Πάτρα: Που αποδίδεται η καθυστέρηση στις έρευνες για το θάνατο των 3 παιδιών
Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις για τη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου των τριών αδελφών από την Πάτρα μέσα σε 33 μόλις μήνες
Σε γραφειοκρατικά ζητήματα και «εμπόδια» που δημιουργούνται από δικαστικούς λειτουργούς στην Πελοπόννησο καθώς και στην αλλαγή των δικαστικών παραγγελιών για το περιεχόμενο της έρευνας αποδίδεται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η σημαντική καθυστέρηση στις κλήσεις περίπου 30 μαρτύρων από την ΕΛ.ΑΣ. για τη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου των τριών αδελφών, ηλικίας επτά μηνών, τριάμισι και εννιά ετών από την Πάτρα, μέσα σε 33 μόλις μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εντολή ήταν να ληφθούν καταθέσεις για τους θανάτους των τριών κοριτσιών μόνο από παθολογοανατόμους που έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένους περιστατικά. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., θα περιόριζε σημαντικά το εύρος της έρευνας σε δύο ως τρεις ειδικούς, αντί των 30-40 ατόμων που φαίνεται να γνωρίζουν σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης.
Ωστόσο, μετά από παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών επιχειρείται η επέκταση της έρευνας σε όσους γνωρίζουν οτιδήποτε για τους μυστηριώδεις θανάτους. Κατόπιν αυτής, οι πρώτες κλήσεις βασικών μαρτύρων προσδιορίζεται για τα επόμενα 24ωρα, οπότε θα υπάρξουν και τα πορίσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της εννιάχρονης Τζωρτζίνας.
Ερωτήματα
Κι όλα αυτά ενώ πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τους εν λόγω θανάτους, μετά τις αναφορές παιδιάτρων από την Πάτρα ότι «είχαν μελετήσει ακόμα και το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν κάμερες στους χώρους όπου νοσηλευόταν η εννιάχρονη που απεβίωσε τον Ιανουάριο, όταν δεν υπήρχε επιτήρηση από γιατρούς, όποτε και συνήθως παρουσιαζόταν επιδείνωση της υγείας της». Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε, μάλιστα, υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών για συνεχή επίβλεψη του κοριτσιού όταν νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο – αίτημα που πάντα εξέφραζε η μητέρα της. Ενδεικτικά, όταν το άτυχο κορίτσι νοσηλεύθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, η μητέρα του, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η εννιάχρονη θα νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο, επικαλέστηκε εγκυμοσύνη λίγων εβδομάδων καθώς και ότι χρειαζόταν… ανάπαυση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατερινόπουλος για Πάτρα: «Μπορεί κάποιοι να διείσδυσαν στον θάλαμο και έκαναν αυτό που έκαναν»
Επιπλέον, σε συμπληρωματικές αναφορές γιατρών από Πάτρα και Αθήνα, τονίζεται ότι όταν η Τζωρτζίνα οδηγείτο σε νοσοκομείο, κατόπιν επίκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας, αποδεικνύονταν ότι αυτά ήταν περιορισμένου ιατρικού ενδιαφέροντος, απολύτως αντιμετωπίσιμα και σύντομα δρομολογούνταν η έκδοση εξιτηρίου. Ομως, σε όλες τις περιπτώσεις – και πάντα εντός Σαββατοκύριακου – η εννιάχρονη παρουσίαζε αιφνίδιες και ανεξήγητες ανακοπές, που είτε της δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλοπάθεια, ή τελικά προκάλεσαν τον θάνατό της, παρά τις συγκινητικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Αλλωστε, παρόμοια ερωτήματα έχουν τεθεί για τους θανάτους της τριάμισι ετών Μαλένας, τον Μάρτιο του 2019 στο Νοσοκομείο «Ελπίς», και ενώ βρισκόταν σε θάλαμο με μία κλίνη, αλλά και της επτά μηνών Ιριδας, τον Μάρτιο του 2021 στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις παραμένει άγνωστο ποιο ήταν το αίτιο του θανάτου, ενώ τίποτα δεν προϊδέαζε ότι θα συμβεί το μοιραίο.
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Εμπειροι γιατροί, εξάλλου, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πλήρης εξάντληση του νόμου των πιθανοτήτων στους θανάτους των τριών κοριτσιών, ώστε τα επιμέρους δισεξήγητα επεισόδια που υπέστησαν (σ.σ. πάντα όταν δεν υπήρχε ιατρική επιτήρηση και μόνο όταν ήταν η μητέρα στο πλευρό τους) και η μη ανεύρεση οποιασδήποτε πάθησης να χαρακτηριστούν συμπτωματικά γεγονότα. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα ζευγάρι αντιστοιχούν σε μία προς… 70 φορές τον πληθυσμό της γης». Ταυτόχρονα, συμπληρώνουν με νόημα, επιβάλλεται πλέον να ερευνηθούν ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, υπάρχει δυσπραγία και διαφωνίες από δικαστικούς λειτουργούς για τα άτομα που θα κληθούν να καταθέσουν για τη διερεύνηση των θανάτων, με την ΕΛ.ΑΣ. να ζητά «εφ’ όλης της ύλης εξέταση» των δεδομένων. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητηθεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών να υπάρξουν συναντήσεις αστυνομικών και δικαστικών ώστε να διακινηθούν «χέρι με χέρι» τα δικαστικά έγγραφα, επιλέχθηκε να τηρηθεί πλήρως η υπηρεσιακή αλληλογραφία που δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις