Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι κάλπες περνούν από τα στοιχήματα του καλοκαιριού

Οι κάλπες περνούν από τα στοιχήματα του καλοκαιριού

Τα νέα στοιχήματα για το ήδη πιεσμένο από τις κρίσεις της ακρίβειας και της πανδημίας Μαξίμου

Σε δύο παράλληλα μέτωπα, αφενός στον τουρισμό, αφετέρου στην αντιπυρική προστασία, ανοίγουν προσεχώς νέα στοιχήματα για το ήδη πιεσμένο από τις κρίσεις της ακρίβειας και της πανδημίας Μαξίμου, με προδιαγεγραμμένη επιπλέον μια πολιτική καθημερινότητα με διαρκείς και εφ’ όλης της ύλης συγκρούσεις.

Το ένα μέτωπο συνοδεύουν προς το παρόν αισιόδοξες εκτιμήσεις και ενθαρρυντικά στοιχεία. Το δεύτερο κεντρίζει περισσότερο ανησυχία. Και τα δύο στηρίζονται στην προετοιμασία, απαιτώντας (διαχρονικά) έγκαιρη επεξεργασία και γρήγορη προώθηση του κατάλληλου μείγματος πρωτοβουλιών.

Και τα δύο επίσης έχουν παραμέτρους οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές έως και εκλογικές πλέον, με δεδομένο ότι ο ορίζοντας των εθνικών εκλογών είναι σε κάθε περίπτωση ορατός.

Πολύ περισσότερο η διαχείριση των καιρικών φαινομένων είναι αυτή που αιφνιδιαστικά και όχι με θετικό πρόσημο φέρνει σε πρώτο πλάνο τις επιδόσεις συνολικά του «επιτελικού κράτους». Και ειδικότερα τις κυβερνητικές επιλογές είτε σε πρόσωπα είτε σε διαδικασίες. Το έχουν αναδείξει ο Αύγουστος του 2021 και πιο πρόσφατα η «Ελπίδα».

Καθ’ οδόν προς τις επόμενες κάλπες – «του 2023» όπως ο ίδιος επιμένει δημόσια -, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι επιδιώκει αντιπαράθεση «πεπραγμένων» και «αποτελέσματος» έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «θέσεων» απέναντι συνολικά στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Και μόνο αυτό πιστοποιεί την αγωνία της κυβέρνησης για «περισσότερα αποτελέσματα και λιγότερα λάθη», σύμφωνα με παλαιότερη αποστροφή του Πρωθυπουργού.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά και είναι βέβαιο ότι προσωπικά ο Μητσοτάκης και οι εξ απορρήτων του δεν επιθυμούν να επαναληφθούν δραματικές εικόνες εξαιτίας «πρωτόγνωρων φαινομένων» και διαχειριστικών αστοχιών, με αναγκαστικές επισκέψεις τους στα συντονιστικά κέντρα.

Ανθεκτικά και βιώσιμα μοντέλα

Οι προκλήσεις δεν αφορούν τη διαχείριση των εν λόγω δύο μετώπων μόνο αυτό το καλοκαίρι, όσο και αν αυτά μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά (θετικά ή αρνητικά) στο κυβερνητικό αφήγημα.

Θα πρέπει να αφορούν και την επόμενη μέρα, την ανάγκη αλλαγής σελίδας στην προσέγγισή τους: για ένα βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, για ένα ανθεκτικό μοντέλο Πολιτικής Προστασίας.

Δεσμεύσεις έχουν δοθεί άλλωστε και μένει το Μαξίμου να πιάσει τους στόχους που το ίδιο έθεσε: να αποκρυσταλλωθούν νομοθετικά οι αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας, να επιλυθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπλοκάρουν έργα, να βρεθούν εγκαίρως επαρκή εργαλεία, αφού τον περασμένο Αύγουστο αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, να απορροφηθεί ταχέως και αποτελεσματικά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ιδίως για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,76 δισ. ευρώ.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024