Ντουμπάι: Το Μουσείο του Μέλλοντος αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη ολόκληρου του κόσμου
Το Μουσείο του Μέλλοντος άνοιξε στο Ντουμπάι και είναι άκρως εντυπωσιακό...
Παραδοσιακά, τα μουσεία παρουσιάζουν τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, την ιστορία και τις καλές τέχνες των ανθρώπων, θα έλεγε κανείς πως είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν.
Το Μουσείο του Μέλλοντος στο Ντουμπάι απεικονίζει το μέλλον της ανθρωπότητας. Μας οδηγεί σε ένα ταξίδι σε εποχές μπροστά, εποχές άγνωστες. Είναι επίσης μια προσπάθεια να φανταστούμε ένα μέλλον και να αγκαλιάσουμε νέες δυνατότητες.
Σχεδιασμένο για να είναι «αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό επίτευγμα», το μουσείο είναι ένα σχήμα δακτυλίου με ένα κενό στο κέντρο του, που κάθεται σε έναν τύμβο καλυμμένο με γρασίδι.
Η χαρακτηριστική μορφή οδήγησε τον κυβερνήτη του Ντουμπάι και αντιπρόεδρο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ να δηλώσει ότι το μουσείο είναι «το πιο όμορφο κτίριο στον κόσμο». Όμορφο πιθανώς, εντυπωσιακό σίγουρα ναι.
Χτισμένο για το Dubai Future Foundation, το επταώροφο κτίριο περιέχει έναν συνδυασμό εκθεμάτων αφιερωμένων στο μέλλον και εργαστηρίων για τη δοκιμή και την ανάπτυξη αναδυόμενης τεχνολογίας.
Τι είναι το Μουσείο του Μέλλοντος;
Το Μουσείο του Μέλλοντος είναι ένα μωσαϊκό στοιχείων — από το εικονικό στο φυσικό. Θα είναι μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ποικίλων και ριζικά διαφορετικών ιδεών, φιλοσοφιών και πνευματικών μαθημάτων και εμπειριών.
Ως χώρος και κέντρο έμπνευσης, το μουσείο θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου για το αύριο. Θα είναι ένα μέρος για να μάθετε και να εξερευνήσετε τις δυνατότητες και να δημιουργήσετε κάτι νέο.
Μερικά από τα φανταστικά μελλοντικά επιτεύγματα που παρουσιάζονται στο μουσείο είναι ελπιδοφόρα σενάρια, αλλά αναγνωρίζουν και αντικατοπτρίζουν τους σημερινούς κινδύνους και προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν.
Σε μια εποχή που το παρόν είναι τόσο αβέβαιο όσο και το μέλλον, το Ντουμπάι κοιτάζει και επενδύει στο μέλλον, άλλωστε αυτό δεν έκανε πάντα;
«Το Μουσείο του Μέλλοντος είναι ένα «ζωντανό μουσείο», που προσαρμόζεται και μεταμορφώνεται συνεχώς καθώς το ίδιο το περιβάλλον του οδηγεί σε συνεχείς και επαναληπτικές αλλαγές στα εκθέματα και τα αξιοθέατα του», δήλωσε ο πρόεδρος του Dubai Future Foundation.
Το σύμβολο
Ο φουτουριστικός σχεδιασμός της αστραφτερής δομής σε σχήμα δαχτυλιδιού είναι συμβολικός. Η κυκλική δομή αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα. κάθεται στην κορυφή ενός πράσινου τύμβου που αντιπροσωπεύει τη γη, και το κενό αντιπροσωπεύει το άγνωστο μέλλον.
Τον σχεδιασμό του μουσείου είναι του αρχιτεκτονικού γραφείου Killa Design και περιλαμβάνει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 1.000 θέσεων, ένα θέατρο διαλέξεων 345 θέσεων καθώς και πολυάριθμους εργαστηριακούς χώρους.
Πέντε όροφοι του χώρου της γκαλερί περιέχουν εκθέματα αφιερωμένα στην εξερεύνηση του διαστήματος, μια ψηφιακή αναπαράσταση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και πρωτότυπα μελλοντικών προϊόντων.
Η αραβική καλλιγραφία επάνω στο κτίριο αποτελείται από τρία αποσπάσματα από τον Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ και αυτοί είναι: «Μπορεί να μη ζούμε για εκατοντάδες χρόνια, αλλά τα προϊόντα της δημιουργικότητάς μας μπορούν να αφήσουν μια κληρονομιά πολύ αφότου έχουμε φύγει». «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που μπορούν να το φανταστούν, να το σχεδιάσουν και να το εκτελέσουν». Και «Το μέλλον δεν περιμένει. Το μέλλον μπορεί να σχεδιαστεί και να χτιστεί σήμερα».
Εμείς χαμογελούμε και ευχόμαστε πως «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους», όπως πολύ εύστοχα είχε σημειώσει η Έλινορ Ρούζβελτ και τέτοιες ειδήσεις τείνουν να εκπληρώσουν την προφητεία.
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ
- Καυστική, συγκινητική, αληθινή πολιτική σάτιρα το «μυστικό συστατικό» του Αλ Τσαντίρι Νιουζ