Τουρκία: «Γκρίζες ζώνες» και μπαράζ παραβιάσεων
Ολοι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε αύξηση και αναβάθμιση των προκλήσεων στο Αιγαίο προχωράει η Τουρκία το πρώτο δίμηνο του 2022. Είναι πρόδηλο ότι η παραπάνω πρακτική αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού της Αγκυρας και συνδυάζεται με την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τον πρωτοφανή και ανυπόστατο ισχυρισμό περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας των μεγάλων ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Ολοι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου αξιολογούν τη μεταβολή της τουρκικής στάσης και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι εξαπλάσιες και εφταπλάσιες για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι.
Τον περσινό Ιανουάριο τουρκικά αεροσκάφη είχαν προχωρήσει σε 66 παραβιάσεις και φέτος σε 380 και αντίστοιχα τον Φεβρουάριο σε 46 και τώρα σε 340.
Η χρήση των drones
Το νέο στοιχείο αυτών των προκλήσεων είναι ότι οι Τούρκοι πλέον χρησιμοποιούν συστηματικά τα UAV’s είτε για παραβιάσεις είτε και για υπερπτήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 380 παραβιάσεις του Ιανουαρίου οι 140 έγιναν από τουρκικά UAV’s και τον Φεβρουάριο από τις 340 οι 179 έγιναν από μη επανδρωμένα.
Οι Τούρκοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 2 UAV’s σχεδόν κάθε μέρα. Δηλαδή δεν χρησιμοποιούν ακόμη σμήνη μη επανδρωμένων αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει να το κάνουν στο μέλλον αφού διαθέτουν πολλά.
Τα τουρκικά UAV’s απογειώνονται συνήθως από τη βάση του Ντάλαμαν στη νοτιοανατολική Τουρκία ή από τη βάση της κατεχόμενης Κύπρου και κινούνται είτε προς το Καστελλόριζο είτε προς τα Δωδεκάνησα. Εχουν παρατηρηθεί όμως και είσοδοι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, απέναντι από τη Λέσβο.
Κατακόρυφη αύξηση καταγράφεται και στις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά, αφού φέτος σε δύο μήνες οι υπερπτήσεις έχουν φτάσει στις 24, δηλαδή ήδη στον μισό αριθμό των 48 περσινών. Οι 11 απ’ αυτές έχουν γίνει από UAV’s.
Tα τουρκικά μαχητικά και τα UAV’s με τις υπερπτήσεις εξακολουθούν να «σημαδεύουν» ελληνικά νησιά που επιχειρούν παγίως να τα «γκριζάρουν» όπως η Παναγιά, οι Οινούσσες και τελευταία η Κανδελιούσσα (9 UAV’s έχουν πετάξει) ή να αμφισβητήσουν την επήρειά τους σε υφαλοκρηπίδα, όπως Καστελλόριζο, Στρογγύλη, Ρω.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις