Φίλης: Χρησιμότερη για τη Ρωσία η απειλή εισβολής στην Ουκρανία, παρά η υλοποίησή της
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη το πρόβλημα έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται συνολικά η Ρωσία την θέση της στον κόσμο
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, μίλησε ο διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Φίλης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «για την Ρωσία η απειλή της εισβολής στην Ουκρανία είναι χρησιμότερη από την υλοποίηση της», ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα, συνίσταται στην αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, να υλοποιήσουν τις πρόνοιες των συμφωνιών του Μινσκ.
Χρησιμότερη η απειλή εισβολής
Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Φίλης, σημείωσε ότι «για την Ρωσία η απειλή της εισβολής στην Ουκρανία είναι χρησιμότερη από την υλοποίηση της».
Οπως εξήγησε, «είναι ένα χαρτί που είναι καλύτερο να το έχει πάνω στο τραπέζι παρά να το χρησιμοποιήσει, γιατί αν το κάνει, παύει να της είναι χρήσιμο, ενώ θα υπάρξουν και συνέπειες».
Το κόστος στο οικονομικό πεδίο από πλευράς Ευρωπαίων μπορεί να μην είναι αυτό που θα περίμενε κανείς γιατί υπάρχει μεγάλος βαθμός αλληλεξάρτησης μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, σημείωσε ο κ. Φίλης. Η Ρωσία είναι ο 4ος ή 5ος εμπορικός εταίρος μας και ο νούμερο ένα προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ για τις ΗΠΑ είναι ο 26ος, άρα έχουν την πολυτέλεια οι αμερικανοί να επιβάλουν σκληρά μέτρα απέναντι στην Ρωσία, εξήγησε.
- Διαβάστε επίσης: Ουκρανική Κρίση – Μπρα ντε φερ ΝΑΤΟ-Μόσχας για τα ρωσικά στρατεύματα
«Επιπλέον, δεν μπορείς να εισβάλεις σε μια χώρα αν δεν υπάρχει μια νομιμοποιητική βάση, ο οποίος υπήρξε στην Κριμαία το 2014, όταν με παράνομο τρόπο ουσιαστικά καθαιρέθηκε, με πραξικόπημα, ο τότε νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, φιλορώσος Γιανουκόβιτς, επικράτησε χάος και υπήρχαν φιλοναζιστικά στοιχεία στην μεταβατική, κάτι σαν κυβέρνηση της Ουκρανίας, άρα είχε έναν νομιμοποιητικό μανδύα να κάνει ό,τι έκανε στην Κριμαία, που προφανώς ήταν παράνομη η προσάρτησή της» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προβοκάτσιας, επεσήμανε ότι «είχαμε χθες τον θάνατο ενός ρωσόφωνου από τα πυρά ουκρανού στρατιώτη, ωστόσο δεν βλέπουμε για την ώρα αυτό να χρησιμοποιείται. Εγώ κρατάω από την χθεσινή συνέντευξη τύπου Πούτιν με Σολτς, την αναφορά Πούτιν στην γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στο Ντονμπάς. Αυτό οικοδομεί ένα επιχείρημα».
Πού εστιάζεται το πρόβλημα
Το πρόβλημα, επεσήμανε, συνίσταται στην αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, στην απροθυμία Ρωσίας-Ουκρανίας να υλοποιήσουν τις πρόνοιες των συμφωνιών του Μινσκ.
Ακόμα ο κ. Φίλης υποστήριξε, σύμφωνα με την ertnews.gr, ότι η Ουκρανία είναι το σύμπτωμα. «Το πρόβλημα είναι αλλού. Και έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται συνολικά η Ρωσία την θέση της στον κόσμο και με το πώς όλα τα μέρη προσπαθούν να τοποθετηθούν σε αυτόν τον νέο κόσμο ο οποίος έρχεται. Έχουμε έναν κόσμο ο οποίος τείνει να γίνει πολυκεντρικός».
- Νέα Δημοκρατία: «Σαμαρολογία» τέλος, «Προεδρολογία» τέλος – Έρχεται η ώρα του προϋπολογισμού
- Κικίλιας για Πεντέλη: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο
- Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
- Ακρίβεια: Το κόστος ζωής στην Αθήνα σε σχέση με άλλες πόλεις – Σύγκριση τιμών αγαθών και υπηρεσιών
- Λίβερπουλ: Χωρίς Αλεξάντερ-Άρνολντ και Άλισον κόντρα στην Σαουθάμπτον
- Η γλώσσα του σώματος: Επτά σημάδια ότι κάποιος είναι βαθιά δυστυχισμένος, όμως προσπαθεί να το κρύψει