Η ανοσία της αγέλης πάει… περίπατο: Αρκεί για το μέλλον η γραμμή άμυνας που έχει «χτιστεί»;
Πολλές χώρες προχωρούν σε άρση των μέτρων, σταματάει η τηλεργασία και οι πτήσεις γεμίζουν
Το κύμα της μετάλλαξης «Όμικρον», που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενίσχυσε παράλληλα και τις άμυνες έναντι νέων παραλλαγών, με τους επιστήμονες να αισιοδοξούν πως μελλοντικές απειλές της πανδημίας θα αφήσουν μικρότερο αποτύπωμα.
Όπως τονίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια μεμονωμένα ανοσοποιητικά συστήματα αναγνωρίζουν πλέον τον ιό και είναι προετοιμασμένα να τον καταπολεμήσουν εάν συναντήσουν την Όμικρον ή ακόμα και μια άλλη παραλλαγή.
Σε αυτό έχει συμβάλει το εμβόλιο με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, καθώς και οι λοιμώξεις. Συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ, επισημαίνεται πως -σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα- το 73% των Αμερικανών έχει, προς το παρόν, ανοσία στην Όμικρον, την κυρίαρχη παραλλαγή, και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 80% μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Αυτή η αυξημένη ανοσία, θα μπορούσε να αποτρέψει ή να κάνει πιο ήπιες πιθανές νέες λοιμώξεις σε προστατευμένα άτομα, καθώς και να μειώσει το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί συνολικά, βάζοντας «στοπ» σε νέα κύματα. Παράλληλα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ που βρίσκονταν στο «κόκκινο» θα πάρουν μια ανάσα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλί Μοκντάντ «έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό και ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε».
Ο κοροναϊός -με την Όμικρον και τις νέες παραλλαγές που θεωρείται βέβαιο ότι θα εμφανιστούν- παραμένει επικίνδυνος. Εξακολουθεί να μολύνει περισσότερους από 130.000 Αμερικανούς και σκοτώνει πάνω από 2.000 καθημερινά. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμένουν ευάλωτοι.
Και -όπως τονίζεται- θα υπάρξουν νέα κύματα. Η έννοια της «ανοσίας της αγέλης» που θα μπορούσε να σταματήσει τον ιό έχει ξεχαστεί, στον απόηχο των νέων παραλλαγών, της εξασθένησης της ανοσίας και των αντιεμβολιαστών.
Ανάγκη για εμβολιασμό
Όμως ο κοροναϊός δεν είναι πλέον νέος. Πριν από δύο χρόνια χτύπησε την ανθρωπότητα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων συναντούσε κάτι το απρόσμενο. Ολόκληρος ο πληθυσμός του πλανήτη -7,9 δισ. άνθρωποι- ήταν επιρρεπείς στη μόλυνση.
«Είμαι αισιόδοξος, ακόμα κι αν έχουμε μια αύξηση το καλοκαίρι, τα κρούσματα θα αυξηθούν, αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι όχι» είπε ο Μοκντάντ.
Την ίδια ώρα, πολλές χώρες προχωρούν σε άρση των μέτρων, σταματάει η τηλεργασία και οι πτήσεις γεμίζουν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν εάν η «κανονικότητα» μπορεί να διαρκέσει ή εάν μια άλλη οπισθοδρόμηση φαίνεται στον ορίζοντα. Προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ιό και τα εμβόλια: Πόσο γρήγορα μειώνεται η ανοσία έναντι της Όμικρον; Πόσες ήπιες λοιμώξεις δεν αναφέρθηκαν ποτέ; Πόσοι άνθρωποι μολύνθηκαν αλλά δεν είχαν συμπτώματα; Για να βρουν ενδείξεις, χρησιμοποιούν δεδομένα υγείας από άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία και η Νότια Αφρική.
Ωστόσο, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει κάποιου είδους «ασπίδα», πολλά άτομα δεν προστατεύονται. Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανοσία του πληθυσμού, εκατοντάδες εκατομμύρια εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι.
Ο Άντριου Πέκοτζ, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins, ανησυχεί ότι οι άνθρωποι – ιδιαίτερα οι μη εμβολιασμένοι επιζώντες – μπορεί να έχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. «Σε έναν ιδανικό κόσμο, τα μη εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν με Όμικρον θα έκαναν ουρές για ένα εμβόλιο», τόνισε.
Επίσης, η εκτίμηση για την προστασία απέχει πολύ από τα επιστημονικά δεδομένα. Είναι ένας κινούμενος στόχος, καθώς η ανοσία μειώνεται και νέες παραλλαγές κυκλοφορούν. Η προστασία διαφέρει ευρέως από άτομο σε άτομο και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι δεν προστατεύονται καθόλου.
«Μπορεί να είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση για τους επόμενους μήνες, αλλά με τη μείωση της ανοσίας δεν θα πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο», επεσήμανε ο Μοκντάντ.
Παράλληλα, ένα μειονέκτημα του να βασιζόμαστε στη φυσική ανοσία είναι ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική και πιο ικανή να διαφεύγει της προστασίας τόσο των εμβολίων όσο και των παλαιότερων μολύνσεων.
Πηγή: Associated Press
- Ο Φρανκ Άουερμπαχ, ο κορυφαίος παραστατικός ζωγράφος που διέφυγε από τους Ναζί, πέθανε στα 93 του
- Τόμας Γουόκαπ: Το πιο χρήσιμο μηδενικό!
- Λίβανος: Το Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης – Τουλάχιστον έξι νεκροί κοντά στη Βηρυτό
- Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκίνησε τώρα, τώρα απλώς πέφτουν οι τίτλοι τέλους
- Αρκάς: Μια καλημέρα με αέρα… μετανάστευσης
- Ο πονοκέφαλος του Χατζηδάκη, θα πούμε το νερό, νεράκι και το φαί, φαγάκι