Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Αισιοδοξία επιστημόνων για λιγότερο επικίνδυνες μεταλλάξεις

Κοροναϊός: Αισιοδοξία επιστημόνων για λιγότερο επικίνδυνες μεταλλάξεις

Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν πως ο εκτεταμένος εμβολιασμός στέρησε την ικανότητα στον ιό να δημιουργεί ιδιάιτερα επικίνδυνα μεταλλάξεις.

Αισιοδοξία πως ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι στο εξής λιγότερο καταστροφικός, εκφράζουν αρκετοί επιστήμονες οι οποίοι θεωρούν πως ο εκτεταμένος εμβολιασμός στέρησε την ικανότητα στον ιό να δημιουργεί ιδιάιτερα επικίνδυνα μεταλλάξεις.

Ηδη σε όλη την Ευρώπη πολλοί επιστήμονες, καταγράφουν την μικρότερη πίεση που δέχονται τα δημόσια συστήματα Υγείας από ασθενείς με κοροναϊό, και προβλέπουν ότι η τελευταία παραλλαγή Ομικρον δεν θα μπορέσει παρά την ταχύτατη εξάπλωσή και τη μεταδοτικότητά της, να αποτελέσει σοβαρή απειλή.

Οπως λένε, το κύμα της μετάλλαξης «Όμικρον», που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενίσχυσε παράλληλα και τις άμυνες έναντι νέων παραλλαγών. Εκατοντάδες εκατομμύρια μεμονωμένα ανοσοποιητικά συστήματα αναγνωρίζουν πλέον τον ιό και είναι προετοιμασμένα να τον καταπολεμήσουν εάν συναντήσουν την Όμικρον ή ακόμα και μια άλλη παραλλαγή.

Παραμένει επικίνδυνος

Σε αυτό έχει συμβάλει το εμβόλιο με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, καθώς και οι λοιμώξεις. Συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ, επισημαίνεται πως -σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα- το 73% των Αμερικανών έχει, προς το παρόν, ανοσία στην Όμικρον, την κυρίαρχη παραλλαγή, και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 80% μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Αυτή η αυξημένη ανοσία, θα μπορούσε να αποτρέψει ή να κάνει πιο ήπιες πιθανές νέες λοιμώξεις σε προστατευμένα άτομα, καθώς και να μειώσει το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί συνολικά, βάζωντας «στοπ» σε νέα κύματα. Παράλληλα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ που βρίσκονταν στο «κόκκινο» θα πάρουν μια ανάσα.

Ομως ο κοροναϊός με την Όμικρον και τις νέες παραλλαγές που θεωρείται βέβαιο ότι θα εμφανιστούν- παραμένει επικίνδυνος. Εξακολουθεί να μολύνει περισσότερους από 130.000 Αμερικανούς και σκοτώνει πάνω από 2.000 καθημερινά. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμένουν ευάλωτοι.

Πολλοί οι θάνατοι

Στην Ελλάδα οι θάνατοι εδώ και πολλές μέρες κυμαίνονται στο εφιαλτικό επίπεδο των 80 με 100, χωρίς να υπάρχει πειστική εξήγηση για το πού οφείλονται. Η συνήθης επιχειρηματολογία περί ανεμβολίαστων ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας, δεν στέκεται σε στέρεες βάσεις, καθώς σε χώρες με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού και με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα, οι θάνατοι είναι μικρότεροι.

Διαψεύστηκαν θεωρίες

Τα δύο χρόνια που η πανδημία που προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς στον πλανήτη, διαψεύστηκαν προσδοκίες και θεωρίες. Η έννοια της «ανοσίας της αγέλης» που θα μπορούσε να σταματήσει τον ιό έχει ξεχαστεί, στον απόηχο των νέων παραλλαγών, της εξασθένησης της ανοσίας και των αντιεμβολιαστών.

Όμως ο κοροναϊός δεν είναι πλέον νέος. Πριν από δύο χρόνια χτύπησε την ανθρωπότητα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων συναντούσε κάτι το απρόσμενο. Ολόκληρος ο πληθυσμός του πλανήτη -7,9 δισ. άνθρωποι- ήταν επιρρεπείς στη μόλυνση.

Πλέον, πολλές χώρες προχωρούν σε άρση των μέτρων, σταματάει η τηλεργασία και οι πτήσεις γεμίζουν.

Η κανονικότητα

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν εάν η «κανονικότητα» μπορεί να διαρκέσει ή εάν μια άλλη οπισθοδρόμηση φαίνεται στον ορίζοντα. Προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ιό και τα εμβόλια: Πόσο γρήγορα μειώνεται η ανοσία έναντι της Όμικρον; Πόσες ήπιες λοιμώξεις δεν αναφέρθηκαν ποτέ; Πόσοι άνθρωποι μολύνθηκαν αλλά δεν είχαν συμπτώματα; Για να βρουν ενδείξεις, χρησιμοποιούν δεδομένα υγείας από άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία και η Νότια Αφρική.

Ωστόσο, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει κάποιου είδους «ασπίδα», πολλά άτομα δεν προστατεύονται. Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανοσία του πληθυσμού, εκατοντάδες εκατομμύρια εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι.

Ο Άντριου Πέκοτζ, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins, ανησυχεί ότι οι άνθρωποι – ιδιαίτερα οι μη εμβολιασμένοι επιζώντες – μπορεί να έχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. «Σε έναν ιδανικό κόσμο, τα μη εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν με Όμικρον θα έκαναν ουρές για ένα εμβόλιο», τόνισε.

Για τις μάσκες

«Δεν έχουμε φτάσει τα απαραίτητα ποσοστά εμβολιασμού για να πετάξουμε τις μάσκες»,  είπε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των μέτρων τόνισε, μιλώντας στο MEGA,  ότι: «Η κάθε χώρα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις. Η Δανία πέταξε τις μάσκες, αλλά έχει 90% εμβολιασμένους, και σε ποσοστό 85% οι άνω των 60 έχουν κάνει την 3η δόση. Εμείς αυτά τα ποσοστά δεν τα έχουμε, άρα δεν μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες. Δεν έχουμε φτάσει τα απαραίτητα ποσοστά».

«Αυτή τη στιγμή ό,τι και να συμβεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε τα πρωτόκολλα, τα καινούργια αντιικά, τα εμβόλια που έχουν προχωρήσει. Με το καινούργιο εμβόλιο μπορούν όσοι δεν είχαν πειστεί με τα προηγούμενα, μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Θεωρώ ότι πρέπει να πάει σε όλες τις χώρες», συνέχισε.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Κινούμενη βόμβα 120.000 κρουσμάτων – Κι αν δεν βγει το καλό σενάριο;

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Τα συμπληρώματα διατροφής δεν βοηθούν, επιβεβαιώνει νέα μελέτη

Must in

Αντρίγια Ζίβκοβιτς: Το τεράστιο κεφάλαιο του ΠΑΟΚ και η προστιθέμενη αξία που δίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία κόντρα στην ΑΕΚ και θεωρείται ένας από τους καλύτερους ξένους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο