Ιταλία: Δύο χρόνια με κοροναϊό – Η χώρα «ασθενής μηδέν» της Δύσης
Ο Ματία Μαέστρι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με κοροναϊό δύο χρόνια πριν στην Ιταλία.
- Βόμβα τα ενοίκια για το εμπόριο – Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από τη στιγμή που ο Ματία Μαέστρι εντοπίστηκε θετικός στον κοροναϊό στην Ιταλία.
Όπως θυμίζει στην ανταπόκρισή του ο Κρίστιαν Μαυρής για την ΕΡΤ, στις 20 Φεβρουαρίου του 2020 αυτός ο 38χρονος διευθυντής εταιρείας του χωριού Κοντόνιο της βόρειας Ιταλίας νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ με υψηλό πυρετό και σοβαρή πνευμονία.
Η αναισθησιολόγος Αναλίζα Μαλάρα προέβη σε τεστ στον Μαέστρι και εκεί για πρώτη φορά διαγνώστηκε ο κοροναϊός και στον Δυτικό κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεστ πραγματοποιήθηκαν αψηφώντας τις οδηγίες του ιταλικού υπουργείου Υγείας, οι οποίες εκείνη την εποχή ήθελαν τα τεστ να πραγματοποιούνται μόνο σε όσους προέρχονταν από την Κίνα.
Τα απανωτά lockdown
Σε μια κατάσταση χάους, από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν lockdown τα οποία μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πέρασαν από τοπικά (22 Φεβρουαρίου 2020) σε περιφερειακά (25 Φεβρουαρίου 2020) και ύστερα σε όλη την ιταλική επικράτεια (11 Μαρτίου 2020).
Ο Ματία Μαέστρι έμεινε στην εντατική για 18 ημέρες, ανάρρωσε, και είδε από ένα παράθυρο την έγκυο γυναίκα του πριν φύγει για να γεννήσει την κόρη τους, Τζούλια. Όμως, όπως ξέρουμε, πάρα πολλοί άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί. Γι’ αυτό η σημερινή ημερομηνία αποτελεί ορόσημο: αν ο Ματία αποτέλεσε τον «ασθενή μηδέν» για την Ιταλία, η Ιταλία αποτέλεσε τον «ασθενή μηδέν» για τον Δυτικό κόσμο.
Οι εικόνες όπως αυτή με το στρατιωτικό κομβόι να μεταφέρει φέρετρα στο κέντρο του Μπέργκαμο ή των κέντρων των Ιταλικών πόλεων να είναι απολύτως άδεια θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες των Ιταλών, και όχι μόνο.
Δύο χρόνια μετά, η Ιταλία βρίσκεται λίγα βήματα πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων και της κατάστασης εκτάκτης ανάγκης. Αυτό, αφού κοντεύει να φτάσει τον απίστευτο αριθμό των 153.000 θυμάτων Covid-19 και μόνον εφόσον εμβολίασε με τουλάχιστον μια δόση πάνω από το 91% του πληθυσμού της άνω των 12 ετών.
Το οικονομικό κόστος του κοροναϊού
Πέρα από το ανθρώπινο, η Ιταλία αντιμετώπισε κι ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για να βγει από την πανδημία. Σε σημερινό της αφιέρωμα, η εφημερίδα La Repubblica υπογραμμίζει πως το κόστος των προμηθειών και προσωπικού που (μέχρι στιγμής) αντιμετώπισε η επιτροπή διαχείρισης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ανέρχεται σε 4.36 δις ευρώ, ενώ σε περίπου 5 δις ευρώ είναι το κόστος των 133 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, τα οποία έχουν ήδη χορηγηθεί.
Οι Περιφέρειες αντιμετώπισαν και αυτές οικονομικό κόστος δυσανάλογο σε σχέση με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Λάτιο και Εμίλια Ρομάνια, για παράδειγμα, ξόδεψαν μέχρι στιγμής πάνω από 800 εκ. ευρώ έκαστη για την αντιμετώπιση της πανδημίας (π.χ. ξενοδοχεία Covid, μηχανήματα, κ.λπ.) αλλά η κυβέρνηση έχει βοηθήσει όλες τις Περιφέρειες της επικράτειας με 1.4 δις ευρώ, ένα προφανώς ανεπαρκές ποσόν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το οικογενειακό μπάτζετ δέχτηκε επίσης σκληρό πλήγμα. Σύμφωνα με έρευνα της Iqvia, μεταξύ μασκών και τεστ, μόνο το 2021 οι ιταλικές οικογένειες αντιμετώπισαν έξοδα της τάξης των 283 εκ. ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις