Καμίλα Βαλίεβα: Όχι ένα, αλλά τρία χάπια για την καρδιά έπαιρνε η 15χρονη – Πόσο επικίνδυνο είναι
Το δείγμα που παρείχε η έφηβη Ρωσίδα πατινέρ σε ένα εργαστήριο αντιντόπινγκ πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακού Αγώνες του Πεκίνου περιλάμβανε τρεις ουσίες
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Συνολικά τρεις ουσίες για την βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς ανιχνεύθηκαν στο αίμα της Ρωσίδας αθλήτριας του πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα.
Το δείγμα που παρείχε η έφηβη Ρωσίδα πατινέρ σε ένα εργαστήριο αντιντόπινγκ πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακού Αγώνες του Πεκίνου, περιλάμβανε τρεις ουσίες που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την καρδιά, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στην ακρόαση της διαιτησίας της την Κυριακή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ αναφέρει στο υπόμνημά του ότι ανιχνεύθηκε η ουσία L-καρνιτίνη και Hypoxen, οι οποίες αν και είναι νόμιμες, υπονομεύει το επιχείρημα ότι μια απαγορευμένη ουσία, η τριμεταζιδίνη, μπορεί να εισήλθε τυχαία στον οργανισμό της πατινέρ
Ποιες είναι οι άλλες δύο ουσίες που βρέθηκαν στο αίμα της
Η παρουσία τριμεταζιδίνης στο σύστημα της Βαλίεβα μπορεί να ήταν λάθος, ισχυρίστηκαν Ρώσοι και Ολυμπιακοί αξιωματούχοι. Όμως, η ανακάλυψη αρκετών ουσιών στο δείγμα ενός επίλεκτου αθλητή, ειδικά ενός τόσο νεαρού όσο η Βαλίεβα, ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, σύμφωνα με έναν εξέχοντα αξιωματούχο του αντιντόπινγκ.
«Πρόκειται για μια τριπλή ουσία – δύο από τις οποίες επιτρέπονται και μία που δεν επιτρέπεται», είπε ο Τράβις Τάιγκαρτ, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ενημερώθηκε για την ανακάλυψη. Πρόσθεσε ότι τα οφέλη ενός τέτοιου συνδυασμού «φαίνεται ότι στοχεύουν στην αύξηση της αντοχής, στη μείωση της κόπωσης και στην προώθηση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη χρήση οξυγόνου».
Νωρίτερα την Τρίτη, ένα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είπε στους δημοσιογράφους ότι το θετικό αποτέλεσμα της Βαλίεβα μπορεί να προήλθε από μια περίπτωση μόλυνσης με φάρμακα που έπαιρνε ο παππούς της. Και σε μαρτυρία που παρασχέθηκε σε προηγούμενη ακρόαση με Ρώσους αξιωματούχους κατά του ντόπινγκ στις 9 Φεβρουαρίου, και αργότερα υποβλήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στην ακρόαση της Κυριακής στο Πεκίνο, η μητέρα της Βαλίεβα είπε ότι η κόρη της έπαιρνε Hypoxen λόγω «παραλλαγών» στην καρδιά.
Ο παππούς της Καμίλα Βαλίεβα δεν κατέθεσε στην αρχική ακρόαση στη Ρωσία, αλλά παρείχε ένα βίντεο που γυρίστηκε σε ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα έγγραφα. Στο βίντεο, ανέφερε το έγγραφο, είπε ότι χρησιμοποιούσε περιοδικά τριμεταζιδίνη όταν βίωνε «επιθέσεις» και έδειξε ένα κουτί του φαρμάκου στην κάμερα. Η μητέρα της Βαλίεβα είπε στην ρωσική ακρόαση πως ο παππούς της 15χρονης αθλήτριας, την συνόδευε στην προπόνησή της σε καθημερινή βάση και έμενε μαζί της μέχρι να επιστρέψει εκείνη από τη δουλειά.
Τι είναι η L-καρνιτίνη
Η L-καρνιτίνη, μια φυσική ουσία που μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές περιπτώσεις ντόπινγκ στο παρελθόν. Το 2019, ο Αλμπέρτο Σαλαζάρ, τότε προπονητής ορισμένων από τους κορυφαίους δρομείς αποστάσεων στον κόσμο, αποκλείστηκε από το άθλημα για τέσσερα χρόνια, εν μέρει επειδή έκανε ακατάλληλες εγχύσεις της ουσίας στους αθλητές του σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την απόδοσή τους. Ο αποκλεισμός του Σαλαζάρ από τότε έχει γίνει μόνιμος.
Η L-καρνιτίνη επιτρέπεται όταν λαμβάνεται από το στόμα, είπε ο Τάιγκαρτ, αλλά απαγορεύεται εάν χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες με έγχυση ή ενδοφλέβια, επειδή θα μπορούσε να δώσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα βελτίωσης της απόδοσης. Δεν ήταν σαφές πώς η Βαλίεβα είχε πάρει το συμπλήρωμα ή τη συγκέντρωση στο δείγμα της.
Σημειώνεται πως η πατινέρ, Καμίλα Βαλίεβα, έλαβε το πράσινο φως για να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Αγώνες τη Δευτέρα, παρόλο που ένα φάρμακο που ανιχνεύθηκε στο σύστημά της, την τριμεταζιδίνη, βρίσκεται στη λίστα των φαρμάκων που έχουν απαγορευτεί από παγκόσμιους αξιωματούχους κατά του ντόπινγκ. Η 15χρονη Βαλίεβα έδωσε το δείγμα τον Δεκέμβριο, αλλά οι Ρώσοι αξιωματούχοι αντιντόπινγκ είπαν ότι έμαθαν για το θετικό της αποτέλεσμα μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις