Μετανάστες: Διαδήλωσαν στο Σύνταγμα ενάντια στις επαναπροωθήσεις και τον νόμο Μηταράκη
Συγκέντρωση ενάντια στις επαναπροωθήσεις και τις συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο Σύνταγμα. Τι καταγγέλλουν οι οργανώσεις των μεταναστών και τα συνδικάτα.
Διαμαρτυρία ενάντια στις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο Σύνταγμα, ενώ οι διαδηλωτές τάχθηκαν απέναντι στις συμφωνίες του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη με τις κυβερνήσεις του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν.
Τη συγκέντρωση είχε καλέσει το Συμβούλιο Δικαιωμάτων Αποδήμων Μπαγκλαντές – Τμήμα Ελλάδος με την στήριξη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ενάντια στις επαναπροωθήσεις (τα pushbacks, όπως έχουν γίνει γνωστές μέσα και από δημοσιεύματα διεθνών μέσων) και τις απελάσεις, ζητούσαν να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες, ενώ κατήγγειλαν τις συμφωνίες με τις κυβερνήσεις Μπαγκλαντές και Πακιστάν.
Οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα τόνιζαν ότι τα ίδια αιτήματα θα τεθούν ξανά στο προσκήνιο στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 19 Μαρτίου, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Να σημειώσουμε ότι για το θέμα με τις συμφωνίες για τις «νομιμοποιήσεις» και τις απελάσεις, έχει τοποθετηθεί και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που σε αιχμηρή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι μετανάστες εργάτες σύγχρονοι σκλάβοι των εργοδοτών με εκβιαστικά συμβόλαια εποχικής εργασίας 9 μηνών σε συνθήκες κάτεργων τύπου Μανωλάδας όπως προωθεί τώρα η κυβέρνηση με διμερείς συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.
Ζητάμε να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν έγγραφα και δουλειά οι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Δεν θα επιτρέψουμε τις μαζικές απελάσεις μεταναστών εργατών που ζουν και εργάζονται στην χώρα».
Το ΕΚΑ καλεί τους μετανάστες εργάτες που μένουν στην Ελλάδα να οργανωθούν στα σωματεία ενώ απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του για μαζική συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη στις 15.00 στην Ομόνοια.
Δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση στο Σύνταγμα
Γιατί μεταναστευτικές οργανώσεις και συνδικάτα αντιτίθενται στις συμφωνίες με Μπαγκλαντές – Πακιστάν
Οργανώσεις των μεταναστών και συνδικάτα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αντιτίθενται στις συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των Μπαγκλαντές και Πακιστάν. Το υπουργείο Μεταναστευσης προτίθεται να υπογράψει διμερείς συμφωνίες που προβλέπουν την μετανάστευση για εννιά μήνες τον χρόνο σε πολίτες του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν με σκοπό την εποχική εργασία.
Σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της σημερινής συγκέντρωσης, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα», την Ένωση Μεταναστών Εργατών, το Συμβούλιο Δικαιωμάτων Μπαγκλαντεσιανών της Διασποράς – Τμήμα Ελλάδος, της ΚΕΕΡΦΑ, του ΕΚΑ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Ο Σέιχ Γκίαζ, εκ μέρους του Συμβουλίου Δικαιωμάτων Μπανγκλαντεσιανών της Διασποράς, είπε: «κάποιος μετανάστης που είναι εδώ 5 και 6 χρόνια βρίσκεται ακόμα χωρίς χαρτιά. Κάποιος που δουλεύει παράνομα, αν αρρωστήσει, δεν μπορεί να πάει στο νοσοκομείο. Πεθαίνει χωρίς χαρτιά.
Από το Μπανγκλαντές υπάρχουν περίπου 12.000 εργάτες χωρίς χαρτιά. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να νομιμοποιηθούν αυτοί οι εργάτες. Ο κύριος Μηταράκης έκανε συμφωνία να έρχονται εργάτες από το Μπανγκλαντές. Εμείς λέμε να νομιμοποιηθούν πρώτα όσοι είναι εδώ και μετά αν χρειάζεται να έρθουν και άλλοι, είναι καλοδεχούμενοι. Πρέπει να σταματήσουν τα pushbacks και οι απελάσεις. Εμείς θα κάνουμε διαδήλωση στο Σύνταγμα την Κυριακή για να πούμε στοπ. Έρχονται άνθρωποι από την Τουρκία και τους σπρώχνουν μέσα στη θάλασσα για να τους στείλουν πίσω».
Η θέση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
«Όσοι παρακολουθούμε τα ζητήματα μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν ακούσαμε τις προθέσεις του υπουργού», είπε ο Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής ΙΝΕ – ΓΣΕΕ.
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καταρρίπτονται οι μύθοι ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει νομιμοποιήσεις μεταναστών. «Θα το θέλαμε πολύ», έλεγαν «αλλά το απαγορεύει η νομοθεσία της ΕΕ και κυρίως το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο». Αυτό βέβαια είναι απλώς ένα κείμενο προθέσεων. Άλλωστε πέρσι Ιταλία νομιμοποίησε 250.000 μετανάστες.
Θέλει όμως προσοχή γιατί στον νόμο που θα έρθει για ψήφιση θα υπάρχουν παγίδες. Δεν αποκλείεται να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους να πάρουν χαρτιά και να υπαχθούν στο πρόγραμμα για εποχική εργασία και να τους υποχρεώσει να χάσουν δικαιώματα που έχουν ήδη αποκτήσει με τα χίλια ζόρια, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση», τόνισε.
«Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι πως για να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από απελάσεις», συμπλήρωσε.
«Στοχοποιημένες απελάσεις»
«Δεν είναι τυχαίο που τον Δεκέμβρη, στη διαδικασία προετοιμασίας αυτής της διμερούς σύμβασης με το Μπαγκλαντές έγιναν στοχοποιημένες απελάσεις ώστε να εκβιαστούν οι μετανάστες που βρίσκονται εδώ, ενδεχομένως να παραιτηθούν από δικαιώματα που έχουν και να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα… Η άδεια διαμονής εποχικής εργασίας για ανθρώπους θα σημάνει αύξηση της εξάρτησης από τον εργοδότη. Η απασχόλησή τους θα γίνεται πλέον με όρους καταναγκαστικής εργασίας, χωρίς τη δυνατότητα να μετακινηθούν ελεύθερα στη χώρα, να αλλάξουν νομό, επάγγελμα».
«Τέλος, μέχρι τώρα η εποχική εργασία αφορά μόνο τον αγροτικό τομέα. Τώρα με πρόσχημα τους 15.000 μόνιμα εγκατεστημένους Μπαγκλαντεσιανούς θα εισέλθει η έννοια της εποχικής εργασίας, και πολύ φοβάμαι και του εργόσημου, σε κλάδους που μέχρι τώρα δεν έχει εισαχθεί: τουρισμός, επισιτισμός και βιοτεχνία. Θέλει λοιπόν πολύ προσοχή να δούμε με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία… Να απαιτήσουμε να δοθούν χαρτιά στους ανθρώπους που μένουν στη χώρα μας και εργάζονται ανελλιπώς», είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις