Κοροναϊός: Κινούμενη βόμβα 120.000 κρουσμάτων – Κι αν δεν βγει το καλό σενάριο;
Χαλάρωση μέτρων, χωρίς να εφησυχάζουμε και ελπίζοντας μην προκύψει νέα μετάλλαξη.
- Ο Γουίλιαμ Σάντλερ για τον θάνατο της συζύγου του: «Δεν νομίζω ότι μπορώ να το εκφράσω με λόγια»
- Μπαράκ Ομπάμα: Οι ταινίες, οι μουσικές και τα βιβλία του 2024 που ξεχώρισε
- «The Bibi Files»: Το ντοκιμαντέρ που μισεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γίνεται φιναλίστ των Όσκαρ
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
Πατώντας σε δύο βάρκες, οι αρμόδιοι για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα που έχει εθιστεί στους σχεδόν 100 νεκρούς καθημερινά, χαράζουν στρατηγική για την πανδημία.
Αναγνωρίζοντας και επισήμως ότι η επιδημιολογική λαίλαπα δεν πρόκειται να τελειώσει στο ορατό μέλλον και πώς όλοι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με τον ιό, τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών δικαιολογούν την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων παραθέτοντας αριθμητικά δεδομένα που ερμηνεύονται ως αποκλιμάκωση.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ αλλά και τους νοσηλευόμενους από κοροναϊό, είπε ότι μειώθηκαν κατά 13% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι στην επικράτεια υπολογίζονται στους 4.100.
Υπάρχουν περίπου 400 νέες εισαγωγές ανά ημέρα, ενώ μειώθηκαν οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Το 90% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, έχουν διαγνωστεί με την παραλλαγή Όμικρον. Και εν τέλει η διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες είναι 53% και σε ΜΕΘ Covid 73%.
Ομως τα παράδοξα στη χώρα μας είναι πολλά και η αλληλούχιση των συμβάτων καταδεικνύει πως δεδομενικότητα δεν υπάρχει. Και μπορεί οι ειδικοί να αποσυνδέουν τους σκληρούς δείκτες από την εξέλιξη των κρουσμάτων, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν 38 περιοχές στον χάρτη με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί στην Κρήτη κατά 46% όταν στην υπόλοιπη χώρα έχει περιοριστεί στο 3% και περίπου 120.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, χωρίς κανέναν περιορισμό στη μετακίνηση.
Ευχόμαστε
Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η πανδημία τελειώνει, επισημαίνουν οι ειδικοί της Επιοτροπής, προσθέτοντας ότι στο εξής θα συνυπάρχουμε με τον ιό και θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα ζήσουμε με αυτόν. «Ο καθένας θα πρέπει να λάβει την ατομική του ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς που έχει στο σπίτι του αν είναι άτομα ηλικιωμένα ή έχουν χρόνια νοσήματα. Ευχόμαστε να μην υπάρξει νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα».
Οι επιστήμονες λένε πως την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 17.000 – 18.000, σήμερα πλησίασαν τις 20.000 με συγκριτικά μικρότερο αριθμό τεστ, και η θετικότητα στο 6,4%.Την τελευταία αυτή εβδομάδα, παρουσιάστηκε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε κάποια νησιά ενώ αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται και από τα λύματα της Καστοριάς, της Ξάνθης και των Ιωαννίνων.
Δεν εξηγούν
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι 95% όσων χάνουν τη ζωή τους από κοροναϊό στην Ελλάδα , είναι άνω των 60 ετών και οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Δεν εξηγούν όμως γιατί άλλες χώρες στην Ευρώπη με χειρότερες εμβολιαστικές επιδόσεις δεν θρηνούν τόσους νεκρούς.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά πως ήταν λίγο πρόωρη η χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και ψυχαγωγία και πως θα έπρεπε να καθυστερήσει λίγο ακόμα και να γίνει πιο σταδιακά.
«Θα έπρεπε να περιμέναμε»
«Θα έπρεπε να περιμένουμε 10-15 ημέρες να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η πανδημία με την άρση των υπολοίπων μέτρων και εν συνεχεία να αποφασίσουμε και αυτό. Θα πρέπει να προσέχουμε, να κρατάμε τα μέτρα όπου μπορούμε, να μην έχουμε συναναστροφές έστω και με το παραμικρό σύμπτωμα που προδιαθέτει ότι μπορεί να έχουμε κοροναϊό ή να είμαστε μολυσμένοι – δηλαδή να πονάει λίγο ο λαιμός, το κεφάλι μας, να έχουμε καταρροή και πυρετό».
Ωστόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης θεωρεί ότι το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα. Λέει ότι η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί και πως οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων «βαίνουν μειούμενοι».
Ωστόσο, η μόνη βεβαιότητα που παραμένει ακλόνητη στο ρευστό επιδημιολογικό τοπίο εδώ και έξω, είναι ότι ο ιός δεν οδεύει προς εξάλειψη και πως θα συνεχίσει να υπάρχει φονικότερος από τη γρίπη. Καμία ένδειξη δεν υπάρχει ότι σταμάτησε ο εξελικτικός κύκλος δημιουργίας νέων μεταλλάξεων, και έτσι, δουλεύοντας πάνω σε σενάρια, υποθέτουμε ότι η εξέλιξη της πανδημίας ευθυγραμμίζεται προς το βασικό μοτίβο αισιοδοξίας.
Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, είπαν οι ειδικοί, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα καταρχήν για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. «Εάν συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση, που είναι λογικό να το περιμένουμε, είναι και λογικό να θεωρούμε αναλόγως ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας», είπε ο Μαγιορκίνης.
Διαβάστε επίσης: Γκάγκα: Πάμε σε χαλάρωση – Θα πετάξουμε τις μάσκες σε εστίαση και ανοιχτούς χώρους
Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» Μόσιαλου: Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις της Όμικρον στους ανεμβολίαστους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις