Κρίση στην Ουκρανία: Θεαματική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας διαπιστώνει ο ΟΑΣΕ
Η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται. Τι διαπιστώνει ο ΟΑΣΕ, νέα έκρηξη στο Λουγκάνσκ το βράδυ της Παρασκευής.
Μαίνεται η κρίση στην Ουκρανία, με τον πλανήτη να παρακολουθεί ανήσυχος τις εξελίξεις.
Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπιστώνουν «θεαματική αύξηση» των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπου αναμετρώνται φιλορώσοι αυτονομιστές και κυβερνητικά στρατεύματα από το 2014.
Κατέγραψαν «θεαματική αύξηση» των εχθροπραξιών κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΕ, εκτιμώντας πως το επίπεδο της βίας πλέον έχει επανέλθει εκεί όπου βρισκόταν πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2020 για την εδραίωση της εκεχειρίας.
Έκανε λόγο για 222 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων 135 «εκρήξεων», έναντι 189 την Τετάρτη και 24 την Τρίτη.
- Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: «Το 40 ως 50% των δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα έχει λάβει θέση επίθεσης» λέει το Πεντάγωνο
Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που επίσης ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ο Οργανισμός έκανε λόγο για 648 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 519 «εκρήξεων», έναντι 402 την Τετάρτη και 129 την Τρίτη.
Ο ΟΑΣΕ «καλεί τα μέλη να τηρούν αυστηρά όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις», καθώς και «να εργαστούν για την άμεση αποκλιμάκωση για χάρη των αθώων αμάχων και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου που συνεχίζουν να υποφέρουν εξαιτίας αυτής της σύρραξης», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Οργανισμός, στον οποίο είναι μέλη τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ, ανέπτυξε αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία το 2014, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα και το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή γνωστή επίσης με την ονομασία Ντονμπάς. Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο.
Νέα έκρηξη
Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη του Λουγκάνσκ, στην ομώνυμη αυτοανακηρυχθείσα «δημοκρατία» της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.
Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 40 λεπτά αφότου αναφέρθηκε μια πρώτη, σε αγωγό φυσικού αερίου, κοντά στην πόλη.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
🇷🇺⚡⚡A powerful explosion thundered in Luhansk#Donbass #Ukraine pic.twitter.com/JEN0yluXdI
— The Rage X – Conflict News (@the_ragex) February 18, 2022
Η εκτίμηση Μπάιντεν
«Πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.
«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;