Μεγαλειώδη, πανέμορφα, ποιητικά και απολύτως εχθρικά τοπία, check. Αρχέγονοι προβληματισμοί τοποθετημένοι σε ένα μέλλον που δεν συγχωρεί, check. Συγκλονιστικά εφέ που κάνουν τη δυστοπία ανατριχιαστικά χειροπιαστή, ακόμη πιο check. Η πρώτη σεζόν του Raised by Wolves, της sci-fi σειράς της HBO με τη βαριά υπογραφή του μετρ Ridley Scott επιστρέφει – επιτέλους – για τη δεύτερη σεζόν της, κι εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει να προμηθευόμαστε ποπ κορν για την πρεμιέρα της στο Vodafone TV, όπου και θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμη για την Ελλάδα.

Αν ανήκεις κι εσύ σε εκείνους που παρακολούθησαν ευλαβικά την πάλη της Μητέρας, του Πατέρα, των παιδιών, των άθεων και των θρησκευτικών ζηλωτών να υλοποιήσουν το όραμά τους για την ανθρωπότητα στον μυστηριώδη πλανήτη Kepler-22b, μάλλον το μόνο που θέλεις να μάθεις, είναι πότε θα κάνει πρεμιέρα η δεύτερη σεζόν. Δεν θέλουμε να σε κρατάμε σε αγωνία: στις 23 Φεβρουαρίου θυμήσου να ανοίξεις το Vodafone TV App σου.

Αν πάλι δεν έχεις δει ακόμη ούτε ένα επεισόδιο (που, ας είμαστε ειλικρινείς, αν είχες παρακολουθήσει το πρώτο, ήδη θα ανήκες στην προηγούμενη κατηγορία), από μια άποψη σε ζηλεύουμε: θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το Raised by Wolves από την αρχή (ολόκληρος ο πρώτος κύκλος είναι διαθέσιμος στο Vodafone TV) και μάλιστα σε πολύ γερή δόση. Γιατί να το κάνεις; Θα προσπαθήσουμε να σου εξηγήσουμε, αποφεύγοντας τα spoilers.

Ένα σκοτεινό μέλλον

Σε (πολύ) αδρές γραμμές, η υπόθεση έχει ως εξής: στο μακρινό μέλλον, η ανθρωπότητα έχει επιτέλους καταφέρει να καταστρέψει τον εαυτό της, μέσα από έναν σπαρακτικό πόλεμο μεταξύ άθεων και ζηλωτών. Η εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία που βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων μπορεί να έβαλε ταφόπλακα στη ζωή στη Γη, που παύει πια να είναι κατοικήσιμη, όμως ανοίγει τη δυνατότητα για τον εποικισμό άλλων πλανητών – και συγκεκριμένα του Kepler-22b, ενός απολύτως πραγματικού εξωπλανήτη, σε έναν γαλαξία όχι πολύ μακριά από τον δικό μας, που δείχνει να μοιράζεται πολλά κοινά με τη Γη.

Εκεί, οι άθεοι στέλνουν δυο ανδροειδή, τη Μητέρα και τον Πατέρα, που έχουν μαζί τους ανθρώπινα έμβρυα και τα απαραίτητα συστατικά για να τα αναθρέψουν μέχρι να είναι σε θέση να επιβιώσουν αυτόνομα στο νέο τους σπίτι.

Το σχέδιο ήδη δεν ακούγεται και τόσο απλό, όμως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από μια σειρά από αστάθμητες παραμέτρους. Τα «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά στον προγραμματισμό των ανδροειδών, αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι θα φροντίζουν τα θετά «παιδιά» τους. Τις διαθέσεις του ίδιου του πλανήτη, με τα γιγαντιαίων διαστάσεων ίχνη ζωής, που εύλογα δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν είναι τόσο έρημος όσο φαντάζει με την πρώτη ματιά. Τις σκληρές συνθήκες που καθιστούν δύσκολη την επιβίωση των παιδιών… και τη μεταφορά των παλιών συγκρούσεων στο νέο έδαφος.

Τα όρια των διλημμάτων

Είναι πολύ δύσκολο να αναλύσει κανείς τα πυκνά υπαρξιακά ερωτήματα του Raised by Wolves σε ένα κείμενο ανεκτής έκτασης, οπότε ας μείνουμε στην επιγραμματική παρουσίασή τους. Όπως λογικά φαντάζεσαι, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η γκρίζα ζώνη ανάμεσα στο ανθρώπινο και το τεχνητό, η ανάγκη μας να πιστέψουμε σε κάτι Ανώτερο και οι συχνά τρομερές της συνέπειες, αλλά και οι λιγότερο γοητευτικές προεκτάσεις της ακραίας εμμονής μας στον Ορθό Λόγο. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκονται και οι οικογενειακοί δεσμοί, αν και όχι πάντα με τον τρόπο που τους έχουμε στο μυαλό μας.

Αν παρατηρείς κοινά σημεία με το έτερο sci-fi αριστούργημα της HBO, το Westworld, αυτό συμβαίνει γιατί πράγματι υπάρχουν, όμως στο Raised by Wolves τους δίνεται περισσότερος χώρος να «αναπνεύσουν». Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο; Αυτό πιστεύουμε ότι είναι καθαρά ζήτημα γούστου – πάντως αν σου άρεσε το ένα, το πιθανότερο είναι να απολαύσεις και το άλλο.

Δράση, δράση, δράση

Ridley Scott – έστω και στην παραγωγή, αν και τα πρώτα δύο επεισόδια φέρουν και τη σκηνοθετική του σφραγίδα – εκτός από έξυπνες sci-fi ιστορίες, σημαίνει και πανέμορφη κινηματογράφηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και το «φυσικό τοπίο» της σειράς, που έχει γυριστεί στη Νότιο Αφρική, στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε με πολύ κόπο, προσοχή στη λεπτομέρεια και… σκάψιμο, πάντα βάσει των πολύ συγκεκριμένων οδηγιών του Scott.

Αν αγαπάς τις καλοδουλεμένες λάμψεις και τις σκηνές Αποκάλυψης, αξίζει να παρακολουθήσεις το Raised by Wolves και μόνο για τα flash backs από την καταστροφή της Γης. Και οι μικρότερης κλίμακας – αλλά ενίοτε μεγαλύτερης έντασης – σκηνές δράσης στον Kepler-22b είναι εξίσου εντυπωσιακές, χωρίς ποτέ να «κλέβουν» από την ουσία της ιστορίας που επιχειρεί να αφηγηθεί η σειρά.

Ερμηνείες που συγκλονίζουν

Εκτός από τον Scott και τον σεναριογράφο της σειράς, Aaron Guzikowski, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές σημαντικές επιτυχίες, στα μεγάλα plus ανήκουν και οι εκπληκτικές ερμηνείες της Μητέρας (Amanda Collin) και του Πατέρα (Abubakar Salim). Ας πούμε απλώς ότι αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί κανείς να συνδυάσει στην υποκριτική του την – εξ ορισμού – «παγωμένη» φύση ενός ανδροειδούς με το πάθος ενός γονέα αποφασισμένου να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα για να σώσει τα παιδιά του, το Raised by Wolves έχει φροντίσει να σου δώσει την απάντηση.

Έτοιμος να καλύψεις τα κενά;

Αν ψήθηκες αλλά δεν είσαι ακόμη συνδρομητής στο Vodafone TV, δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι. Αρκεί να μπεις στο vodafone.gr, να ολοκληρώσεις τα απλά βήματα για την online εγγραφή σου και να εγκαταστήσεις το Vodafone TV App στις συσκευές σου, για να αποκτήσεις δωρεάν πρόσβαση σε όλο το συναρπαστικό περιεχόμενο της πλατφόρμας για ένα μήνα, χωρίς δέσμευση συμβολαίου και χωρίς αποκωδικοποιητή.

Βέβαια, δεν θα σου κρυφτούμε: από τη στιγμή που θα εξερευνήσεις τον δωρεάν και πλούσιο κατάλογο του Vodafone TV, που περιλαμβάνει το αποκλειστικό περιεχόμενο της HBO, δημοφιλή κανάλια, δωρεάν αγαπημένες ταινίες και σειρές για μικρούς και μεγάλους, αλλά και έναν εκτεταμένο on demand κατάλογο που ανανεώνεται κάθε μήνα με μεγάλες πρεμιέρες αμέσως μετά το σινεμά, αποκλειστικές δωρεάν σειρές και ταινίες και ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ, το πιθανότερο είναι να επισημοποιήσεις τη σχέση σου με την πλατφόρμα.