Guardian: Κατηγορίες κατά της Ελλάδας για πνιγμούς σε επαναπροώθηση προσφύγων
Τη θλιβερή ιστορία δύο προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, μετά από περιστατικό παράνομης απώθησης από τις ελληνικές αρχές φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «The Guardian».
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Προειδοποιήσεις ΕΚΤ για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης
- Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Μια αποκαλυπτική έρευνα που ρίχνει φως στις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την ελληνική πλευρά φέρνει στη δημοσιότητα ο βρετανικός Guardian.
Συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα μάρτυρες, ανάλυση απόρρητων εγγράφων, δορυφορικές εικόνες, λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακό υλικό, και συζητήσεις με αξιωματούχους στην Τουρκία και την Ελλάδα, συνέβαλαν στο να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με όσα συνέβησαν τον Σεπτέμβριο με την υπόθεση δύο ανδρών που πέθαναν, πιθανότατα θύματα push back από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με τον Guardian, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Sidy Keita από την Ακτή Ελεφαντοστού και ο Didier Martial Kouamou Nana από το Καμερούν, επιβιβάστηκαν σε μια λέμβο από την Τουρκία στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι έφτασαν στο ελληνικό νησί της Σάμου, οι σοροί που τους βρέθηκαν μέρες αργότερα, ξεβράστηκαν στην ακτή στην επαρχία Αϊδινίου, στις ακτές του Αιγαίου.
Ένας τρίτος, ο Ιμπραήμ, στο παρελθόν μέλος του Λιμενικού του Καμερούν, κατάφερε να βγει ζωντανός στα τουρκικά παράλια στο Αϊδίνι, έζησε και διηγήθηκε το έγκλημα των ελληνικών αρχών στους δημοσιογράφους.
Σοκάρουν οι μαρτυρίες
Ο 36χρονος Keita και ο 33χρονος Kouamou πήγαν στην περιοχή Basmane της Σμύρνης, ένα γνωστό σημείο για ανθρώπους που θέλουν να μπουν παράνομα στην Ευρώπη. Ήταν μεταξύ των 36 ανθρώπων που στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μια λέμβο κοντά στο Κουσάντασι τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το σκάφος έφτασε στη βορειοανατολική ακτή της Σάμου γύρω στις 7 το πρωί. Λίγο μετά την άφιξη της λέμβου, μάρτυρες περιγράφουν ότι άκουσαν κάτι που έμοιαζε με πυροβολισμούς. Πανικόβλητοι, οι άνθρωποι στη λέμβο χωρίστηκαν, ανεβαίνοντας στο λοφώδες έδαφος για να κρυφτούν όπου μπορούσαν.
Οκτώ κατάφεραν να διαφύγουν στην ύπαιθρο, αλλά οι άλλοι 28, μεταξύ των οποίων ένα μωρό, μικρά παιδιά και μια έγκυος γυναίκα, συνελήφθησαν από τις αρχές. Εκείνο το απόγευμα, υποστηρίζεται ότι τους φόρτωσαν σε ένα σκάφος της ακτοφυλακής, τους οδήγησαν στη θάλασσα και τους έριξαν σε δύο σωσίβιες σχεδίες. Οι δύο σχεδίες παρελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή λίγες ώρες αργότερα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ανάμεσα τους γυναίκες με μικρά παιδιά και μωρά, τα οποία οι λιμενικοί τα πετούσαν στα liferaft «σα να πετούσαν σκουπίδι», σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Τουλάχιστον τρεις χτυπήθηκαν σκληρά, με γροθιές στο πρόσωπο και στο στομάχι, ενώ τουλάχιστον μία γυναίκα υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο μέσα από τα ρούχα από αξιωματικούς που έψαχναν για λεφτά. Μιας ετοιμόγεννης έσπασαν τα νερά μέσα στο liferaft και γέννησε λίγο μετά τη διάσωσή τους από το τουρκικό λιμενικό.
Από τους υπόλοιπους οκτώ, οι τέσσερις κατέφυγαν στο ΚΥΤ. Οι άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν. Μία από αυτές, την έπιασαν έξω από μοναστήρι της περιοχής, της έδωσαν ένα μπουκάλι νερό και την έριξαν στη θάλασσα, όπου τη διέσωσαν στις 17 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι λιμενικοί.
Τι αποκάλυψαν Έλληνες αξιωματούχοι
Ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος του HRLP, υποβάλλει μήνυση ζητώντας ποινικές διώξεις εναντίον όσων εμπλέκονται στην απώθηση, εκ μέρους μερικών από τα 36 άτομα που έκαναν αυτό το ταξίδι στις 15 Σεπτεμβρίου. «Αυτό που είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας είναι οι αστυνομικοί να ξεπερνούν το νόμο», είπε. «Ελπίζω, ως Έλληνας δικηγόρος, να αποκαταστήσω το κράτος δικαίου στο νησί της Σάμου, γιατί αυτό φαίνεται να έχει χαθεί», τόνισε.
Η Lorraine Leete, από το Νομικό Κέντρο Λέσβου, πρόσθεσε: «Οι απωθήσεις συνιστούν φρικαλεότητες κατά της ανθρωπότητας για τις οποίες η Ελλάδα και η ΕΕ θα πρέπει να ανταποκριθούν αργά ή γρήγορα, δεδομένων των σκληρών και συσσωρευμένων αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα σύνορά τους».
Επίσης, σύμφωνα με το Lighthouse Reports, δύο πληροφοριοδότες, Έλληνες αξιωματούχοι με άμεση γνώση των επιχειρήσεων της ακτοφυλακής, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν ότι αυτό που περιέγραψε ο Ιμπραήμ είχε συμβεί στο παρελθόν σε αιτούντες άσυλο.
Το σκεπτικό, ανέφεραν οι πηγές, είναι να αποφεύγεται η χρήση σωσίβιας σχεδίας, όταν είναι δυνατόν, επειδή είναι ακριβές και κάθε δημόσιος διαγωνισμός για την αντικατάστασή τους μπορεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρήση τους. Διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον 29 άλλα υποτιθέμενα περιστατικά με άτομα που τους πέταξαν στη θάλασσα είχαν καταγραφεί από ΜΚΟ όπως η Aegean Boat Reports και η τουρκική ακτοφυλακή από τον Μάιο του περασμένου έτους.
Η απάντηση των ελληνικών αρχών
Σε ανακοίνωσή τους, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές αναφέρουν: «Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, ακολουθώντας αυστηρό πειθαρχικό νομικό πλαίσιο, ερευνούν κάθε πληροφορία που τους κοινοποιείται και αφορά υποτιθέμενα περιστατικά κακομεταχείρισης στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για μη διεκπεραιωμένες επιστροφές. απωθήσεις), προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινές και να αποφευχθούν παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον. Οι ισχυρισμοί περί παραβίασης της αρχής της μη επαναπροώθησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην πραγματικότητα υπονομεύουν το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στις επιχειρησιακές παραμεθόριες περιοχές».
Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι πρακτικές που περιγράφονται και αποδίδονται σε επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος δεν αντιστοιχούν στις επιχειρησιακές μας διαδικασίες για την αποτροπή μη επιτρεπόμενων συνοριακών διελεύσεων ή τη συναλλαγή με υπηκόους τρίτων χωρών κατά την επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις