Αλέξης Τσίπρας: Οικονομική ασφυξία των παραγωγών από το αυξημένο κόστος παραγωγής
Μέτρα για να διαφυλαχτεί η παραγωγή του πρωτογενούς τομέα ζητά ο Αλέξης Τσίπρας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που δημιουργεί η αύξηση του κόστους παραγωγής περιγράφει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλαχτεί η παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο αυξημένο κόστος παραγωγής, επισημαίνει ότι το ενεργειακό κόστος, η τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα και οι πρώτες ύλες, λιπάσματα, σπόροι, φάρμακα, ζωοτροφές έχουν εκτοξευθεί. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, με τις αυξήσεις στην ενέργεια και στους συντελεστές παραγωγής το τελειωτικό χτύπημα προκάλεσαν οι επιπτώσεις στον όγκο της παραγωγής λόγω φαινομένων της κλιματικής κρίσης αλλά και τα προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων λόγω πανδημίας, ενώ «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αποτελούν προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών. Είναι τελείως άστοχα, αποσπασματικά, καθυστερημένα και πολύ κατώτερα των περιστάσεων».
Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή για τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:
«Η πρωτογενής παραγωγή πλήττεται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που σαρώνει σχεδόν όλους τους συντελεστές παραγωγής.
Το ενεργειακό κόστος, η τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα και οι πρώτες ύλες, λιπάσματα, σπόροι, φάρμακα, ζωοτροφές έχουν εκτοξευθεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές Νοεμβρίου 2021 όλων των Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία παρουσίασαν μικρότερη ή μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση (σε σχέση με το 2020). Πρωταγωνιστής δε σε ετήσια αύξηση είναι η ενέργεια με αύξηση της τάξης του 34,9%.
Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης είναι πλέον της τάξης του 30%. Αλλά και στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα αναδεικνύεται εδώ και μήνες «πρωταθλήτρια» ακρίβειας ενώ ταυτόχρονα η ελληνική γεωργία έχει και τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης σε όλη την Ευρώπη από την ηλεκτρική ενέργεια. Αποτέλεσμα είναι το κόστος καλλιέργειας/εκτροφής να επιβαρύνεται υπέρμετρα από τις αυξήσεις στην ενέργεια, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις στην ενέργεια και στους συντελεστές παραγωγής το τελειωτικό χτύπημα προκάλεσαν οι επιπτώσεις στον όγκο της παραγωγής λόγω φαινομένων της κλιματικής κρίσης αλλά και τα προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων λόγω πανδημίας.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αποτελούν προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών. Είναι τελείως άστοχα, αποσπασματικά, καθυστερημένα και πολύ κατώτερα των περιστάσεων.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, φρόντισε να πραγματοποιήσει τη χειρότερη και πιο αδιαφανή πληρωμή αμέσων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έχει γίνει ποτέ έως τώρα, αφήνοντας τους αγρότες διπλά έκθετους απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας και τις συνεχείς ανατιμήσεις.
Επειδή, παρατηρείται ήδη τεράστια επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις πρώτα και κύρια στο εισόδημα των παραγωγών,
Επειδή η τεράστια επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, την οικονομία και τη ζωή της υπαίθρου,
Επειδή το πρόβλημα της αύξησης του κόστους των αγροτικών προϊόντων θα επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το οποίο με βάση τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης είναι ήδη πολύ σοβαρό και αφορά τόσο χαμηλά όσο και μεσαία εισοδήματα,
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο πρωθυπουργός:
1. Γιατί δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών;
2. Σκοπεύει, έστω και τώρα, να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες, καθώς και τη στοχευμένη επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος με στόχο την αντιστάθμιση του υπέρογκου κόστους της ρήτρας προσαρμογής;».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις