Κυριάκος Μητσοτάκης – Καμάλα Χάρις: Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης
Στο φόντο της συνάντησής τους, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί την επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, πιθανή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022
Όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ακόμη, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA).
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, η πλευρά των ΗΠΑ συμμερίζεται την εντύπωση πως η Αθήνα έχει πλέον αυξημένη στρατηγική σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως, όπως ελέχθη, στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ φέρονται να στηρίζουν αναφανδόν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου, ιδίως σε μία περίοδο, που η συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ είναι επίκαιρη στο φόντο και της έντασης στα ρωσο – ουκρανικά σύνορα. Είναι σαφές, εξάλλου, πως το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Αιγύπτου είναι πλέον απόλυτη προτεραιότητα των σχέσεων Αθήνας – Καΐρου, όπως μαρτυρά και η δρομολόγηση για τις επόμενες ημέρες τηλεδιάσκεψης για το θέμα με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου.
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, κατά πληροφορίες, την Κάμαλα Χάρις για την παράλογη κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής σε ό,τι αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως προκύπτει, δε, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς όλους τους εταίρους και συμμάχους πως τυχόν βελτίωση των Ελληνοτουρκικών και κατ΄ επέκταση ευρωτουρκικών σχέσεων καθίσταται πολύ δύσκολη όσο συνεχίζεται η ίδια ρητορική. Πάντως και παρά την κλιμάκωση της εμπρηστικής τουρκικής ρητορικής στην κυβέρνηση τονίζουν πως οι δίαυλοι ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν ανοιχτοί καθώς Αθήνα και ‘Αγκυρα συνομιλούν για μία σειρά θεμάτων από τον τουρισμό έως τις καθαυτές διερευνητικές επαφές.
Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το ραντεβού Μητσοτάκη – Χάρις επιβεβαίωσε εκ νέου το ζωηρό, όπως μεταφέρεται, αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας, ιδίως στον τομέα των υποδομών και εν προκειμένω για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Στο φόντο της συνάντησης αυτής, εξάλλου, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πιθανή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Αθήνα αποκομίζει την εντύπωση πως τα διπλωματικά κανάλια παραμένουν ανοιχτά, παρά την κλιμάκωση που διαπιστώνεται στο πεδίο. Τονίζεται, επίσης, πως η ενότητα στο ευρωατλαντικό οικοδόμημα δεν αμφισβητείται, αλλά και ότι η Ρωσία θα έλθει αντιμέτωπη με αυστηρές συνέπειες, εφόσον η ένταση καταλήξει σε ένοπλη σύρραξη.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις