Οι άξονες για την στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα
Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και σταθερότητα της οικονομίας, επισήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου
Τους άξονες για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ανέπτυξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με θέμα «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας».
Η προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου βασίζεται στους εξής άξονες:
- Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο όπου μέσω του εν λόγω πλαισίου, εισάγονται δεκατρία (13) νέα καθεστώτα ενισχύσεων που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της με σημαντικές και σύγχρονες μορφές επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων ενισχύονται επενδύσεις σε εγκαταστάσεις αγροτουρισμού, οινοτουρισμού, γεωτουρισμού, καταδυτικού τουρισμού κ.α.
- Στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και τόνωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, καθιερώνοντάς τα σε όλο και περισσότερες αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία συλλογικών σχημάτων (ομάδες, οργανώσεις παραγωγών), τα οποία τυγχάνουν ιδιαίτερης στήριξης μέσω υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και μέσω των αναμενόμενων μέτρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
- Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό και στόχευση, προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ.
- Αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 19,3 δισ. ευρώ.
- Αξιοποίηση του μεταβατικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2023 ύψους 2 δισ. ευρώ.
- Αξιοποίηση του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027. Το Πρόγραμμα, προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ, μέσα από τις δράσεις που περιλαμβάνει, αναμένεται να συμβάλλει σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, με έμφαση στη λήψη αποφάσεων που βασίζεται στη γνώση, την εισαγωγή καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
- Εκμετάλλευση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως του νέου Ταμείου Παροχής Μικροπιστώσεων μέσω του οποίου θα γίνεται χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα.
- Έλεγχος συνταγών (και δαπανών) ΕΟΠΥΥ και από τους ασφαλισμένους
- Όλαφ Σολτς: Πώς «δικαιολόγησε» τη στήριξη του Έλον Μασκ στην ακροδεξιά AfD στη Γερμανία
- Ένας Άγιος Βασίλης στον… βυθό για τα Χριστούγεννα
- Εξάρχεια: 29χρονη τραυματίστηκε στο κεφάλι μετά από επίθεση με σιδερένιο λοστό – Συνελήφθη 33χρονος
- Ολυμπιακός: Δηλώθηκε στην Basket League ο Μενσά – Πότε έρχεται στην Ελλάδα
- Βασιλιάς Κάρολος: «Είμαι ακόμη ζωντανός» – Το αστείο που έκανε σε επίσκεψή του