Φρούτα και λαχανικά: Μειωμένη η εξαγωγή για φράουλα και ντομάτα
Αισθητό το εμπάργκο της Λευκορωσίας στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών
Μειωμένες καταγράφονται από την αρχή της σεζόν οι εξαγωγές φράουλας και ντομάτας, με το εμπάργκο της Λευκορωσίας να γίνεται αισθητό στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών και στην χώρα μας.
Όπως σχολιάζει στο εβδομαδίαιο δελτίο του (12-18/2/2022), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, η μείωση οφείλεται στον περιορισμό της διακίνησής τους προς Ρωσία μέσω άλλων κρατών μελών της ΕΕ, ενώ ορατές είναι οι επιπτώσεις από το εμπάργκο της Λευκορωσίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επεξεργάστηκε ο Incofruit Hellas. οι εξαγωγές φράουλας από τις αρχές του χρόνου έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022 ανέρχονται σε 6.075 τόνους έναντι 6.225 τόνων που ήταν το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιά. Την ίδια στιγμή η εξαγωγή ντοματών το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφεται επίσης, μειωμένη, φτάνοντας τους 3.916 τόνους έναντι των 4.804 τόνων, που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
Στο μεταξύ συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-18/2/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 38.672 τόνους καταγράφοντας μείωση κατά 26,8% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.
Από 1/9/2021 έως και 18/2/2022 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 140.384 τόνους αυξημένες κατά 11,4% εκ των οποίων προς τρίτες εκτός ΕΕ Χώρες 40.460 τ. ήτοι 28,8% του συνόλου έναντι 34.543 τ. πέρσυ
Η πορεία πορτοκαλιών-μανταρινιών
Οι εξαγωγές πορτοκαλιού και μανταρινιού ήταν πολύ διαφορετικές από την αρχή της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. Όπως σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης, στο μέσον της περιόδου οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει διατηρώντας τις χαμηλές προσδοκίες για τα πορτοκάλια.Η τιμή των πορτοκαλιών Navel συνεχίζεται σε χαμηλά επίπεδα. Η συγκομιδή του Navel Lane Late, συνεχίσθηκε με πολύ μέτριες τιμές.
Από την άλλη πλευρά τα μανταρινοειδή είχαν καλό εμπορικό αποτέλεσμα σε όλη τη διαδικασία συγκομιδής και πέτυχαν αποδεκτές τιμές.
«Η μαζική είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες, τόσο λόγω των μεγάλων ποσοτήτων όσο και των χαμηλών τιμών, σημαίνει ότι τα ενωσιακά φρούτα συνάντησαν χαμηλότερες τιμές από την υπερπροσφορά», τονίζει ο Γ. Πολυχρονάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις