η Τουρκία παραμείνει στον 19ο αιώνα, εάν η Τουρκία παραμείνει με τον τρόπο που ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διευθετούσε τις υποθέσεις έχοντας τις αρμάδες γύρω από τη Μεσόγειο, τότε αυτό είναι μη επιτρεπτό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Λέτε ανοιχτά σε ένα ακροατήριο και πιθανότατα, επίσης στο διαδίκτυο, ότι: «η απειλή με πόλεμο κατά οποιασδήποτε χώρας είναι νόμιμη». Αλλά αν θυμάμαι καλά έχετε προσυπογράψει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (από την απάντησή μου στον Πρέσβη της Τουρκίας στη Νορβηγία @nupinytt) pic.twitter.com/juzWhmHwoO
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2022
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε
- Το γκολ του Γερεμέγεφ που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό (vid)
- Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0
- Σε έξαρση οι ψυχώσεις στις ΗΠΑ – Μαθαίνουν να ζουν ακούγοντας «φωνές»