Κέρκυρα: Διασώθηκαν και οδηγήθηκαν στα βαθιά τρεις ζιφιοί που εξόκειλαν σε ακτές
Παραμένει ασαφές γιατί οι τρεις φάλαινες εκβράστηκαν σε ακτή.
Ακόμα ένας ζιφιός εξόκειλε την Τρίτη στη νοτιοδυτική Κέρκυρα, οδηγήθηκε όμως από τους διασώστες στα βαθιά όπως είχε συμβεί και στα προηγούμενα δύο περιστατικά, περίπου στην ίδια περιοχή.
Το είδος του ζιφιού (Ziphius cavirostris), κήτος που καταδύεται σε μεγαλύτερο βάθος από οποιαδήποτε άλλη φάλαινα, έγινε ευρύτερα γνωστό τον Ιανουάριο, όταν ένα τραυματισμένο αρσενικό πέθανε στον Σαρωνικό παρά τις προσπάθειες διάσωσης.
Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» είχε τότε καταγγείλει σοβαρά λάθη και ελλείψεις κατά την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς κάλεσε σε διαβούλευση 18 περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με τη δημιουργία Δικτύου Παρακολούθησης και Διαχείρισης Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας.
Διαβάστε επίσης: Από τι κινδυνεύει πραγματικά ο ζιφιός;
Ο ζιφιός που βρέθηκε το πρωί στην παραλία του Αγίου Γορδίου ήταν και ο μεγαλύτερος από τους τρεις που εντοπίστηκαν στην Κέρκυρα, με μήκος 5 μέτρα.
Εθελοντές δύτες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας ανέφεραν ότι η άτυχη φάλαινα είχε καλή πλευστότητα και δεν έφερε κανένα εξωτερικό τραύμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, οι εθελοντές διασώστες της ΕΜΕΔ και περίοικοι που έσπευσαν στο σημείο, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Αναστασίας Κομνηνού, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν από τα ρηχά το θηλαστικό, το οποίο ως τις 13.30 το μεσημέρι είχε επιστρέψει στα βαθιά και δεν ήταν πλέον ορατό από την ακτή.
Την Κυριακή είχαν εντοπιστεί οι δύο πρώτοι ζιφιοί, ο ένας σε απόσταση 500 μέτρων από τη φάλαινα που εξόκειλε την Δευτέρα και ο άλλος ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας.
Με κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών «Αρίων», που εξέτασαν τα ζώο και έκαναν αιματοληψία για να ακολουθήσει η ανάλυση των δειγμάτων από τους κτηνιάτρους του εργαστηρίου του ΑΠΘ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε επίσης εξειδικευμένες συμβουλές από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», το οποίο είχε καταγγείλει τη διαχείριση του περιστατικού στον Σαρωνικό.
- Κάταγμα περόνης η πρώτη εκτίμηση για τον τραυματισμό του Λεσόρ
- Κύθηρα: Θρίλερ με τον θάνατο του προέδρου της κοινότητας Καραβά – Το άγριο επεισόδιο και η πτώση στο κενό
- Το story του Λεσόρ μέσα από το ασθενοφόρο παρέα με τον γιο του (pic)
- Ουκρανία: Έπληξε με ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους εργοστάσιο στη Ρωσία – Επικίνδυνη κλιμάκωση
- Τα καταστροφικά γεγονότα του 2024: Τυφώνες, πλημμύρες και πυρκαγιές
- ΗΠΑ: Τα μυστηριώδη drones στο Νιου Τζέρσεϊ φέρνουν περιορισμούς στις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών