Σ’ εκτενές ρεπορτάζ η ιστοσελίδα Times of Israel ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης του ομαδικού βιασμού της 19χρονης (τότε) βρετανίδας, στην Αγία Νάπα της Κύπρου, από ομάδα 12 νεαρών Ισραηλινών κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο νησί το 2019.

Ο τρόπος που λειτούργησαν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες σε σχέση με τον τρόπο που λειτούργησαν τα ισραηλινά ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι τους και πώς τελικά επηρέασαν την υπόθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν Ισραηλινοί εμπλέκονται σε υπόθεση διεθνούς εμβέλειας, τα τοπικά ΜΜΕ κινητοποιούνται, με δεκάδες ισραηλινούς δημοσιογράφους να σπεύδουν στο σημείο για ζωντανές μεταδόσεις.

Η υπόθεση στην Αγία Νάπα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι η Κύπρος απέχει αεροπορικώς μόλις 45 λεπτά από το Ισραήλ.

Αν και οι δημοσιογράφοι του Ισραήλ έχουν μάθει να λαμβάνουν εύκολα πληροφορίες από τους αξιωματούχους, στην Κύπρο γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι ελάχιστοι ήταν πρόθυμοι να τους μιλήσουν για την υπόθεση.


«Σε πιστεύουμε», γράφει ο ισραηλινός διαδηλωτής, στο Τελ Αβίβ, υπέρ της νεαρής Βρετανίδας (φωτογραφία Tomer Neuberg/Flash90 από Times of Israel)

Η δημοσιογράφος αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι «στην Κύπρο δεν καταλάβαιναν τι κάναμε, γιατί ερχόμασταν και σκαλίζαμε την υπόθεση. Οι δικηγόροι στο Ισραήλ μιλάνε πολύ, αλλά στην Κύπρο δεν καταλάβαιναν γιατί τους μιλούσαμε, γιατί κάναμε ερωτήσεις. Ηταν τόσο παράξενο γι’ αυτούς».

«Σε μια έτοιμη πηγή»

Μάλιστα, θυμάται ότι περίμενε για ώρες έξω από τον αστυνομικό σταθμό και όταν βγήκε κάποιος αστυνομικός έξω της ανέφερε ότι δεν θα της πει τίποτα, αλλά τη ρώτησε εάν ήθελε… λεμονάδα.

Ετσι, το αφήγημα διαμορφώθηκε από τους ισραηλινούς συνηγόρους υπεράσπισης των 12 νεαρών που συνελήφθησαν για τον βιασμό, αναφέρει η Times of Israel.

Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι «ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε πηγές πληροφόρησης στην Κύπρο. Ετσι, πολύ δημοσιογράφοι στράφηκαν για ευκολία σε μια έτοιμη πηγή, πρόθυμη να μιλήσει ανά πάσα στιγμή».

Γι’ αυτό η κάλυψη της υπόθεσης ήταν μονόπλευρη, γεμάτη φήμες και ψευδείς πληροφορίες. Η δημοσιογράφος προσθέτει: «Ηταν Ισραηλινοί, ήμασταν Ισραηλινοί, έτσι αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μόνο εκδοχή της ιστορίας να φτάνει στο κοινό του Ισραήλ».

Γίνεται αναφορά επίσης σε δημοσιογράφο του καναλιού 12, ο οποίος είχε πει στον αέρα πως έλαβε πληροφόρηση η οποία έλεγε ότι «ένας φίλος της Βρετανίδας του αποκάλυψε ότι στο παρελθόν η 19χρονη είχε πάρει αποζημίωση όταν είχε καταγγείλει άλλο ομαδικό βιασμό και ότι εργαζόταν ως στριπτιζέζ».

Επίσης, σε ισραηλινό ραδιόφωνο ακούστηκε η δήλωση νεαρού, ο οποίος είπε στον αέρα ότι «οι Βρετανίδες είναι εύκολες και πηγαίνουν με όλους στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να ήταν δικό της λάθος».

Οι γονείς των 12 Ισραηλινών, επίσης, έδωσαν πολλές συνεντεύξεις στον Τύπο, κατηγορώντας τη Βρετανίδα και περιγράφοντας πόσο καλά ήταν τα παιδιά τους.

«Τα καλά μας παιδιά»

«Η Βρετανίδα ήταν μεθυσμένη, έπεσε και στη συνέχεια είπε ότι τη βίασαν. Συνέλαβαν τα καλά μας παιδιά», είπε μια μητέρα στο Ynet.

Ενας εκ των κατηγορουμένων καλύπτει το πρόσωπό του έξω από το δικαστήριο (φωτογραφία AP/Petros Karadjias)

Ετσι, η κάλυψη από τα ισραηλινά ΜΜΕ βοήθησε στο να σχηματιστεί η εικόνα «μιας ξεφτιλισμένης νεαρής γυναίκας που δεν φρόντιζε αρκετά τον εαυτό της και βρέθηκε σε μια προβληματική κατάσταση, έναντι μιας ομάδας καλών αγοριών που βρέθηκαν μπλεγμένα».

Αυτό το αφήγημα δεν περιορίστηκε στο Ισραήλ μόνο, αλλά αποτυπώθηκε στην κυπριακή κοινωνία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι ιστορίες ότι ήταν χορεύτρια, ότι είχε κάνει καταγγελία για βιασμό στο παρελθόν, μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα. Οι ισραηλινοί δικηγόροι έκαναν τόσο καλή δουλειά, ώστε όλοι έλεγαν τις ίδιες ιστορίες και κατάφεραν να τις διασπείρουν παντού».

Ο Μάικλ Πόλακ, διευθυντής του δικηγορικού γραφείου Justice Abroad, σε συνέντευξή του είχε κατηγορήσει συγκεκριμένο δικηγόρο ως την πηγή της παραπληροφόρησης για τη Βρετανίδα.

«Είχε πει ότι ήταν στριπτιζέζ, είχε πει ότι είχε κάνει στο παρελθόν καταγγελία για ομαδικό βιασμό. Τα ισραηλινά μέσα κατάπιαν αμάσητες αυτές τις πληροφορίες χωρίς να κάνουν ερωτήσεις» είπε.

Ο δικηγόρος, αν και απέρριψε τις κατηγορίες, σε δηλώσεις του στη The Times of Israel είχε αναφέρει: «ήταν πολύ (σεξουαλικά) απελευθερωμένη».

Ανατροπή

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου ανέτρεψε πρόσφατα ετυμηγορία σε βάρος της Βρετανίδας, που είχε αρχικά καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή ισχυρίστηκε (ψευδώς σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση) ότι βιάστηκε ομαδικά από δώδεκα Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια διακοπών στην Κύπρο το 2019.


Οι δικηγόροι Μάικλ Πόλακ και Νικολέττα Χαραλαμπίδου έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου (φωτογραφία AP/Petros Karadjias)

Δύο χρόνια αφότου καταδικάστηκε, το δικαστήριο αθώωσε το κορίτσι, αναγνωρίζοντας ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης.

Αν και δεν βρέθηκε στη Λευκωσία για να ακούσει από κοντά την αθωωτική απόφαση, η Βρετανίδα χαιρέτισε το αποτέλεσμα σε δήλωση που εξέδωσε η μητέρα της.

«Αν και η ετυμηγορία δεν δικαιολογεί τον τρόπο με τον οποίο της φέρθηκαν η αστυνομία ή ο δικαστής ή οι αρμόδιοι, φέρνει μαζί της την ελπίδα ότι η ταλαιπωρία της κόρης μου θα φέρει τουλάχιστον θετικές αλλαγές στον τρόπο μεταχείρισης των θυμάτων εγκληματικών πράξεων».

Η δικηγόρος Νικολέττα Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε την απόφαση «μια πολύ σημαντική ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών» στην Κύπρο και είπε ότι η ομάδα υπεράσπισης θα ερευνήσει γιατί οι Αρχές απέτυχαν να «διερευνήσουν αποτελεσματικά» τις αξιώσεις βιασμού.

Πηγή: timesofisrael.com, sigmalive.com