Παραβιάσεις: Τουρκικό ντου στο Αιγαίο με 22 μαχητικά αεροσκάφη – Πώς αναχαιτίστηκαν
Η Αγκυρα ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η αποστρατιωτικοποίηση θα χρησιμοποιηθεί ως το βήμα για να στηριχθεί η κλιμάκωση της έντασης το επόμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου σημειώθηκε σήμερα σε όλο το εύρος του Αιγαίου από τα 22 τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων 10 έφεραν όπλα, τα 3 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ATR-72 και CN-235) και τα UAV που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης ενώ σε 7 περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισής τους απο τα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκαν 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 47 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αρχιπελάγους (30 από τα 2 CN-235, 3 από τα 2 UAV, 1 από το ATR-72 και 13 από τα μαχητικά – τα 9 ζευγη και την τετράδα των τουρκικών F-16).
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Στρατηγική αμφισβήτησης
Τη στρατηγική της γύρω από την απειλή της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου με πρόσχημα τη στρατιωτικοποίησή τους χτίζει μεθοδικά η Τουρκία, με τον Ερντογάν χθες να προκαλεί διπλά την Ελλάδα. Ο τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε επιβεβαιώνοντας το «τελεσίγραφο» Τσαβούσογλου προς την Αθήνα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο τούρκος πρεσβευτής στη Νορβηγία, υπεραμυνόμενος του casus belli και απαιτώντας ελληνοτουρκικό διάλογο εκτός Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αντιπαρατιθέμενος ανοιχτά με τον Νίκο Δένδια, σε διάλεξη του ΥΠΕΞ στο Οσλο.
Αποστρατιωτικοποίηση
Η Αγκυρα ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η αποστρατιωτικοποίηση θα χρησιμοποιηθεί ως το βήμα για να στηριχθεί η κλιμάκωση της έντασης το επόμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά. Ενταση που μπορεί να μείνει σε επίπεδο ρητορικής, ή και όχι, αν το «επιβάλουν οι συνθήκες» ενόψει και των εκλογών του 2023, αλλά και της συμπλήρωσης των 100 ετών του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Με την Τουρκία να προχωρά σε ένα επικίνδυνο μείγμα πολιτικής προκλήσεων και επιθετικότητας.
«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» δήλωσε ο Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Υπενθύμισε τις επιστολές Σινιρλίογλου και έκανε λόγο για «προειδοποίηση» Τσαβούσογλου, που θα προχωρήσει σε υψηλότερο επίπεδο και «ό,τι χρειαστεί» αν η Ελλάδα «συνεχίσει αυτή την κατάσταση».
«Αμφιλεγόμενο το καθεστώς»
Ισχυρίστηκε δε ότι «το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα». Το θέμα μπήκε και στην ατζέντα του χθεσινού τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, ως «οι παραβιάσεις της Ελλάδας στο καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο και η πολιτική που θα ασκηθεί εναντίον της».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις