Πέδρο Σάντσεθ: Λάθος να εκλαμβάνονται το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειες
Συμφωνία Ισπανίας και Δανίας στο θέμα - Τάσσονται κατά του σχεδιασμού της ΕΕ
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η Ισπανία και η Δανία δήλωσαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην ένταξη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στις «πράσινες» ενέργειες της ΕΕ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Δανή ομόλογό του, Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία επισκέπτεται τη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, υπογράμμισε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό.
Η Δανία και η Ισπανία «θεωρούν ότι το να εκλαμβάνονται το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στέλνει λάθος μήνυμα στους επενδυτές και στο σύνολο της κοινωνίας», είπε ο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση με την Μέτε Φρεντέρικσεν.
Στους κόλπους της ΕΕ, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τη λεγόμενη πράσινη ταξινόμηση), που παρουσιάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, για να χαρακτηριστούν «βιώσιμες» οι επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς και σταθμούς φυσικού αερίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο Σάντσεθ και η Φρεντέρικσεν εκτιμούν ότι οι αποφάσεις για την ταξινόμηση πρέπει να έχουν «αυστηρά επιστημονική βάση», διευκρινίζει ανακοίνωση της προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αυτή τη θέση «συμμερίζεται η Αυστρία και το Λουξεμβούργο».
Μετά την ανάλυση των παρατηρήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει, εντός προθεσμίας που δεν διευκρινίζεται, το τελικό της κείμενο για την ταξινόμηση, το οποίο θα θεωρηθεί ως εγκριθέν οριστικά τέσσερις μήνες αργότερα, εκτός εάν απορριφθεί με απλή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή με ειδική πλειοψηφία 20 κρατών.
Δεν θεωρείται πιθανό να επιτευχθεί μια τέτοια πλειοψηφία, καθώς 12 κράτη, με πρώτη τη Γαλλία, υποστηρίζουν να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις