ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγματα στην κεντροδεξιά – Ασάφεια για τις κυβερνητικές συνεργασίες
Οι δηλώσεις Γιώργου Τσίπρα πως δεν είναι αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ η κεντροδεξιά που δεν στηρίζει Μητσοτάκη. Το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμάτων από μια τυπική μέρα
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Μέχρι τώρα η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ όπως επισήμως προβάλεται και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα είναι η «προοδευτική διακυβέρνηση» και στο πλαίσιο αυτό ουσιαστικά υπονοείται μια κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ.
Η Δεξιά και η αντίληψη Μητσοτάκη
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να αναιρεί αυτή τη γραμμή φαίνεται να διευρύνει τα όριά της, προσδοκώντας και προσβλέποντας στον διεμβολισμό της ΝΔ και την προσέλκυση κεντροδεξιών δυνάμεων που δεν βρίσκονται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για παράδειγμα χτες στη Βουλή κατά την παρέμβασή του για τον ΕΦΚΑ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε με νόημα ότι «δεν θα λέω πια «κυβέρνηση Μητσοτάκη» ή «δεξιά», αλλά «αντίληψη Μητσοτάκη». Τα ίδια έκαναν και το 90-93, που θέλουν να καταστήσουν το κράτος πελάτη ιδιωτικών συμφερόντων».
Θα έλεγε κανείς ότι ο κ. Τσίπρας είτε επιχειρεί να διεμβολίσει τη ΝΔ, είτε να φέρει σε δύσκολη θέση το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, παίζοντας με τα αντιμητσοτακικά αντανακλαστικά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Δεν είναι τυχαίο ότι ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας επιχείρησε ένα διαχωρισμό ανάμεσα γενικά στη δεξιά ακόμα και στην κυβέρνηση της ΝΔ και ουσιαστικά ταύτισε τον κ. Μητσοτάκη μόνο με την τριετή διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η προοδευτική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Σκάι ότι προοδευτικές κυβερνήσεις φτιάξανε το ΑΣΕΠ και τη Διαύγεια. Πρόκειται για σαφή τοποθέτηση που παραπέμπει σε ότι αφορά το πολύ πρόσφατο παρελθόν στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου την οποία και πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να θέλει να αγκαλιάσει στο όνομα του «προοδευτικού προσήμου» παρά το γεγονός ότι υπήρξε η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση. Άλλωστε το τελευταίο δεν αποτελεί εμπόδιο από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ηγήθηκε της κυβέρνησης του τρίτου μνημονίου.
Σε αυτές πάντως τις αναζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που χοντρικά και σχηματικά θα μπορούσε να διατυπωθεί με το δίπολο «Μητσοτάκης ή πρόοδος» ο Γιώργος Τσίπρας ήρθε χτες να δώσει μια παραπέρα ώθηση καθώς διεύρυνε τα όρια των συγκλίσεων που επιζητεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άφησε ως ενδεχόμενο του μέλλοντος ανοιχτό το ζήτημα της συνεργασίας «με ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς που δεν είναι με τον κ. Μητσοτάκη».
Θα μπορούσε να συνεργαστεί με ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς
«Για εμάς εχθρός δεν είναι το ΚΙΝΑΛ, αντίπαλος πολιτικός δηλαδή είναι αυτή η απαράδεκτη κυβέρνηση της ΝΔ. Και να σας το πάω και παραπέρα δεν θεωρούμε αντίπαλο ούτε καν ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς όσο δεν είναι μαζί με τον κ. Μητσοτάκη» είπε ο Γιώργος Τσίπρας τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα στην επισήμανση ότι διαχωρίζει τη ΝΔ στα δύο τόνισε ότι «είναι προφανές ότι δεν είναι όλοι ίδιοι εδώ υπάρχει μια πολιτική που δεν έχει μέλλον πέρα από τη χώρα ούτε για τη ΝΔ δεν έχει μέλλον».
Στο ερώτημα αν «με αυτό το κομμάτι της Κεντροδεξιάς που το διαχωρίζετε θα μπορούσατε υπό κάποιες συνθήκες εθνικές ακόμα και να συνεργαστείτε;» ο Γιώργος Τσίπρας απάντησε:
Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στο χώρο της κεντροδεξιάς
«Γενικά στο μέλλον ναι, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Στην Ελλάδα για να αλλάξουν πράγματα χρειάζεται να υπάρξουν πολιτικές που αναγκαστικά πρέπει να έχουν μια κάποια διακομματική συναίνεση το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και κομμάτια του δημοκρατικού Κέντρου, της δημοκρατικής κεντροδεξιάς. (Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε) με ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς που δεν είναι με τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στο χώρο της Κεντροδεξιάς».
Διαβάστε επίσης – ΣΥΡΙΖΑ: Ακροβασίες μεταξύ ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού
Διαβάστε επίσης – ΣΥΡΙΖΑ: Τα «κακά παιδιά» δοκιμάζουν τον Τσίπρα
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αίσθηση όπως ήταν φυσικό αν και ο ίδιος ο Γιώργος Τσίπρας επιχειρεί να ανασκευάσει κάνοντας λόγο για μονταζιέρα από τα «ΜΜΕ της λίστας Πέτσα» τονίζοντας ότι «ρητά αντιτίθεμαι σε οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ καθώς και σε σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης τεχνοκρατών που διακινούνται το τελευταίο διάστημα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σαφές στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να διαμορφώνεται μια πιο «πλατιά» αντιμητσοτακική γραμμή που ομολογείται ότι απευθύνεται σε ένα τμήμα της ΝΔ.
Το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας
Υπ’ αυτή την έννοια θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή σε μια αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, -στο πλαίσιο των οργανωτικών αλλαγών που προωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για εσωκομματικά δημοψηφίσματα- ότι η βάση του κόμματος θα αποφανθεί μέσω δημοψηφίσματος για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Διερωτάται κανείς αν έχει νόημα μια τέτοια δήλωση αν ο κ. Τσίπρας μιλάει μόνο για μια μετεκλογική συνερασία με το ΚΙΝΑΛ ή άλλες δυνάμεις από τη δημοκρατική αντιπολίτευση. Από τη στιγμή που είναι διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τον οποίο απευθύνεται στο λαό ζητώντας την ψήφο του γιατί μετά να θέσει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα αυτή την επιλογή;
Ή μήπως πίσω από αυτή τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα υπονοείται αυτό στο οποίο «ρητά αντιτίθεται» στη διευκρινιστική του δήλωση ο Γιώργος Τσίπρας για «συνεργασία με τη ΝΔ», «οικουμενική κυβέρνηση» ή «κυβέρνηση τεχνοκρατών» αλλά χωρίς να αποκλείει στο μέλλον μια κυβερνητική συνεργασία με την «δημοκρατική κεντροδεξιά» που «δεν είναι με τον κ. Μητσοτάκη»;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις