Μητσοτάκης στη DW: Κυρώσεις αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία – Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας
Ένας πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητές αλλά μόνο ηττημένους, τονίζει ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην DW
Θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει την εισβολή στην Ουκρανία τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ταυτόχρονα ότι είναι υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και της διπλωματίας με τη Ρωσία.
Σοβαρότατες κυρώσεις και ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου, ο Κυράκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Αναστασοπούλου επισημαίνει ότι ακόμα δεν υπάρχουν απτές κινήσεις και ενδείξεις αποκλιμάκωσης ενώ και στο πλαίσιο της επίσκεψης Δένδια και των συνομιλιών με τον Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνει ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητές αλλά μόνο ηττημένους.
Ερωτηθείς για το αν η Δύση έχει ευθύνες που δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του Κρεμλίνου για την ασφάλειά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφεύγοντας να κάνει κάποιο ευρύτερο σχόλιο αρκείται να σημειώσει όπως είχε πει και στον πρόεδρο Πούτιν ότι «η Ρωσία πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης».
Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Ειρ. Αναστασοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, έρχεστε από τις Βρυξέλλες, υπάρχει ενημέρωση για το τι γίνεται αυτήν τη στιγμή στα σύνορα, στην ουκρανική μεθόριο, γιατί οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Ποια είναι η δική σας εικόνα;
Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι αρκετά συγκεχυμένη και δεν νομίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική κινητοποίηση ρωσικών στρατευμάτων. Δεν έχουμε ακόμη κάποιες απτές ενδείξεις ότι έχουμε κινήσεις αποκλιμάκωσης. Είχαμε την ευκαιρία χθες στις Βρυξέλλες να επαναλάβουμε την ενότητα της ΕΕ, την απόλυτη συμπόρευση και συστράτευσή μας με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας. Νομίζω ότι το πλαίσιο έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια. Θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει το δρόμο της εισβολής και της αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ελπίζουμε και θέλουμε να κρατήσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας ανοιχτούς με τη Ρωσία.
Ειρ. Αναστασοπούλου: Ο κ. Δένδιας είναι σήμερα στη Μόσχα…
Κ. Μητσοτάκης: Βρέθηκε στη Ρωσία σε συζήτηση με τον ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ. Δεν έχω ακόμη ενημέρωση, όμως μετέφερε αυτό που νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται. Ότι σε πιθανή κλιμάκωση της κρίσης δεν θα υπάρχουν νικητές, θα υπάρχουν μόνο ηττημένοι. Κατά συνέπεια προσβλέπουμε σε απτές κινήσεις και ενδείξεις αποκλιμάκωσης, διατηρούμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, είτε μιλάμε για διμερείς επικοινωνίες χωρών-μελών της ΕΕ, είτε μιλάμε για το σχήμα της Νορμανδίας με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, είτε μιλάμε για τον ΟΑΣΕ, και ελπίζουμε για το καλύτερο, να πρυτανεύσει η λογική.
Η Ρωσία πρέπει να είναι στο πλαίσιο αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης
Ειρ. Αναστασοπούλου: Θεωρείτε δηλαδή ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία..
Κ. Μητσοτάκης: Πάντα υπάρχει χώρος για τη διπλωματία, πόσο μάλλον όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επιπτώσεις από μια περαιτέρω κλιμάκωση θα είναι δραματικές.
Ειρ. Αναστασοπούλου: Ορισμένοι παρατηρητές είναι της άποψης ότι η Δύση δεν πήρε και τόσο στα σοβαρά τις ευαισθησίες, τις ανησυχίες όλη αυτήν την περίοδο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πόσο ανταποκρίνεται στην αλήθεια κατά τη γνώμη σας;
Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση, δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο αναλυτικό σχόλιο τώρα. Θα περιοριστώ να πω αυτό που υποστήριξα όταν βρέθηκα στο Σότσι και συνάντησα τον πρόεδρο Πούτιν, ότι η Ρωσία πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης.
Ειρ. Αναστασοπούλου: Εν κατακλείδι, ποιο λοιπόν θα πρέπει να είναι το μήνυμα από αυτή τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου σε μιαν ανασφαλή Ευρώπη;
Κ. Μητσοτάκης: Η Διάσκεψη του Μονάχου είναι πάντα μια ευκαιρία συνάντησης και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Νομίζω ότι το επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ, που προφανώς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν το καλύτερο δυνατόν.
- Πολυτεχνείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τριήμερο των εκδηλώσεων – Πότε κλείνουν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας
- ΠΑΣΟΚ για Μαξίμου: Απαξιώνουν το ΕΣΥ – Δεν θέλουν να στηρίξουν τη δημόσια υγεία λόγω της ιδεοληψίας τους
- Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία μπορεί να είναι χειρότερος από τον αναμενόμενο
- Social Media: Κορυφαίες ενημερωτικές ιστοσελίδες βάζουν Χ στο Twitter
- Η Superleague θέλει 65 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης σεζόν
- Τραμπ και Μπάιντεν τρώνε, ταξιδεύουν και διασκεδάζουν μαζί χάρη στο AI [Βίντεο]