ΗΠΑ: Προσποιήθηκε εγκυμοσύνη τρεις φορές για να… πάρει άδεια
Κινδυνεύει έως και με 25 χρόνια κάθειρξης και πρόστιμο $103.000
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Η Μαρίν Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
Τον Μάρτιο του 2021, δυο μήνες πριν την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού της Ρόμπιν Φόλσομ, μια συνάδελφός της παρατήρησε κάτι παράξενο. Το κάτω μέρος της κοιλιάς της, δεν έμοιαζε να συνδέεται με το υπόλοιπο σώμα της.
«Η συνάδελφος πίστεψε ότι η Φόλσομ φορούσε ψεύτικη κοιλιά εγκυμοσύνης», ανέφερε το γραφείο του Γενικού Ανακριτή της Τζόρτζια σε δελτίο Τύπου αυτή την εβδομάδα.
Η παρατήρηση της συναδέλφου ήταν ένα από τα πολλαπλά ευρήματα της έρευνας του γενικού ανακριτή, για την καταγγελία ότι η 43χρονη Φόλσομ είχε προσποιηθεί περισσότερες από μια εγκυμοσύνες. Στις 10 Φεβρουαρίου, δικαστήριο της Κομητείας Φούλτον καταδίκασε τη Φόλσομ για τρία κακουργήματα που σχετίζονταν με τέτοιου είδους ψευδείς δηλώσεις, αλλά και για απάτη ταυτότητας.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η Φόλσομ εργαζόταν ως διευθύντρια εξωτερικών υποθέσεων στην Υπηρεσία Επαγγελματικής Αποκατάστασης της Τζόρτζια, όπου ήταν υπεύθυνη για το marketing και το γραφείο Τύπου, πριν παραιτηθεί στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.
Σύμφωνα με τη Washington Post, η Φόλσομ δήλωσε την εγκυμοσύνη της στη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού τον Οκτώβριο του 2020, ενώ ανακοίνωσε ότι γέννησε την 1η Μαΐου του 2021.
Στις 6 Μαΐου, οι διευθυντές της υπηρεσίας έλαβαν email από έναν άνδρα με το όνομα Μπραν Οτμεμπέμπουε, που δήλωσε ότι ήταν ο πατέρας του νεογέννητου και ισχυρίστηκε ότι ο γιατρός της Φόλσομ «διέταξε πολλές εβδομάδες ανάπαυσης μετά τον τοκετό». Ο εργοδότης της ενέκρινε επτά εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών «τις οποίες σε άλλη περίπτωση θα είχε απορρίψει».
Μέχρι πρόσφατα, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Τζόρτζια είχαν δικαίωμα έως και για 12 εβδομάδες άδειας άνευ αποδοχών. Όμως στις 5 Μαΐου του 2021, ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ υπέγραψε νομοσχέδιο που επιτρέπει τη λήψη έως και τριών εβδομάδων γονικής άδειας μετ’ αποδοχών.
Τα ευρήματα της αστυνομίας
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Φόλσομ έδειξε στους συναδέλφους της φωτογραφίες ενός βρέφους που ισχυρίστηκε ότι ήταν δικό της, όμως εκείνοι παρατήρησαν ότι «οι εικόνες έμοιαζαν να απεικονίζουν διαφορετικά παιδιά με διαφορετικά χρώματα δέρματος», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν επίσης ότι ο Οτεμπέμπουε δεν υπήρχε.
Η Φόλσομ, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, είχε δηλώσει έγκυος και στο παρελθόν. Είχε υποστηρίξει ότι γέννησε στις 25 Ιουλίου του 2020, ενώ ανακοίνωσε νέα εγκυμοσύνη τον Αύγουστο του 2021, μόλις τρεις μήνες αφότου υποτίθεται ότι είχε γεννήσει το δεύτερο παιδί της. Όμως όταν το γραφείο του ανακριτή ζήτησε τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών της, «έρευνα σε ιατρικά και ασφαλιστικά αρχεία δεν βρήκε καμιά ένδειξη ότι η Φόλσον είχε γεννήσει ποτέ», σύμφωνα με τις αρχές.
Οι αστυνομικοί ανέκριναν τη Φόλσομ τον Οκτώβριο του 2021, και εκείνη, όπως λένε, προχώρησε εκ νέου σε ψευδείς δηλώσεις για την ύπαρξη του Οτμεμπέμπουε, αλλά και για τα δύο παιδιά που υποτίθεται ότι είχε αποκτήσει.
Η Φόλσομ παραιτήθηκε από τη θέση της λίγο μετά την ανάκριση.
Έλλειψη ανοχής… και άδειας μετ’ αποδοχών
«Δεν θα ανεχτούμε την απάτη από πολιτειακούς υπαλλήλους», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, Κρις Καρ. «Σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο γενικό ανακριτή της Τζόρτζια, μπορέσαμε να ανακαλύψουμε, να διερευνήσουμε και να δώσουμε τέλος σε αυτή τη φερόμενη απάτη. Πάντα θα προστατεύουμε τα δολάρια του φορολογούμενου και ανυπομονούμε για την εκδίκαση της υπόθεσης».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Απριλίου. Η Φόλσομ θα μπορούσε να τιμωρηθεί έως και με 25 χρόνια κάθειρξη και $103.000 πρόστιμο σε περίπτωση που κριθεί ένοχη και για τις τέσσερις κατηγορίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο παράξενη και αν ακούγεται η συγκεκριμένη υπόθεση, ίσως δεν είναι τόσο αναπάντεχη σε μια χώρα στην οποία οι υπάλληλοι συχνά δεν δικαιούνται όχι απλώς συμβατική, αλλά ούτε και αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών. Πριν κρίνουμε πολύ σκληρά τη Φόλσομ, ίσως πρέπει να αναλογιστούμε μέχρι πού θα μπορούσαμε να φτάσουμε και οι ίδιοι, αν δεν είχαμε δικαίωμα ανάπαυσης έστω και λίγων ημερών σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις